Bulgaria, proiectul „South Stream” şi solidaritatea europeană

Caricatură politică de Pregrag Koraksić Corax

Putin nu a reușit să creeze probleme coaliției de centru-dreapta de la Sofia, dimpotrivă.

Ce pierde și ce câştigă Bulgaria de pe urmă renunțării la proiectul „South Stream”? Tot mai mulți politicieni și analiști bulgari văd în acuzațiile lui Putin la adresa Sofiei un atu în relațiile cu Uniunea Europeană ce va putea contribui la înlăturarea obstacolelor în calea aderării la zona Schengen.

„Faptul că din toate țările europene Putin a acuzat numai Bulgaria pentru eșecul proiectului „South Stream” întărește încrederea Uniunii în țara noastră”, constată analistul Ivan Krâstev. În acest mod, ea va putea ieși fără pierderi din actuala criză. Vor pierde țări precum Ungaria, care a transformat gazoductul „South Stream” într-o cauză națională. Astfel de țări nu vor primi mai multe gaze rusești, dar în schimb au pierdut deja încrederea Uniunii. Bulgaria a câștigat încredere și fonduri europene.

Profitul nerealizat de pe urmă taxelor de tranzit și a lucrărilor de construcție prilejuite de gazoduct reprezintă o mică parte din ceea ce Sofia primește din Uniunea europeană. Din acest punct de vedere este clar că nici-un guvern bulgar nu va accepta „South Stream”-ul dacă prețul va fi o confruntare cu Bruxellesul.

Din conținutul contractelor secrete cu „Gazprom”, făcute publice din tribuna parlamentului de primul ministru Borisov, reiese că profitul de pe urmă proiectului era să fie de câteva ori mai mic decât cele 400 de milioane de euro pe an anunțate de Putin. Și aceasta în condițiile folosirii la maximum a tubului, cea ce nu a fost deloc sigur.

Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial și investitor în Bulgaria. Acolo lucrează peste 1,5 milioane de bulgari și studiază 100 000 de tineri. În ultimii 25 de ani, influența Moscovei la sud de Dunăre nu a încetat să scadă, ceea a ce a stat la baza declarației amare a lui Putin.

Borisov a profitat de criză pentru a obține dezghețarea, în semn de solidaritate, a câteva sute de milioane euro – fonduri europene. El însă nu a răspuns acuzațiilor Moscovei de ritorică antirusească. Din punct de vedere istoric, Bulgaria nu este Estonia, nici Polonia, și nu are motive să ducă o politică antirusească. Spre deosebire de țările baltice, aderarea la Uniunea Europeană a deschis posibilități pentru îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. În momentul de față, 200 000 de cetățeni și companii din aceasta țară posedă proprietăți imobiliare pe litoralul și în stațiunile montane bulgare. Factorul de atracție nr.1 a fost apartenența la Uniunea Europeană. Majoritatea bulgarilor însă aleg Europa. Când Putin a anunțat eșecul „South Stream”-ului nimeni nu a ieșit în stradă la Sofia ca să ceară demisia guvernului. Putin nu a reușit să creeze probleme coaliției de centru-dreapta, dimpotrivă.