Expert-Grup anticipează o uşoară relansare a economiei R. Moldova în 2015

Un studiu semnalează provocările fără precedent cărora va trebui să le facă față noul guvern.

Centrul Analitic Expert-Grup prognozează pentru anul 2015 o creștere a economiei moldovenești de 4%. Asta – spun experții – ar fi mai mult decât în anul curent, dar totuși sub potențialul economiei moldovene. Autorii unui studiu lansat astăzi mai spun că noul executiv rezultat din alegerile de la 30 noiembrie va avea în faţă provocări mai mari ca niciodată, fiind nevoit să pună în aplicare reformele dureroase pe amânate în acest an electoral.

Potrivit Expert-Grup, după restabilirea puternică a activităţii economice în 2013 care a atins o cotă record pentru Moldova de 8,9%, creşterea economică a încetinit până la 2% în 2014, ca urmare a restricţiilor comerciale aplicate de Federaţia Rusă, dar şi a reducerii activităţii economice a principalilor parteneri comerciali ai Moldovei, cum ar fi Ucraina şi Rusia.

O altă cauză care a determinat încetinirea creşterii economice este incertitudinea internă cauzată de alegerile parlamentare. Experţii au observat o împovărare a bugetului pe seama unor cheltuieli electorale.

Adrian Lupușor

Prin urmare, ei prognozează austeritate bugetară pentru anul viitor. Directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupuşor:

„Specific pentru anul 2015, care marchează şi începutul unui ciclu electoral, este austeritatea bugetară, pentru a contrabalansa cel puţin parţial cheltuielile electorale din 2014.”

Adrian Lupuşor spune că Expert-Grup anticipează o uşoară relansare a economiei Republicii Moldova în 2015, prognozând o creştere economică de 4 la sută:

„Este o uşoară accelerare faţă de anul 2014, însă analizând necesităţile economiei putem constatat că această cifră de 4% este sub nivelul potenţial de creştere. Estimările arată că pentru a asigura o convergenţă la nivelul economiilor din regiune avem nevoie de o creştere a PIB-ului non-agricol de 5-7%.”

Dacă restricţiile impuse de Rusia se vor menţine, iar preţurile la produsele agroalimentare vor continua să crească în regiune, sectorul agricol va înregistra o creştere foarte modestă de cel mult 2%. Şi remitenţele atât din Est, cât şi din Vest vor creşte nu mai mult de 1%, se arată în studiu.

Pornind de la aceste prognoze experţii de la Centrul Expert-Grup spun că noul guvern, rezultat din alegerile din 30 noiembrie, va trebui să facă faţă unor provocări fără precedent. În primul rând este necesară dinamizarea creşterii economice până la 7%. Iar în contextul eliminării barierelor tarifare pe pieţele europene, ar trebui eliminate cât de curând şi barierele interne pentru exportatori, spune Adrian Lupuşor:

„În primul rând vorbim despre extinderea aplicabilităţii Acordului de Asociere şi asupra produselor de origine animalieră. În acest sens sunt necesare: investiţii în sistemul de securitate a alimentelor pentru ca acesta să fie recunoscut în UE; îmbunătăţirea sistemului de calitate şi modernizarea sistemelor de standardizare. Aceste aspecte sunt Călcâiul lui Ahile pentru sectorul agroalimentar, în special, care sunt extrem de sensibile pentru UE şi la moment servesc drept bariere fundamentale pentru producătorii autohtoni de accedere pe piaţa comunitară.”

Alexandru Fală

Cele mai mari riscuri pentru economia moldovenească vor veni, totuşi, din zona Estică, spune expertul Alexandru Fală. El opinează că o eventuală recesiune a economiei ruseşti ar putea afecta cetăţenii moldoveni care muncesc în Federaţia Rusă. Întrucât o puternică axare pe piaţa rusă nu mai are sorţ de izbândă, Alexandru Fală insistă asupra reorientării pe piețele estice alternative cum ar fi cele din Ucraina sau Georgia, ţări care îşi văd priorităţile de dezvoltare, la fel ca şi Republica Moldova, în UE. În aceleaşi timp, expertul sugerează că piaţa rusească nu poate fi total abandonată. Alexandru fală recomandă o resetare a formatului de negocieri cu autorităţile de la Kremlin:

„Trebuie de pornit de la două condiţii: depolitizarea relaţiilor cu Federaţia Rusă şi negocierile trebuie purtate pornind de la faptul că Acordul de liber schimb cu UE este un fapt îndeplinit şi este un Acord viabil.”

Printre priorităţile imediate care ar trebui să se regăsească în programul de guvernare care se negociază acum de partidele pro-europene ar fi în opinia Expert-Grup: racordarea sistemului educaţional la necesităţile economice, consolidarea fiscală, transparentizarea sistemului bancar, reformarea sistemului de pensii şi impulsionarea reformei în justiţie.