Ambasadorii Franței, Marii Britanii și Statelor Unite ale Americii la Sofia au tras semnalul de alarmă pentru nivelul critic al corupției care a devenit o problema națională.
Într-un interviu pentru cel mai popular canal sofiot de televiziune, ambasadorul Franței, Xavier Laurent de Cabane, a constatat că „orice firmă poate fi furată cu ajutorul „merelor putrede” ale sistemului bulgar de justiție”. El a vorbit despre tentativa de a fi preluat controlul asupra sucursalei bulgare a producătorului francez de vinuri „Belvedere” cu participarea judecatoarei Rumeana Cinalova de la Tribunalul municipal Sofia.
Problemele pentru investitorul francez au început după ce conducerea celor două companii a refuzat să se supună ordinului de a ceda pachetul majoritar de acțiuni unor grupuri mafiote.
„Există o problemă generală în justiția bulgară în care intervin interese de partid și de afaceri”, a spus Xavier Laurent de Cabane.
Luând apărarea companiilor obiect al atacurilor raider, Parisul a cerut ajutorul instituțiilor europene. Aceasta, după ce inițial premierul Borisov a refuzat să se implice invocând independența justiției, iar procurorul general Țațarov și Consiliul suprem al justiției nu au reacționat.
A urmat însă reacția oficială a ambasadei americane. Cu ocazia zilei internaționale de combatere a corupției adjunctul ambasadorului, Bruce Burton, a declarat: „Corupția reprezintă o problemă în toate țările, inclusiv în Statele Unite ale Americii. Mă tem însă că în Bulgaria ea a atins nivelul de criză care influențează într-un mod direct viața tuturor cetățenilor. Este nevoie de voință politică și de profesionism pentru realizarea inițiativelor și a reformelor anticorupție.”
Bruce Burton a anunțat că în decurs de 20 de ani Washingtonul a finanțat cu 64 de milioane de dolari realizarea unor programe menite să întărească ordinea de drept în Bulgaria.
Pe tema corupției a vorbit și ambasadorul britanic la Sofia, Jonathan Allen. El a avertizat că scăderea investițiilor străine în Bulgaria se datorează în primul rând problemelor cu supremația legii și a controlui financiar defectuos. Sistemul judiciar rămâne imprevizibil și lent, autoritățile nu întodeaună respectă contractele semnate, nu se aplică măsuri de combatere a corupției. Au avut loc cazuri în care contracte au fost anulate într-un mod unilateral fără nici-un fel de compensații, a fost refuzată fără explicații prelungirea obligatorie unor concesiuni, întâmpină probleme companiile străine în sectorul energetic.