Se poate relegitima Victor Ponta printr-un vot în Parlamentul de la București?

Premierul român încearcă să-și refacă imaginea și să dea satisfacție partidului său prin renunțarea la miniștrii tehnocrați pe care a mizat în ultimul an.

Premierul român Victor Ponta face luni prima mișcare de repoziționare, după ce a pierdut alegerile prezidențiale la mijlocul lunii trecute. Teoretic vorbind, primul ministru are încă o majoritate favorabilă în Parlament, iar Opoziția de dreapta a anunțat că ar vrea să preia guvernarea abia la primăvară, dacă va reuși să strângă suficienți parlamentari de partea sa. În același timp Victor Ponta se confruntă cu probleme în propriul partid, cu toate că la ședința lărgită a conducerii PSD, a fost votată în unanimitate noua configurație guvernamentală.

Liderii teriotiriali ai PSD ar vrea să păstreze guvernarea, dar în același timp să-l și pedepsească pe Victor Ponta care avea toate atuurile în mână, pierzând alegerile din cauza unei greșeli tactice: aceea de a îngrădi dreptul de vot al românilor din diaspora, care întotdeauna votează preponderent cu dreapta. E pentru a treia oară când socialiștii români ratează președinția, având de partea lor de data aceasta întreg angrenajul guvernamental, un buget public pe care l-au folosit în scopuri electorale și televiziuni de știri puternice.

Victor Ponta a venit deci luni cu un nou guvern în parlament, încercând să-și refacă imaginea și să dea în același timp satisfacție partidului prin renunțarea la miniștrii tehnocrați pe care a mizat în ultimul an, miniștri pe care corpul PSD a vrut să-i respingă încă de la început. Din noua echipă executivă lipsește UDMR, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, care s-a retras după scrutinul prezidențial, în care a îndemnat comunitatea să-l voteze pe Victor Ponta, dar în final, s-a dovedit că maghiarii l-au preferat incorpore pe Klaus Iohannis.

UDMR a anunțat în ultimul moment că va susține guvernul Ponta 4, cerându-i în schimb premierului să-l pună la respect pe prefectul de Covasna, care a dat o amendă de aproape 10 mii de euro unui fruntaș maghiar care a cântat imnul Ungariei la o manifestare publică la începutul verii. PSD are deci de partea sa o majoritate destul de puternică și după audierile din comisiile de specialitate din parlament doar Adrian Anghel propus ca ministru pentru românii de pretutindeni nu a întrunit o majoritate suficientă, necesară pentru un aviz pozitiv. Recomandările comisiilor sunt consultative, iar plenul nu este obligat să țină cont de ele.

Marele perdant al noii echipe guvernamentale este Liviu Dragnea, președinte executiv al PSD, care a pierdut fotoliul de vicepremier, păstratându-și în schimb conducerea Ministerului Dezvoltării, cu toate că este trimis în judecată în dosarul neregulilor de la referendumul de demitere a președintelui din august 2012, iar noi cercetări arată implicarea sa și într-un alt dosar de corupție. Ioana Petrescu, fosta ministră a Finanțelor cu doctorat la Harvard, care a fost pusă în dificultate de mai multe ori de președintele Traian Băsescu, urmează să fie înlocuită cu Darius Vâlcov, un transfug democrat-liberal, primit în PSD abia în 2012.

Noua echipă a lui Victor Ponta are un profil politic clar, cu toate că programele sectoriale ale viitorilor miniștri sunt relativ neclare. Premierul a preciza că nu are emoții și că se așteaptă la un vot de încredere, ceea ce l-ar putea relegitima pe Victor Ponta după ce nu și-a asumat în nici un fel pierderea alegerilor prezidențiale.