Cazul Sertov și mafia energetică în Bulgaria

Scandalul dispariției ex-șefului Agenției de securitate națională.

Scandalul Petko Sertov își așteaptă deznodămîntul. La mijloc, se pare, sunt afaceri dubioase în energetic de zeci de milioane de euro. A trecut aproape o lună de la dispăriția ex-șefului Agenției de securitate națională [DANS], Petko Sertov. El și-a părăsit casa pe data de 5 decembrie fără telefoane mobile, cu o pungă de plastic în mână, a scos din banca căteva mii de euro și a plecat în direcția Greciei cu mașina unui prieten care, spre deosebire de geep-ul său, nu putea fi localizată prin GPS.

Poliția a fost alertată în cea de a treia zi, de către soția lui Sertov. Au fost pe rând dezmințite ipoteze tradiționale în astfel de cazuri, precum probleme de familie sau cu sănănătatea ce ar fi putit deveni motiv de sinucidere.
Sofia a cerut ajutorul Interpol-ului dar până acum s-a putut stabili numai faptul că cel dispărut a petrecut o noapte la un hotel cu faima proastă în capitala elenă.

Sertov și-a început cariera în anii 80 la secția franceză a Securității. În anii '90 a urmat cursuri de perfecționare în Franța. În 2008 a fost numit în fruntea noii Agenții de securitate națională [DANS] de primul ministru socialist Stanișev. După venirea la putere, în 2009, a ex-generalului Borisov, spre surprinderea multora în loc să fie concediat a devenit director adjunct al Serviciului național de combatere a corupției.

Ultimul său loc de muncă a fost consultant la o companie de comerț cu energie electrică, care a avut afaceri în România cu Ristea Priboi și este anchetată în Grecia pentru deturnarea, printr-o companie-fantomă, de energie electrică în valoare de peste 14 milioane de euro. Energia respectivă a fost cumpărată de o companie off-shore cu proprietar un tânăr boschetar, revândută pe hărtie companiei al cărui consultant a fost Sertov și exportată în Turcia.

În ultimele zile a apărut și o filieră americană – mai multe medii sofiote au informat că patronul lui Sertov ar fi încercat să devină intermediar la exportul în Turcia de energie electrică produsă la CET „Marița-est”. El i-ar fi avertizat pe patronii americani ai centralei că vor putea avea probleme cu sindicaliștii de la confederația „Podkrepa”. După cum notează ziarista de investigații, Margarita Mihneva, americanii nu au cedat șandajului și au cerut ajutorul ambasadei.