Negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare - departe de compromis

De vorbă cu deputaţii Dumitru Diacov (PD), Violeta Ivanov (PCRM) şi Mihai Ghimpu (PL).

Data limită privind crearea unei coaliții de guvernare, înaintată de unul dintre fruntașii democraților, Dumitru Diacov, în cadrul primei ședințe a Parlamentului se apropie, adică 12 ianuarie. Cu toate acestea, formațiunile din Legislativ sunt încă destul de departe de a ajunge la o variantă de compromis. Solicitat să ofere detalii despre negocierile întrerupte, domnul Diacov a spus că un subiect al negocierilor se plimbă cu schiurile, aluzie făcută în adresa liderilor liberalilor, Mihai Ghimpu, care a postat pe o rețea de socializare poze de la schiat. Dar, așa cum precizează Dumitru Diacov, o majoritate parlamentară poate fi creată doar din partidele pro-europene.

Dumitru Diacov: „Noi vrem să avem o coaliţie care să continue tot ceea ce a făcut aceşti ani de zile, o coaliţie în trei, aşa cum a fost anunţat, cu PL. Şi am vrut în paralel să lărgim spaţiul de cooperare, să asigurăm guvernul şi guvernarea cu mai mare sprijin popular. De aceea am venit cu ideea să găsim o modalitate de conlucrare cu fracţiunea Partidului Comuniştilor. Am avut această receptivitate din partea fracţiunii şi mie mi s-a părut logic că trebuie să realizăm acest lucru. Adică, noi nici nu am avansat în negocieri în trei, dar am avut un semnal foarte explicit că noi nu negociem cu fracţiunea comuniştilor. Aceasta o spun liberalii. Eu îmi amintesc de câteva campanii, de lupta „Mâini curate” şi chestiuni de felul acesta. Cineva doreşte să fie mai mult comentator la guvernare decât guvernant. Nu înţeleg lucrurile acestea.”

Europa Liberă: Ce ar avea de câştigat şi ce ar avea de pierdut o nouă coaliţie pro-europeană, dacă ia şi PCRM-ul la guvernare?

Dumitru Diacov: „Noi nu vorbim acum de PCRM la guvernare. PCRM-ul singur a spus: „Dorim să fim o opoziţie constructivă. Dorim câteva instituţii repartizate de către guvernare, instituţii subordonate Parlamentului mai mult”. Fapt care crea o anumită atmosferă pozitivă în jurul acestei coaliţii din trei partide – PD, PLDM şi PL. Fiindcă una dintre sarcinile foarte importante este să asigurăm mai multă stabilitate în Republica Moldova, să asigurăm cât mai multă populaţie să sprijine ceea ce face guvernul, pornind de la ideea că, efectiv, un procent destul de mic, în comparaţie cu cealaltă tabără, a votat actuala guvernare.”

Dumitru Diacov mai spune că Partidul Democrat pledează pentru accelerarea negocierilor de formare a noii coaliții de guvernământ și că ar trebui auzită și vocea comuniștilor.

*

Șefa fracțiunii comuniste din Parlament, Violeta Ivanov, a declarat Europei Libere că PCRM își dorește să participe la negocieri, doar că o invitație în acest sens nu a primit din partea celor care și-au anunțat deocamdată doar intenția de a forma o coaliție majoritară.

Violeta Ivanov: „Noi ne-am exprimat deja dorinţa noastră de a face bine pentru ţară şi pentru întreg poporul, am spus că suntem deschişi pentru discuţii, pentru negocieri întru salvarea în general a ţării şi până acum nu avem nicio propunere. Noi avem priorităţile noastre, aşa cum ar fi neutralitatea şi statalitatea, modificarea sau redactarea unor articole din Acordul de Asociere, Codul Educaţiei şi mai multe. Dar până acum nu avem nicio invitaţie la dialog.”

Europa Liberă: Doamnă Ivanov, admiteţi că în Republica Moldova ar putea să apară un guvern minoritar, format din reprezentanţii ai două partide, să zicem, PLDM şi PD, și Partidul Comuniştilor doar să-i susţină?

Violeta Ivanov: „Eu nu pot să vă spun. Eu pledez pentru un guvern tehnocrat, unde să lucreze specialiştii, unde miniştrii să-şi cunoască foarte bine profesia şi unde toţi să lucreze pentru binele ţării. Noi ne-am expus disponibilitatea să ne aşezăm la masa de discuţii, pentru a discuta problemele ţării, deoarece pe noi ne-au votat 300 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova şi problemele lor trebuie soluţionate. Trebuie să facem ca ceea ce am promis să se îndeplinească. Atât.”

Europa Liberă: Oferta dumneavoastră aţi prezentat-o oficial sau cum? Ca să înţelegem şi noi cum ar trebui să demareze negocierile cu PCRM-ul.

Violeta Ivanov: „Noi ne-am expus că suntem disponibili ca să discutăm probleme concrete, ceea ce ţine de neutralitatea statului, ceea ce ţine de suveranitatea statului, ceea ce ţine de reintegrarea ţării, ceea ce ţine de problemele sociale şi problemele economice.”

*

Nu numai deputații comuniști rămân în așteptarea unei invitații la discuții, dar și cei liberali, așa cum a afirmat pentru Europa Liberă liderul fracțiunii, Mihai Ghimpu.

Mihai Ghimpu: „Noi dorim să ne întâlnim, iată, eu stau o zi întreagă acasă azi și am venit de ieri. Eram aici, peste deal. Dacă vroiau, eu veneam, în cinci ore, eram înapoi, nu este blocare.”

Europa Liberă: De ce nu-i convocați dumneavoastră?

Mihai Ghimpu: „Nu. Dar de ce să sun eu?”

Europa Liberă: În interesul statului, ca să fie rezolvată problema.

Mihai Ghimpu: „Deocamdată nu văd interesul statului, văd alte interese.”

Europa Liberă: Cel mai în vârstă, cu mai multă înțelepciune convoacă el…

Mihai Ghimpu: „Am făcuta aceasta în 2009 și 2010.”

Europa Liberă: Repetați, domnule Ghimpu. Convocați-i la discuție.

Mihai Ghimpu: „Ne întâlnim în zadar. Ei trebuie să discute la partid și să vină cu decizii, dar ei vin: „Iaca așa…”. Și eu am spus: „Pentru ce ne întâlnim noi? Pentru ce noi organizăm întâlnirile experților, să vină să stea câte trei-patru ore degeaba? Hotărâți-vă odată!”. Deci, aceasta e poziția PL. Nu vreți, duceți-vă cu comuniștii și împărțiți dar toate funcțiile, atribuțiile, averea ș.a.m.d. Și gata!”

Europa Liberă: Și negociatorii acum nu au nimic de spus…

Mihai Ghimpu: „Dar ce să facă? Ei cam au pregătit totul, dacă înțelegerea se găsește sus. Am convenit să ne întâlnim câte trei de-amu. Bine, iată, aștept câte trei, noi suntem gata și câte trei.”

Europa Liberă: Și răspunsul dumneavoastră: cum formați actul guvernării?

Mihai Ghimpu: „Echilibru trebuie să fie. Echilibrul trebuie să fie și în funcțiile prime în stat, și între ministere, în tot. Fiindcă mandatele sunt diferite, ministerele, instituțiile – diferite, dar răspunderea e egală în fața cetățenilor. Înțelegeți dumneavoastră? Iată unde e problema. Și de aceea eu vreau să fie corect, fiindcă, ca să fie echilibru, responsabilitate, trebuie să fie echilibru în puterea pe care ți-o asumi. Domnule, funcția de președinte, de prim-ministru și de spicher sunt alese de către Parlament. Gata.”

Europa Liberă: Deci, continuă negocierile?

Mihai Ghimpu: „Eu, decât să fiu blestemat de oameni, mai bine mă dau deoparte. Eu am crezut în 2009 cu adevărat…”

Europa Liberă: Dumneavoastră de unul singur vă dați deoparte sau vă dau deoparte?

Mihai Ghimpu: „Cum? La moment, la ziua de azi ei ne dau deoparte fiindcă noi nu cerem nimic. Ei sunt cei care aleg, nouă – ce ne rămâne.”

Europa Liberă: Vă contraziceți, că ziceți că cele trei funcții trebuie să fie împărțite, ca responsabilitatea să fie egală, după care susțineți că nu cereți nimic.

Mihai Ghimpu: „Aceasta înseamnă pârghii pentru actul guvernării. Atunci când eu spun: „Eu vreau asta și gata, nu mă interesează, vreți cu noi, nu, cu comuniștii”, aceasta înseamnă cerințe. Dar noi nu cerem, noi spunem formula pe verticală.”

Europa Liberă: Și așteptați formula aceasta să o elaboreze cine?

Mihai Ghimpu: „Dacă ei aleg X, Y, ei aleg primii, luăm, de exemplu, trei funcții, ei aleg primii. Cum poți învinui PL-ul aici?”

Ultima întâlnire a grupului de negociatori a avut loc pe data de 23 decembrie.