În Ucraina este zi de doliu naţional după uciderea a 12 persoane care se aflau într-un autobuz lovit de o rachetă marți în estul țării.
Este unul din cele mai grave atacuri din ultimele patru luni iar ziua de doliu în memoria victimelor a fost decretată miercuri de preşedintele Petro Poroşenko.
După o întâlnire cu guvernatorii regiunilor, preşedintele a declarat că lumea întreagă deplânge victimele atacului împreună cu Ucraina.
Kievul pune atacul pe seama forţelor separatiste , afirmând că racheta Grad carea lovit autobuzul,fusese lansată de rebelii pro-ruși dela Volnovaha, 35 km sud de Donețk.
Separatiștii resping orice responsabilitate, atrăgând atenţia că locul incidentului, un punct de control guvernamental, nu se află în raza de acțiune a artileriei lor.
La o zi după atac, în 14 ianuarie, premierul Arseni Iaţeniuk cerea comunităţii internaţionale să declare miliţiile separatiste „organizaţii teroriste”, la rând cu miliţiile Hezbolah, Al-Qaida şi al-Qaida din Magrebul Islamic sau Boko Haram.
Atacul de marţi asupra autobuzului a fost condamnat de Consiliul de Securitate ONU în timp ce Uniunea Europeană şi Statele Unite au criticat faptul că în estul Ucrainei au reizbucnit violenţele după o acalmie relativă, care urmase încheierii pe 5 septembrie a unui acord de încetare a focului.
Mai mult, administraţia americană a învinuit miliţiile separatiste de atacul asupra autobuzului. Purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat american a condamnat ceea ce ea a anumit „ultima violare extraordinara a promisiunilor facute de separatistii pro-rusi”.
Aflat miercuri la Berlin, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a îndemnat Rusia să-și retragă sprijinul pentru separatiștii din estul Ucrainei și să-și folosească „întreaga influență” pentru a-i face să respecte armistițiul convenit la 5 septembrie la Minsk.
El a precizat că Alianța dorește „cooperare, nu confruntare” cu Rusia, dar că pentru îmbunătățirea relațiilor este nevoie ca și Moscova să dorească acest lucru.