Klaus Iohannis la Bruxelles: „Ucraina, Georgia și R. Moldova trebuie să primească atenția deosebită a NATO”

Secretarul general NATO a afirmat că Alianța e hotărâtă să-și mențină vecinătatea stabilă

Președintele României a avut vineri prima întâlnire cu secretarul general NATO la Bruxelles într-o întrevedere de tatonare, în care Klaus Iohannis a primit laude pentru participarea militarilor români în teatrele de operațiuni din Kosovo, Irak și Afganistan, dar și garanții de apărare în contextul războiului anti-terorist și al crizei din Ucraina.

Secretarul general al Alianței Nord Atlantice, Jens Stoltenberg a spus după întrevederea cu președintele român că mărirea cheltuielilor de apărare este necesară din pricina evoluțiilor la nivel global, dar și ținând cont de vecinătatea estică a NATO, de care este în parte responsabilă și România care are o graniță de peste 600 de kilometri cu Ucraina.

„Ați fost de acord și v-ați angajat ferm să ajungeți la un buget militar de 2 la sută din PIB până în 2017. Acesta este un exemplu și pentru alte state”, a declarat liderul NATO la conferința de presă comună cu președintele român.

Stoltenberg consideră vizita lui Iohannis la sediul NATO la scurt timp după ce președintele și-a preluat mandatul ca pe un „angajament ferm al României față de Alianță”.

Secretarul general NATO a adăugat că Alianța Nord Atlantică este hotărâtă să mențină vecinătatea ei stabilă, explicând că a discutat cu șeful statului român cum se va putea face acest lucru, prin susținerea Republicii Moldova și a Ucrainei.

Klaus Iohannis a vorbit pe de altă de trei state estice care ar trebui „să primească atența deosebită a NATO pentru a putea răspunde noilor provocări de securitate din regiune”.

E vorba despre Georgia, Republica Moldova și Ucraina, state care sunt amenințate de marele lor vecin Rusia, care le socotește parte a „vecinătății sale apropiate” și care vrea să le țină captive și să le bareze drumul spre Vest.

Klaus Iohannis își programase de altfel prima sa vizită oficială la Chișinău pentru săptămâna viitoare, și ar fi putut fi într-adevăr prima vizită bilaterală pe care o face după preluarea mandatului său de șef al statului.

Ce-i drept a fost săptămâna trecută la Paris la marșul de solidaritate cu victimele atentatelor din Franța, iar zilele acestea la Bruxelles pentru a se prezenta oficialilor NATO și Uniunii Europene, dar în nici unul din aceste cazuri nu a avut organizate „bilaterale”, cum se numesc în limbaj diplomatic întâlnirile pe care un șef de stat, un premier sau un ministru de externe le are cu un omolog de-al său.

Deocamdată însă s-a anunțat că Iohannis și-ar fi amânat vizita la Chișinău, programată pentru 22-23 ianuarie, aparent din cauză că R.Moldova nu are încă un nou guvern.