În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere de la Chișinău, istoricul și publicistul Gheorghe Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre negocierile pentru formarea noii guvernări.
Gheorghe Cojocaru: „În contratimp tot mai vizibil deja, unele din partidele politice pro-europene cu reprezentare parlamentară se arată tentate să cocheteze cu noi formule de guvernare, cum ar fi ideea formării unui guvern minoritar al două partide – liberal-democrat și democrat, care să fie sprijinit și de Partidul Comuniștilor, dar fără a încheia cu acesta vreo alianță pe față, ci, probabil, în baza unor înțelegeri pe din dos. Propunerea unui guvern minoritar are ca sursă conducerea Partidului Democrat, care nu ar vedea cu ochi buni o guvernare în comun și cu un al doilea partener, cu Partidul Liberal al președintelui Mihai Ghimpu.”
Europa Liberă: Mihai Ghimpu susține că de fapt democrații, în parteneriat cu liberal-democrații, ar neglija înțelegerea cu europenii, care au făcut un scurt popas la Aeroportul Chișinău. Să fie oare așa?
Gheorghe Cojocaru: „Interesant acest popas la Aeroportul din Chișinău, înțelegerea la care s-a ajuns, cu participarea reprezentanților Uniunii Europene, este ignorată sau, în cel mai bun caz, întârzie să fie urmată, ceea ce pune într-o lumină proastă angajamentul european al participanților la întâlnirea cu delegația marilor partide europene. Cauza unui asemenea comportament ține de îngustimea abordării liderilor democrați și inapetența pentru realizarea unui compromis mai larg, care să asigure stabilitatea unui nou mandat de patru ani la guvernare.”
Europa Liberă: Deocamdată deputații sar dintr-o pauză în alta, ceea ce induce întrebarea firească: se va putea forma oare un guvern minoritar și ce legitimitate va avea acesta, cum va funcționa la modul practic?
Gheorghe Cojocaru: „Guvernul se poate forma, cu sprijinul a 50+1 dintre voturile „forțelor sănătoase” din Parlament, ca să cităm din spusele de ieri ale liderului democrat Marian Lupu. Odată respectate prevederile constituționale, guvernul nou format, în care, de ce să nu admitem, ar putea apare și vreo unu-doi miniștri sau viceminiștri fără apartenență de partid, dar care să fie promovați de exact acele „forțe sănătoase” care îi vor da votul în Parlament, acest guvern va trebui să facă față ulterior unor provocări care îl vor pune la încercări grele.
Un guvern minoritar, care nu a fost format vreo dată în istoria recentă a Republicii Moldova, riscă să se confrunte cu situații de blocaj și să inducă un grad prea mare de imprevizibilitate în viața politică a unui stat asociat recent la Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Guvernul minoritar, probabil, va fi înscăunat cu sprijinul Partidului Comuniștilor și alianța minoritară, probabil, contează pe acest lucru. De aici putem deduce că și Partidul Comuniștilor face parte din forțele sănătoase, către care s-a adresat Marian Lupu, atunci când a chemat să fie deblocată situația. Deci, cât de sănătos va fi guvernul minoritar fără Partidul Liberal?
Gheorghe Cojocaru: „În primul rând, să menționăm aici că aflarea din 2009 în opoziție a comuniștilor s-a soldat, se pare, cu efecte benefice, de autocurățire asupra acestui partid de orientare marxistă eclectică, dar PCRM mai are mult până la „însănătoșire”, astfel că o eventuală revenire a sa, sub o formă sau alta, la putere, înainte de termen i-ar putea face mai mult rău decât bine. În condițiile actuale, o continuare fermă a cursului european, care este în interesul vital al întregii societăți, trebuie să fie opera partidelor care au făcut din aceasta un crez și un angajament al activității lor politice, și nu un gest speculativ de conjunctură.
În contextul tot mai agravant regional și internațional, un guvern minoritar, asistat din umbră de comuniști, fără liberali, va fi, cu siguranță, o construcție vulnerabilă din toate punctele de vedere, care riscă să pună în dificultate viitorul european al Republicii Moldova.”