Renegocierea creditelor europene anunțată ca o prioritate a noului guvern elen

La prima ședință a guvernului, noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a declarat că printre prioritățile cabinetului figurează „o noua renegociere cu partenerii nostri pentru a gasi o solutie dreapta, viabila si reciproc utila", care sa nu conduca la o „ruptura dezastruoasa reciproc". Este vorba de creditul de miliarde de euro primit de Grecia de la Uniunea Europeană, FMI și Banca Mondială, credit condiționat de aplicarea unor măsuri drastice de austeritate financiară. Dacă negocierile eșuează, Grecia ar putea fi obligată să renunțe la moneda unică europeană.

Alianța de stînga Syriza condusă de Alexis Tsipras a câștigat clar alegerile generale de duminică, cu 36% din voturi, dar a ratat cu cîteva mandate majoritatea absolută în Parlamentul cu 300 de locuri, motiv pentru care luni a format o coaliție cu partidul de drepta „Grecii Independenți”.

Între timp, rata dobanzii pentru imprumuturile pe zece ani ale Greciei a trecut de pragul simbolic de 10%, investitorii îndepartându-se de aceste titluri.