Liderul transnistrean Evghenii Șevciuc a trimis în legislativ proiectul de lege cu privire la migrație, cerând examinarea acestui document timp de 21 de zile. Legea în vigoare a fost completată cu prevederi care se referă la statutul refugiatului și la modalitățile de acordare a azilului politic cetățenilor străini în Transnistria.
Inițiativa a fost semnată cu data de 31 decembrie 2014. Amintim că ziua respectivă a fost declarată ca fiind zi liberă pentru funcționarii publici din regiune.
Începând cu 10 februarie operatorul de telefonie mobilă Orange-Moldova va majora costul apelurilor în Transnistria cu 80 de bani pentru un minut de convorbire. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 5 ianuarie, scumpirea are la bază „creșterea tarifelor pentru interconectarea cu operatorul transnistrean”. Operatorul de stat Moldtelecom și întreprinderea-fiică a acestuia, Unite, precum și un alt operator mobil de pe piața moldovenească – Moldcell – deocamdată nu au modificat tarifele pentru apelurile către malul stâng al Nistrului. Operatorul de telefonie „Interdnestrcom”, monopolist în regiunea transnistreană, nu este considerat ca făcând parte din piața moldovenească. Așa-numitul „război telefonic” între cele două maluri ale Nistrului, pornit acum 10 ani, a dus la faptul că în Transnistria se poate suna de pe malul drept al Nistrului doar prin IP-telefonie, iar costul apelurilor este de câteva ori mai mare decât tarifele interne din Republica Moldova. În 2004 întreprinderea Interdnestrcom a plătit un milion de dolari pentru a cumpăra o licență de telefonie mobilă pe teritoriul Republicii Moldova, dar așa și nu a primit dreptul de a lucra pe malul drept al Nistrului. Iar suma de un milion de dolari este în continuare subiect de proces judiciar, potrivit unor surse anonime.
Circulația transportului către Ucraina oprită din cauza ninsorilor abundente din perioada sărbătorilor de iarnă a fost restabilită, potrivit serviciului transnistrean al transporturilor. Traseul a trei linii de transport municipal în Tiraspol – № 5, 9 «А», 20 – a fost redirecționat dinspre strada centrală către străzile paralele. Autoritățile orășenești au explicat această schimbare prin nevoia de a decongestiona strada principală a Tiraspolului și au spus că subiectul a fost examinat la indicația liderului regiunii.
Pentru a proteja piața internă, din 1 ianuarie a intrat în vigoare taxa restrictivă sezonieră de trei luni la exportul semințelor de in, a semințelor de floarea soarelui, a grâului, a rapiței și soii. Mărimea acestei taxe este de 1% din valoarea taxei vamale, dar nu mai puțin de 2 dolari pentru o tonă.
Timp de jumătate de an va fi în vigoare și o altă taxă vamală – cea pentru importul ouălor de pasăre, taxă introdusă pe 4 ianuarie. Mărimea acesteia este de 11% din valoarea costului vamal al producției, dar nu mai puțin de 10 dolari pentru 1000 de bucăți. Le fel, începând cu 1 ianuarie s-a scumpit importul în Transnistria de cartofi, făină și crupe din cereale, tot din cauza majorării taxelor la importul acestor produse. Acum, taxa totală de import la cartofi constituie 7% din valoarea vamală, dar nu mai puțin de 0,01 dolar pentru un kilogram, iar cea a făinii și crupelor – de 5% sau nu mai puțin de 0,05 dolar pentru fiecare kilogram.
Clubul de hipism de la Tiraspol „Alliur”, care a împlinit 10 ani, a organizat competiția „Starturi de Crăciun”. Participanții la competiție, cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani, au concurat într-o competiție în deplasare. Una dintre fondatoarele clubului, Angela Matveeva, a anunțat că în competiție a învins Rita Dzețul, de 13 ani, care a fost adusă la club de mama ei, în scopuri terapeutice. Călăreața sparge stereotipurile, deoarece invaliditatea de care o are și diagnoza de „paralizie cerebral” nu a împiedicat-o să devină învingătoarea cursei. În categoria medie de dificultate a câștigat debutantul competiției, Aliman Allahverdiev, de 12 ani, iar în categoria superioară de dificultate aurul a revenit campioanei Moldovei, discipolei clubului tiraspolean Alliur, Valentina Tovstonog.
* traducere: Lina Grâu