Proteste la New York împotriva artiștilor care susțin politica președintelui Rusiei

Joi seară pe scena Operei Metroplitan

Ana Netrebko și Valeri Gergiev confruntați cu proteste la Metropolitan Opera.

Cotidianul „New York Times” a înregistrat astăzi un nou protest față de politica agresivă a președintelui Rusiei în conflictul cu Ucraina și sprijinul pe care i-l acordă o serie de cunoscuți artiști ruși, protest exprimat joi seară pe scena Operei Metropolitan. Incidentele de acest gen se succed, de la începutul turneului pe care îl întreprind trupa și orchestra Teatrului Mariinski de la St. Petersburg în Statele Unite.

Protestatari în fața Operei Metropolitan

Găzduite timp de două săptămîni de instituția newyorkeză „Brooklin Academy of Music”, la începutul turneului pe care îl întreprind în Statele Unite, compania și orchestra celebrului Teatru Mariinsky din St. Petersburg, conduse de dirijorul Valeri Gergiev, se confruntă zilele acestea cu o succesiune de proteste și apeluri la boicot. Relativ numeroși militanți pro-ucraineni i-au întîmpinat încă la sosire cu pancarte pe care stătea scris „4700 de morți în războiul lui Putin împotriva Ucrainei” și scandînd „Boicotați-l Gergiev!”.

Într-un ultim incident petrecut joi seară, în momentul în care soprana Ana Netrebko și restul trupei Mariinski primeau aplauzele publicului la încheierea spectacolului cu opera lui Ceaikovski, „Iolanda, un tînăr s-a urcat pe scenă cu o pancartă purtînd culorile steagului Ucrainei, pe care a arătat-o întîi publicului, iar apoi Anei Netrebko. În partea de sus a pancartei era o caricatură înfățișîndu-l pe președintele Putin în postura lui Hitler, flancat de portrete ale dirijorului Valeri Gergiev și Anei Netrebko. Sub desene stătea scris că artiștii îi acordă sprijin activ președintelui rus, iar centrul pancartei era ocupat de un steag al Ucrainei cu îndemnul „Eliberați-o pe Savcenko”. O trimitere directă la Nadia Savcenko, pilot militar și deputată în Parlamentul ucrainean, aflată în greva foamei de la arestarea ei de către autoritățile ruse și ținerea ei în detenție la Moscova.

Your browser doesn’t support HTML5

Protest anti-Putin pe scena Operei Metropolitan

În timp ce o parte a publicului își manifesta zgomotos dezaprobarea, susținînd protestul, tînărul a ieșit din scenă cu pancarta și, potrivit serviciului de securitate al Operei Metropolitan ar fi fost arestat. Revista online Classicalite anunța astăzi că l-a identificat pe autorul protestului, în persoana lui Roman Torgovitsky, un militant pro-ucrainean cunoscut din Statele Unite. Absolvent al Universității Harvard, Torgovitsky a mai fost arestat anul trecut, pentru o acțiune asemănătoare, cu ocazia unui concert condus de un alt artist susținător al politicii liderului rus, Victor Spivakov, ocazie cu care i s-a interzis să mai intre pe teritoriul campusului universității americane.

Un gest ce a dat naștere unui alt protest, formulat de două dintre membrele formației punk „Pussy Riot” în cursul unor conferințe și interviuri în Statele Unite.

Protestatari în fața Operei Metropolitan, imagine Tweeter

Protestul politic de aseară nu s-a mărginit la incidentul din interiorul Operei Metropolitan. Cum o demonstrau fotografii postate pe Tweeter, demonstranți s-au aflat pe durata spectacolului în fața operei, în ciuda ninsorii, scandînd „Rușine Met, rușine Netrebko, rușine Gergiev”.

Un protest similar a avut loc și la Ann Harbour, Michigan, la 24 ianuarie, unde după concertul dat de orchestra Teatrului Mariinski, Societatea Muzicală a Universității, i-a acordat Premiul Ford de Artist Distins, dirijorului Valeri Gergiev. Confruntat cu protestele, președintele Universității a dat publicității o declarație în care își sprimă speranța că „prezentarea acestei orchestre va încuraja dezbaterea despre problemele politice din Rusia și provocările cărora artiștii trebuie să le facă uneori față, atunci cînd lucrează într-un climat politic dificil”.

Dacă Ana Netrebko - a cărei donație de bani către un lider al separatiștilor pro-ruși, oficial destinată Operei din Donețk, a stîrnit numeroae comentarii de dezaprobare - a evitat comentariile după protestul de la Metropolitan, Valeri Gergiev și-a continuat declarațiile retorice în apărarea politicii Kremlinului. Într-un interviu cu New York Times, la o întrebare despre Crimeea, el răspundea: „În ultimii 200 de ani a curs atîta sînge rus în Crimeea. Cred că rușii știu istoria Crimeei, a Rusiei țariste și aceea a Uniunii Sovietice… Crimeea este o temă deosebit de complexă, care nu poate fi descrisă într-un singur cuvînt: anexare.”

Pe fundalul acestei declarații, toți comentatorii americani lasă de înțeles că se așteaptă la o intensificare a protestelor pe parcursul turneului lui Gergiev în Statele Unite.