Retrospectiva săptămânii politice

Moldova -- A woman walks under the Triumph Arch next to Moldovan flag on Stefan Cel Mare street in Chisinau city, October 8, 2013

Desemnarea lui Iurie Leancă pentru funcția de premier, 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, alegerile parlamentare din Grecia.

Directorul Asociației de Politică Externă, Victor Chirilă, consideră că desemnarea candidatului Alianței de guvernământ pentru funcția de prim-ministru este capul de afiș al săptămânii, deoarece astfel au fost curmate speculațiile privind presupusele scenarii obscure de marginalizare a lui Iurie Leancă.

Victor Chirilă: „Nominalizarea domnului Iurie Leancă dă posibilitatea totuși de a negocia o alianță majoritară, inclusiv cu participarea liberalilor. Și sper foarte mult că domnul Leancă va folosi toate calitățile sale de diplomat pentru a găsi un compromis cu Partidul Liberal. Desigur, nu va fi ușor, pentru că acest efort presupune și o susținere din partea Partidului Democrat. Și, din punctul meu de vedere, cred că șansele sunt 50 la 50. Doar calitățile diplomatice ale domnului Leancă nu vor fi suficiente pentru a găsi un compromis cu Partidul Liberal. De aceea cred că și membrii Alianței de guvernare, și în special domnul Filat și domnul Lupu, inclusiv domnul Plahotniuc ar trebui să se implice în discuții cu domnul Mihai Ghimpu pentru a găsi acea soluție care să permită Parlamentului să voteze pentru viitorul guvern propus de domnul Leancă. Partidul Liberal are motive să nu voteze guvernul propus de domnul Leancă pentru că nu face parte din Alianța de guvernare. Pentru că în momentul în care votezi pentru acest guvern, îți asumi și responsabilitatea pentru acțiunile acestui guvern.”

*

Experta Polina Panainte de la Asociația pentru Democrație Participativă consideră că mai multe evenimente din săptămâna care se încheie sunt foarte instructive.

Polina Panainte: „Un eveniment important este celebrarea a 70 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz. Este o zi în care ar trebui să ne aducem aminte despre ce înseamnă toleranță, despre ce înseamnă diversitate, despre ce înseamnă război și pace. Până la urmă se pare că noi nu am învățat toate lecțiile pe care ni le-a oferit istoria și vedem că, chiar și în secolul XXI, în lume continuă să existe genocide, terorism, situații asemănătoare chiar și în țara vecină. Putem să menționăm și despre evenimentele tragice din Siria, și atacurile teroriste organizate de către gruparea Statul Islamic. Un alt eveniment important sunt alegerile parlamentare din Grecia, care au adus la guvernare un partid populist de extremă stânga. Este un eveniment care de fapt pune Europa în fața unor decizii foarte dificile, decizii atât economice, cât și politice. Și precedent care ar trebui să ne dea și nouă, celor din Republica Moldova, o lecție. Deoarece pe fonul unor crize economice profunde, crize prin care a trecut Grecia, apar la conducere partide populiste și partide care promit cetățenilor marea și sarea, cum s-a întâmplat la Atena.”

Europa Liberă: Acum să vorbim despre premierul Republicii Moldova, viitorul premier. Cu desemnarea lui Iurie Leancă, credeți că lucrurile s-au rezolvat?

Polina Panainte: „Eu cred că este prea devreme să ne bucurăm și să credem că vom avea un nou guvern învestit în viitorul apropiat. Asta deoarece nu există o majoritate parlamentară și negocierile Alianței cu PCRM și cu PL sunt destul de anevoioase. Este greu să venim cu pronosticuri cine va fi viitorul prim-ministru și nu există certitudine că domnul Leancă are susținerea PL-ului sau a PCRM-ului, dar există și dubii vizavi de susținerea acestuia de către Partidul Democrat. Am văzut recent declarația domnului Marian Lupu care cumva se eschivează de la responsabilitatea guvernării, spune că va susține orice candidatură din partea PLDM, în loc să susțină nemijlocit candidatura domnului Leancă care este candidatura propusă de PLDM, conform algoritmului stabilit de acordul Alianței.”