Procurorii anticorupție au cerut arestarea preventivă a judecătorului Toni Greblă de la Curtea Constituțională a României și a deputatei Elena Udrea pentru mai multe capete de acuzare - de la trafic de influență în cazul lui Greblă, la luare de mită în dosarul Udrea.
E pentru prima dată când un membru al Curții Constituționale este acuzat de corupție și apoi este vorba despre cel mai apropiat colaborator al fostului președinte Traian Băsescu.
E adevărat că în afară de cei doi, DNA-Direcția Națională Anticorupție anunță în fiecare zi acțiuni pornite împotriva actualilor sau foștilor demnitari. Principalele întrebări care se pun în cazurile Greblă și Udrea se referă la felul în care ei au ajuns să ocupe locuri influente în politica românească și cum de au fost lăsați să ajungă atât de sus. SRI, Serviciul Român de Informații are în atribuțiile sale astfel de verificări, pentru a preveni șantajarea celor care urmează să aibă funcții cu greutate.
Fie Traian Băsescu a fost avertizat că favorita sa Elena Udrea se află în legături strânse cu grupuri infracționale, iar fostul președinte nu a ținut cont de avertizările SRI, devenind complice, fie acest serviciu de contrainformații a omis să-i spună. În privința judecătorului de la Curtea Constituțională lucrurile sunt mai delicate, fiindcă el a fost numit de Senat și dacă era vorba de o anchetă în curs, aceasta putea fi compromisă. Totuși dilema ar trebui rezolvată, măcar pentru viitor.
Adevărata cauză a faptului că oameni corupți sunt propulsați la vârf ține de modul în care aceștia sunt selectați. În ultimii 25 de ani au fost folosite aceleași criterii bizantine bazate pe interesul personal și relațiile clientelare. Chiar și la Curtea Constituțională, judecătorii sunt selectați mai degrabă în baza loialităților politice, decât a profesionalismului, pentru ca la nevoie aceștia să răspundă nevoilor partidului care-i trimite, nu necesității societății.
Direcția Națională Anticorupție face în ultimii ani curățenia pe care instituțiile statului și partidele nu au vrut să o facă. Acțiunile procurorilor sunt necesare, dar nu suficiente. Vor fi dați la o parte rând pe rând cei care s-au folosit de funcții pentru a obține beneficii materiale pentru ei și pentru cercul lor de clienți, dar nu s-a deschis încă dezbaterea despre cine-i va înlocui. Urmează o reformă a clasei politice, a anunțat președintele Klaus Iohannis, dar nimeni nu știe de unde va începe și până unde va merge. Până acum sistemul s-a regenerat singur, în locul politicienilor care s-au pensionat, au venit tineri crescuți și pregătiți în același spirit ca mentorii lor. Pentru moment frica va fi cea care îi va face pe miniștri, parlamentari și chiar magistrați să oprească mecanismul traficului de influență, al mitei și al corupției în general, dar în timp trebuie schimbat sistemul de recrutare al celor care ajung în politică, fiindcă totul pornește de aici.