La inițiativa primului ministru Boiko Borisov, la Sofia a avut loc luni o reuniune dedicată independenței energetice și dezvoltării sistemelor de gazoducte în Sud-Estul Europei. Au participat vicepreședintele CE pentru Uniunea energetică, Maros Sevcovic, comisarul european pentru combaterea schimbărilor climatice și energie, Miguel Kanete, miniștrii energeticii din România, Slovacia, Croația, Ungaria și din alte țări europene.
Participanții au decis constituirea unui grup de lucru interministerial ce se va ocupa de extinderea rețelei de gazoducte în Europa centrală și de sud.
Alte două subgrupuri la nivel de experți vor elabora propuneri pentru realizarea unor noi conexiuni transfrontaliere în vederea diversificării livrărilor de gaze și ridicării gradului de securitate a acestora.
Participanții la reuniune își propun ca scop asigurarea a cel puțin trei surse diferite de gaze. Va fi analizată evoluția consumului pe țări și elaborate prognoze. Noile proiecte regionale vor putea fi finanțate în cadrul planului Junker.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sevcovic, a subliniat în alocuțiunea sa că țările europene vor colabora mai strâns în vederea întăririi independenței energetice. Un rol important în atingerea acestui scop vor juca viitorul coridor energetic de sud, sistemul de terminale pentru descărcarea de gaze naturale lichefiate și prospecțiunile pentru gaze în șelful Mării Negre.
Bulgaria, Grecia și România au constituit un grup de lucru în vederea creării unui așa-numit coridor Sud-Nord pentru tranzitul de gaze. Prima reuniune va avea loc în finele lunii martie la Sofia. La acest grup va putea adera și Ungaria.
„Crearea în Bulgaria a unui centru regional de distribuire a gazelor va contribui la consolidarea Uniunii energetice europene”, a spus premierul Borisov. Sofia intenționează să construiască 845 de km noi gazoducte.