După trei săptămâni de la anuntarea verdictului, poliţia continuă să-l caute pe fostul ministru de Interne Gheorghe Papuc, condamnat la patru ani de închisoare în dosarul „7 aprilie 2009”. Presa de la Chişinău a scris că fostul demnitar ar fi părăsit a doua zi Republica Moldova, folosind segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina. Ipoteză pe care o admit şi unii foşti miniştri de Interne. Relatează Valentina Basiul.
După ce poliţia a anunţat Curtea de Apel Chişinău că Gheorghe Papuc se eschivează de la executarea hotărârii, instanţa a dispus doar căutarea naţională a fostului demnitar, nu şi cea internaţională. Totuşi, până în prezent la poliţie nu ajuns hotărârea prin care fostul ministru să fie dat în căutare, spune Sabina Cojuşneanu, ofiţer de presă în cadrul Inspectoratului general de poliţie. Cu toate acestea, poliţia continuă să-l caute pe Gheorghe Papuc, dă asigurări Sabina Cojuşneanu.
Pentru fostul ministru de Interne Victor Catan acest detaliu este suficient de grăitor. În viziunea lui, magistraţii de la Curtea de Apel Chişinău nu au asigurat reţinerea inculpatului din sala de judecată.
„Un ţăran o furat o găinuşă, lui îi pun cătuşele în sală. Asta este o ordine. Putem să vedem prin analiza aplicării măsurii de arest faţă de persoanele condamnate. Şi o să vedeţi că în majoritatea cazurilor se aplică. Cum îi cineva mai politic se fac lucrurile acestea, li se dă voie să se ducă, cum l-au scos de sub arest pe Baghirov, care trebuia să fie condamnat pentru chestiunile implicării în evenimentele din 7 aprilie, aşa şi lui acesta i-au făcut. A doua zi unele persoane am ştiut şi unele persoane din cadrul [MAI – n.r.] tot au ştiut că el e acolo. S-a dus la Antiufeev [fostul şef al KGB-ului de la Tiraspol – n.r.], adică la camarazii lui de acolo, că el e cetăţean al Rusiei şi cred că aceia i-or organiză să se ducă în Nalcik”.
Ex-ministrul Victor Catan mai spune că poliţia nu poate cere informaţii de la toate punctele de trecere a frontierei şi nici nu poate interpela instituţiile responsabile de la Kiev, întrucât nu a primit hotărârea motivată de la Curtea de Apel Chişinău. În plus, mai afirmă Victor Catan poliţia este organ executiv, se supune deciziilor emise de judecători.
Fostul ministru de Interne Vladimir Ţurcan, actualmente deputat din grupul parlamentar al socialiştilor, a citit în presă că Gheorghe Papuc ar fi părăsit ţara pe la Dubăsari. El spune că doar grănicerii ucraineni pot să confirme sau să infirme aceste informaţii. Lui Vladimir Ţurcan i se pare ciudat modul în care au circulat depeşele între Curtea de Apel Chişinău şi Inspectoratul general de poliţie.
„Eu am auzit şi alte chestiuni că de la instanţă până la executor undeva în trei zile au ajuns, de la executor la poliţie încă într-o zi a ajuns, deci o trecut un timp, câteva zile, până a ajuns la poliţie”.
Şi unii avocaţi au sugerat că fostului ministru Gheorghe Papuc i s-au creat condiţii speciale pentru a se eschiva de executarea pedepsei. Într-un interviu pentru Europa Liberă, juristul Vladislav Gribincea, directorul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a spus că acest caz trebuie să fie de învăţătură pentru autorităţile Republicii Moldova:
“Cred că Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui să demareze o investigaţie în acest sens, iar Ministerul Afacerilor Interne - la fel ar trebui să declanşeze o investigaţie separată şi să identifice care, de fapt, a fost problema şi cine sunt cei vinovaţi. În cazul în care se relevă că este vorba de o problemă sistemică, atunci ar trebui să se înlăture cauzele”.
Despre Gheorghe Papuc jurnaliştii moldoveni au scris că ar fi cetăţean rus şi că până la promovarea la Chişinău a activat în cadrul Ministerului de Interne al Federaţiei Ruse, din Republica Kabardino-Balkaria. Foştii şefi ai MAI spun că dacă generalul Papuc a ajuns în Rusia, este puţin probabil că autorităţile ruse vor dori să-l extrădeze. Este de presupus că fostul ministru nu va râde în faţă autorităţilor de la Chişinău, aşa cum procedase cetățeanul rus Eduard Baghirov, dat în urmărire de autorităţile moldovene după ce s-a eschivat de la cercetarea penală în „dosarul 7 aprilie” părăsind fără dificultăţi Republica Moldova prin regiunea transnistreană.