Luni, Parlamentul de la București a avizat favorabil cererile DNA de urmărire penală, reținere și arestare preventivă a Elenei Udrea în dosarele „Gala Bute” și „Microsoft”. Fost ministru, fost candidat la președinție și unul din cei mai influenți politicieni ai ultimului deceniu, Elena Udrea s-a aflat (se mai află?) în relații apropiate cu președintele de până mai ieri, Traian Băsescu. Sabina Fati are detalii despre acest caz și despre ecourile lui publice neobișnuite.
Notorietatea Elenei Udrea este, potrivit sondajelor de opinie din perioada campaniei prezidențiale de la finele anului trecut, de peste 95 la sută, aproape egală cu a fostului președinte, Traian Băsescu.
De aceea cursa contra-cronometru declanșată de procurorii anticorupție pentru arestarea ei este urmărită ca o telenovelă politică de majoritatea românilor.
Prea puțini o urmăresc cu simpatie, votanților de stânga le este antipatică din cauza asocierii ei cu Traian Băsescu, iar celor de dreapta, fiindcă o consideră vinovată de o anumită deviere a fostului președinte din ultimii doi ani.
Traian Băsescu a recunoscut public, chiar pe vremea când se afla în fruntea statului că „a protejat-o” și „a sprijinit-o”. Acum, însă, tipul de protecție de care s-ar fi bucurat în perioada în care mentorul ei se afla la putere a început să devină transparent, fiindcă cele două dosare în care este cercetată penal au fost tergiversate ani de zile.
Este vorba despre cazul mitei privind acordarea licențelor Microsoft și organizarea unei gale de box profesionist pe bani europeni (Gala Bute).
Nu există încă dovezi că fostul președinte ar fi intervenit pentru apărarea Elenei Udrea, fostului soț al acesteia și partenerilor de afaceri ai familiei, dar indicile par să ducă într-acolo.
O astfel de ipoteză ar arunca, însă, în aer imaginea de reformator al Justiției, pe care Traian Băsescu o are. Totuși meritul lui de a pune pe picioare DNA- Direcția Națională Anticorupție rămâne, dovadă că această instituție lucrează în acest moment împotriva propriei sale pupile, iar în anii trecuți a trimis la închisoare și foști colaboratori din partidul lui.
Nu e clar cine ar putea fi vinovat dintre procurorii de la DNA de ținerea la sertar a dosarului Gala Bute sau de închiderea prin verdict de neîncepere a urmării penale a cazului Microsoft, în urmă cu câțiva ani.
Niciunul dintre ele nu a fost început în perioada actualei procuroare șefe de la DNA, Codruța Kovesi, dar în ambele situații ar fi necesară o anchetă internă.
Elena Udrea susține că procurorii vor să o pună sub arest pentru a-i închide gura, fiindcă are multe de spus.
S-a lăudat de pildă cu întâlnirile pe care le avea în mod frecvent cu șefii Serviciului Român de Informații, dar și despre întrevederile acestora cu oameni care azi sunt arestați.
În același timp l-a acuzat pe directorul interimar al SRI că „deține secretele tuturor celor din politică și din presă” și că în acest fel „determină comportamentele” celor din politică, mass-media și chiar din magistratură, menționând în acest context o presupusă legătură specială dintre șefa DNA și directorul SRI.
În discursul ei din Parlament, dinaintea votului pe care deputații l-au dat pentru încuvințarea arestării, Elena Udrea a pozat în martiră: „dacă eu voi tăcea – a spus ea – atunci mult timp de acum încolo toată lumea va fi obligată să tacă, iar ghilotina nu va ierta pe nimeni care va încerca să iasă din rând”. Altfel spus, Elena Udrea ar vrea să se sacrifice în numele adevărului. Dar poza este falsă, chiar dacă unele informații furnizate de ea ar putea indica un mod de lucru al sistemului.
Dacă ar fi vrut să spună astfel de adevăruri, ar fi avut ocazia să o facă de multe ori înainte să fie pusă sub acuzare de procurori.
Absolventă de drept a unei universități private, fără anvergură, Elena Udrea crede în zicala că atacul e cea mai bună apărare, dar în fața procurorilor este nevoită să furnizeze și probele care să-i susțină declarațiile.
Deputata de 41 de ani și-a petrecut cele două mandate ale fostului președinte în proximitatea acestuia, iar întrebarea care se pune acum este dacă Traian Băsescu era la curent cu ilegalitățile ei, sau dacă a fost vorba doar despre o complicitate morală.