Armistițiul fragil din Ucraina este amenințat chiar din a doua zi de existență, ambele tabere avertizând astăzi că nu sunt gata să-și retragă armamentul greu, așa cum s-au angajat prin acordul de la Minsk.
„Nici nu se pune problema să ne retragem armamentul greu”, a spus purtătorul de cuvânt militar ucrainean Vladislav Selezniov citat de AFP. „Cum să ne retragem armele dacă rebelii ne atacă cu tancuri și trag constant asupra noastră?”
De partea cealaltă, rebelii pro-ruși au spus că forțele guvernamentale trag asupra lor. Eduard Basurin, oficial la așa-numitul Minister al Apărării din Donețk, a spus că separatiștii vor retrage armele numai când se vor respecta prevederile acordului de la Minsk și nu se va mai trage.
„În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 27 de încălcări ale acordului de încetare a focului”, a spus Basurin, adăugând că tirurile de artilerie cele mai susținute au avut loc la Dokuceaievsk, la periferia Donețkului și la Horlivka.
Un purtător de cuvânt al forțelor guvernamentale, Dmitro Șalîi, a spus că de la intrarea în vigoare a armistițiului în noaptea de sâmbătă spre duminică au fost uciși cel puțin cinci soldați, iar 22 au fost răniți de rebeli în orașul Șirokine, din apropierea portului Mariupol. Luni înainte de prânz armata ucraineană a spus că rebelii trag cu artileria grea asupra unor zone ale Donețkului în vreme ce armata guvernamentală respectă armistițiul.
Cele două tabere au căzut de acord la Minsk să înceapă retragerea armamentului greu de pe linia frontului luni la miezul nopții, pentru a crea o zonă-tampon.
Oficialii guvernamentali au spus că rebelii au continuat să atace luni nodul feroviar Debalțeve, aflat pe linia ferată dintre orașele separatiste Donețk și Luhansk. În orașul înconjurat în mare parte de rebeli se află mii de soldați ucraineni.
Purtătorul de cuvânt militar al guvernului, Andri Lisenko, a dat vina pentru continuarea ostilităților la Debalțeve pe Moscova.Lisenko a spus că rebelii, pe care i-a numit „bandiți” au primit ordine de la „șefii lor ruși” să cucerească Debalțeve cu orice preț și să provoace trupele guvernamentale. Lisenko a amintit că observatorii OSCE, care au fost însărcinați să monitorizeze respectarea armistițiului, au spus că duminică separatiștii i-au împiedicat să ajungă la Debalțeve.
Duminică târziu la New York secretarul general ONU Ban Ki-moon s-a declarat îngrijorat de continuarea ostilităților în preajma localității Debalțeve, reiterându-și chemarea la respectarea armistițiului de către toți cei implicați.
Luni, cancelarul german Angela Merkel, care s-a implicat în negocierea armistițiului, a spus la o conferință de presă la Berlin că situația din estul Ucrainei este „fragilă” și că „este limpede că mai sunt multe de făcut”. „Va fi un drum foarte greu”, a mai spus Merkel.
Purtătoarea de cuvânt a șefei politicii externe europene Frederica Mogherini a reiterat îndemnul Uniunii Europene la încetarea focului. „Armistițiul este chiar armistițiu, focul trebuie să înceteze”, a spus purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic.
Între timp la Donețk separatiștii au semnalat că sunt gata să ridice noi exigențe, politice, pentru a-și respecta angajamentele de pace. Reprezentantul politic al separatiștilor, Denis Pușilin, a spus că indiferent de conținutul acordului de la Minsk, el și camarazii lui vor continua să urmărească unele obiective pe termen lung, cel mai important fiind întoarcerea Ucrainei la statutul de țară nealiniată și angajamentul ei de a nu intra în ceea ce liderul rebel a numit: „vreo alianță anti-rusească”. „Dacă vedem vreo tendință de uniune militară (cu Occidentul) vom considera acordul de la Minsk nul și neavenit”, a avertizat Pușilin.