Ofensiva Direcției Naționale Anticorupție se desfășoară pe toate palierele, iar anchetele avansează în paralel la instituțiile de stat și la oamenii politici care au folosit pârghiile de influență ale funcțiilor în propriul interes. Procurorii anticorupție au făcut astăzi perchiziții la Ministerul Transporturilor într-un dosar în care prejudiciul s-ar ridica la 5 milioane de euro. Este vorba în acest caz de favorizarea companiei private Regiotrans, care, spre exemplu, în 2011 ar fi primit subvenții de 45 de milioane de euro. Mai mulți funcționari de stat sunt acuzați că au luat mită pentru a le oferi situații preferențiale unor societăți private din domeniu.
Acest nou scandal este, însă, pus în umbră de cererea procurorilor anticorupție în cazul cumnatului primului ministru, acuzat de fraudarea fondurilor europene într-un proiect de canalizare. Victor Ponta a vorbit astazi despre acest caz, mărturisind că îi este afectată imaginea. Atunci când a fost întrebat dacă ar trebui să-și dea demisia, așa cum i-a cerut și el în urmă cu un an președintelui Traian Băsescu, după arestarea fratelui acestuia, Ponta a răspuns prompt că nu, fiindcă el spre deosebire de șeful statului nu are în atribuții numirea judecătorilor.
Fiecare trebuie să răspundă pentru ceea ce face, spune premierul, dar presa națională i-a adus aminte lui Victor Ponta că este văr prin alianță cu ministrul Justiției.
Semnificația legăturilor de familie ar putea să nu fie importantă atunci când procurorii sunt independenți. În același timp, însă, persistă îndoiala asupra neutralității unui persoanaj politic important atunci când familia lui are probleme de corupție.
La fel ca în cazul fostului președinte, e greu de crezut că Victor Ponta nu a primit din timp informații despre implicarea cumnatului său în afaceri oneroase. Mai mult, sora premierului lucrează și ea în firmele soțului ei, Iulian Herțanu.
În mod normal serviciile secrete trebuie să vegheze între altele ca înalții demnitari ai statului român să nu fie vulnerabili. Or, dacă cineva din familia premierului sau președintelui este atras într-o cursă sau dacă se lăcomește să obțină bani în mod fraudulos, premierul sau președintele ar trebui puși la curent, cel puțin pentru a se delimita. Sau pentru a nu putea fi șantajați.
Victor Ponta se află într-o situație complicată tocmai pentru că e greu de crezut că nu știa ce făceau sora și cumnatul său. Traian Băsescu a explicat și el zilele trecute că nu ar fi știut că Elena Udrea, cea mai apropiată colaboratoare a sa era implicată într-o rețea de corupție. Astăzi Comisia Juridică a Camerei Deputaților a avizat un nou mandat de arestare împotriva acesteia, după ce magistrații au eliberat-o aseară din arestul preventiv.
Nu e clar cum ar putea fi protejați înalții demnitari de propriile lor familii și nici dacă simpla delimitare verbală e suficientă, mai ales când e vorba de fapte de corupție.