„Şi-i cu panica asta?”

Încrederea populaţiei în conducătorii de orice fel nu prea mai există.

„Şi-i cu panica asta?”

O colegă de-a mea, care a vrut acum cîteva zile să cumpere dolari într-o bancă, a fost apostrofată de o casieriţă îmbufnată: „Şi-i cu panica asta?”

Motivul acesta a fost preluat şi de guvernatorul Băncii Naţionale, care deplîngea, într-o conferinţă de presă, „comportamentul exagerat al populaţiei”, dorinţa prea mare a oamenilor de a avea dolari şi euro.

Multă lume a bolovănit ochii, ascultîndu-l pe Dorin Drăguţanu. Şi pe bună dreptate, stimaţi ascultători. În loc să regrete comportamentul unor „coloşi” autohtoni care au făcut mişmaşuri financiare, guvernatorul BNM probozeşte populaţia panicată. Bună treabă! Iese că populaţia iresponsabilă e vinovată de prăbuşirea halucinantă a leului moldovenesc. Simpatic guvernator al Băncii Naţionale avem…

Lucrurile au luat o turnură şi mai curioasă a doua zi după discursul domnului Drăguţanu. Casele de schimb valutar, ca la comanda unui mare conducător medieval, au rămas fără lei. Pînă acum nu aveau dolari şi euro, iar acum nu mai au lei.

Nu sînt mare economist şi nici n-o să fiu niciodată, dar mi se pare dubioasă absenţa de ieri a leilor din casele de schimb valutar. Mi se pare că e o stratagemă a conducătorilor de a reabilita leul. Oamenii chipurile vor vedea că o vreme casele de schimb valutar nu au lei şi vor scoate banii străini de la naftalină. Şi atunci leul se va înzdrăveni. Abia aştept să văd dacă stratagema asta va da roade.

Pînă atunci o să constat cîteva lucruri. Încrederea populaţiei în conducătorii de orice fel nu prea mai există. Strategiile din ceasul al doisprezecelea ale conducătorilor poate vor opri căderea leului, dar preţurile umflate brusc nu vor mai scădea. Asta ştim din anii precedenţi. Şi nici sistemul vicios nu se va modifica. Aşa că simplii muritori vor avea un an foarte complicat, mai complicat ca oricînd. „Europa, noi venim!” Aşa parcă declara ritos unul dintre marii conducători. Da, noi venim, venim cu paşi viforoşi!!!