Președintele francez François Hollande și cancelarul german Angela Merkel cer respectarea completă a înțelegerilor de la Minsk privind oprirea luptelor în Ucraina.
Vorbind la o conferință de presă comună cu Merkel la Paris, Hollande a pus că armistițiul din 15 februarie de la Minsk a fost încălcat de mai multe ori și că el trebuie ca el să fie respectat în totalitate.
Hollande si Merkel au vorbit si despre nevoia înspriri sancţiunilor daca armistițiul de la MInsk nu va fi respectat in continuare.
Șefa guvernului de la Berlin, vădit încurcata din cauza intrebarilor şi a situatiei, a spus ca nu s-a dus la Minsk pentru a impuse sancţiuni, ci pentru a ăncerca sa aducă pacea in regiune, care e un prîces îndelungat si anevoios.
Pe de altă parte, ministrul francez de externe Laurent Fabius a anuntat ca pe 3 martie se va intilni la Paris cu omologii sai din Germania, Rusia si Ucraina pentru a discuta situația din estul Ucrainei.
La Kiev, purtatorul de cuvint al armatei ucrainiene Andri Lisenko a spus vineri ca peste 20 de tancuri, 10 sisteme balistice si mai multe autobuze cu soldati rusi au intrat in ultimele 24 de ore in Ucraina, iar el eau fost văzute la est de portul strategic Mariupol:
„Federatia Rusa isi intareste fortele de ocupatie din zona Donbas. Echipament militar rusesc și munitie au trecut granița din Rusia in Ucraina, în ciuda acordului de la Minsk.”
La Paris, presedintele François Hollande a spus ca nu poate confirma informatia venita de la Kiev, iar Moscova continua sa nege ca ar trimite militari si arme in Ucraina, in ciuda dovezilor occidentale că acest lucru se intimpla.
Purtatorul de cuvint al armatei Kievului a mai spus doi milutari ucrainieni au fost omoriti in luptele din ultimele 24 de ore, si ca pozitiile armatei ucrainene au fost bombardate noaptea trecuta în satul Kurahove, la vest de Doneţk şi la Berdiansk, linga Mariupol.
Rebelii pro-rusi susțin la rîndul lor că ar fi fost tinta unor atacuri de artilerie in ultimele 24 de ore dar ca detin controlul asupra mai multor localitati din jurul centrului feroviar strategic Debalțeve, de unde fortele guvernamentale au fost obligate sa se retraga acum 2 zile.
La Washington, purtatoarea de cuvint a departamentului de stat Jen Psaki a criticat incalcarile intelegerii de incetare a focului si a cerut Rusiei si separatistilor sa respecte intelegerile la care au fost parte:
„Cerem Rusiei si separatistilor pe care ii sustine sa opreasca atacurile imediat, sa isi retraga armamentul greu, sa puna capat fluxului de luptatori si echipamente din Rusia spre Ucraina, sa permita observatorilor OSCE sa isi faca treaba si să respecte înţelegerile de la Minsk. Daca Rusia si separatiostii pe care iis ustine continua sa incalce inţelegerile pe care le-au semnat, asta va duce la noi costuri si izolare.”
Comandantul fortelor NATO din Europa, generalul American Philip Breedlove a vorbit joi despre „o armata formidabila” care se construieste in estul Ucrainei:
„Ce vedem in estul Ucrainei este ca Rusia a creat o armata formidabila, bine inarmata, bine echipata si pe care au supravegheat-o si susținut-o cu focuri de artilerie, și oferindu-i apărare aeriana. Este o forta formidabila. Si ea se afla in estul Ucrainei si la graniţa cu Ucraina, dar inca in Rusia si poate sa escaladeze tensiunile.”