Criza din Ucraina, între proteste anti-Maidan la Moscova, și apeluri americane pentru înarmarea Kievului

©Shutterstock.

Secretarul de stat american John Kerry se află la Londra pentru convorbiri cu omologul său britanic Philip Hammond.

În centrul Moscovei are loc un marș împotriva a ceea ce autorităţile ruse numesc „lovitura de stat” din Ucraina din 2014. Acțiunea este organizată de Kremlin, sloganul ei este „Un an de la Maidan. Nu vom uita. Nu vom ierta”, și se așteaptă participarea a cîteva mii de persoane.

Peste 100 de oameni au fost uciși în amplele proteste care au avut loc în centrul Kievului anul trecut și care au dus la alungarea de la putere a președintelui ucrainean pro-rusViktor Ianukovici a fost obligat sa părăseasca puterea, și s-a refugiat în Rusia.

Protestului impotriva euro-maidanului ucrainean i s-a facut reclama la televiziunile rusesti sub lozinca „Vino, daca iti iubesti tara!” Protestarii poartă pancarde pe care e scris „Maidanul e o boala, noi o vom vindeca!”.

Se asteapta ca la miting sa vorbeasca si fostul presedinte ucrainean Viktor Yanukovici, care a declarat sâmbătă la televiziunile rusesti că războiul din estul Ucrainei trebuie sa inceteze, iar la procesul de pace trebuie să ia parte Rusia si tarile europene.

Cu ocazia comemorării victimelor violențelor de pe Maidan, președintele de azi al Ucrainei Petro Poroșenko l-a acuzat sâmbătă pe Vladislav Surkov, un consilier apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, că ar fi coordonat echipele de lunetişti straini care au tras in manifestantii paşnici ucrainieni.

Moscova a respins declaratiile lui Poroșenko, spunînd că sînt absurde.

În martie 2014 Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea, iar în aprilie au început luptele dintre separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei, soldate pînă acum cu peste 5.400 de morți.

Sîmbătă, purtatorul de cuvint al armatei ucrainene Andri Lisenko spunea ca peste 20 de tancuri rusești, 10 sisteme de rachete si autobuze militari au trecut granita in Ucraina din Rusia in ultimele 24 de ore.

Comandantul trupelor NATO din Europa, generalul american Philip Breedlove a afirmat că la granita cu Ucraina se consolideaza ceea ce el a numir „o forta armata formidabilă”.

Și tot sîmbătă la Moscova președintele rus Vladimir Putin a avertizat că „nimeni nu trebuie sa-si faca iluzii ca poate avea superioritate militara asupra Rusiei sau sa exercite presiuni asupra ei”.

Un grup bipartizan de senatori americani i-a cerut secretarului de stat John Kerry să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei iar Ucrainei să i se dea ajutor militar defensiv, după ce rebeli pro-ruși au încălcat armistițiul din 15 februarie și au cucerit prașul Debalțeve.

Senatorii s-au trimis lui Kerry o scrisoare în care se spune că „a sosit timpul ca Ucrainei să i se trimită ajutor militar defensiv și să se ia în considerare înăsprirea sancțiuniler și penalităților care vor crește costul acțiunilor președintelui Vladimir Putin, inclusiv prin eventuala eliminare a Rusiei din sistemul financiar SWIFT”.

Senatorii spun că președintele Putin vrea să cucerească mai mult teritoriu ucrainean și că guvernul de la Kiev trebuie ajutat cu armament.

„Putem trage concluzia că în absența unui sprijin occidental mai substanțial pentru forțele ucrainene, în Ucraina va continua să se contureze o situație impusă militar de către Rusia”, se spune în scrisoarea senatorilor americani.

Între semmnatarii scrisorii se află Dick Durban, unul din fruntașii democrați și republicanul John McCain, președintele comisiei pentru forțele armate.

Secretarul de stat american John Kerry se află la Londra pentru convorbiri cu omologul său britanic Philip Hammond.

Pe agenda discutiilor se afla ultimele evolutii din Ucraina, unde forţele guvernamentale si cele ale separatistilor pro-rusi dau vina unele pe altele de incalcarea acordului de încetare a focului convenit la Minsk în 12 februarie, și care ar fi trebuit să intre în vigoare în 15 februarie.

Potrivit agenției Reuter, care citeaza surse diplomatice, Kerry și Hammond vor discuta eventualitatea impunerii de noi sancţiuni Rusiei.

Washingtonul a avertizat vineri Rusia că pune in pericol „ordinea moderna globala”, cu sprijinul pe care il acorda separatistilor din estul Ucrainei.

Kerry si Hammond discuta si despre evolutiile din Siria si Nigeria, precum si situatia israelo-palestiniana.