Vladimir Grosu: În Republica Moldova există o „cultură” de încălcare a legii

Vladimir Grosu

Interviu cu noul ministru al justiţiei Vladimir Grosu

În Republica Moldova există o „cultură” de încălcare a legii, de „nerespectare a legii”, a declarat noul ministru al justiţiei Vladimir Grosu într-un interviu cu Europa Liberă.

Grosu a declarat că sistemul juridic trebuie curățat „din interior”, un proces care a început cu un an, doi în urmă şi pe care vrea să-l accelereze în mandatul său.

Tergiversarea de 20 de ani a reformei Procuraturii, a mai declarat Vladimir Grosu, este un indiciu al amestecului politicului în justiţie:

„Această restanță determină amânarea reformelor şi în alte domenii „şi este unul din motivele pentru care anul trecut Republica Moldova a pierdut peste 10% din banii pe care UE era pregătită să-i acorde pentru reformarea justiţiei.

În mai, iunie, Bruxellesul va trimite însă o nouă misiune de evaluare a reformelor, iar banii pierduţi ar putea fi „recuperați”, crede Vladimir Grosu.

Noul ministru de justiţie a mai anunţat că anul aceste speră să fie creată o „structură” care să caute proprietăţile/averile nedeclarate, un element important în lupta cu corupţia.

O altă măsură adoptată în cursul luptei cu corupţia în justiţie, este majorarea semnificativă a salariilor pentru judecătorilor: într-o situaţie excepțională ca cea din Moldova, consideră Vladimir Grosu, această măsură este justificată, dar treptat discrepanța cu alte salarii din domeniul public trebuie diminuată.