Nervozitatea europenilor crește în fața strategiei agresive a Rusiei, în Ucraina. Motiv pentru care se înmulțesc nu numai avertismentele adresate Moscovei, dar și manevrele militare, care au scopul de a da greutate acestor averstismente.
Mai mult în glumă, mai mult în serios, ministrul de externe britanic Philip Hammond declara astăzi că vorbitorii de limbă rusă sunt la mare căutare pentru că Rusia este astăzi prioritatea serviciilor de informații.
„Pentru oricine peste 50 de ani, atitudinea agresivă a Rusiei nu este o noutate și știe ce pericol poate reprezenta pentru securitatea noastră”, declara astăzi ministrul de externe britanic Philip Hammond.
Duminică, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vorbea despre o posibilă „armata europeană”, care să arate Rusiei că UE este pregătită să-și apere valorile.
La Washington, președintele Consiliului European, Donald Tusk, atrăgea atenția că Rusia „vrea să dezbine Europa și Europa de America”.
Avertismentele capătă forme concrete în aceste zile, iar în cadrul NATO, Statele Unite trimit armament greu și militari în țările baltice.
Ministerul american al apărării a anunțat luni că în Letonia au ajuns în jur de 750 de tancuri americane, elicoptere și alte piese de armament greu. Desfășurarea de forțe, a precizat Pentagonul, se înscrie în strategia NATO de a-și arăta solidaritatea cu țările membre care ar putea fi amenințate de atitudinea agresivă a Rusiei.
„Mesajul trimis președintelui Putin și Rusiei este că stăm împreună”, a declarat agenției AFP, generalul american John O'Connor. Și trupele rămâne în regiune, a continuat O'Connor, cât va fi nevoie „pentru a contracara o posibilă agresiune a Rusiei”.
Săptămâna viitoare vor începe să sosească în țările baltice, toate trei state membre NATO, circa trei mii de militari americani din Brigada a treia de infanterie. Alături de militari din alte țări ale Alianței vor participa cu începere din mijlocul lunii mai la manevre care vor dura trei luni.
Țările baltice se tem că ar putea urma soarta Ucrainei, mai ales că la granița lor cu Rusia au fost semnalate concentrari de trupe. Același lucru se petrece în zona Mării Baltice.
NATO a decis încă din toamna anului trecut să-și mărească prezența în țările de la granița de est a Alianței: astfel s-a născut forța de reacție rapidă cu cinci mii de militari. În România, Bulgaria și Polonia sunt instalate, între timp, centre regionale de comandă.