Ministrul de externe polonez pledează la Bruxelles pentru o diferențiere a tratamentului statelor din Parteneriatul Estic

Ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna a declarat la Bruxelles că trebuie găsită de comun acord o cale pentru a diferenția „tratamentul acordat Georgiei, Moldovei și Ucrainei” de cel acordat celorlalte trei țări din Parteneriatul Estic, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Schetyna a făcut declarația la Bruxelles, înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai UE. Cu aceeași ocazie, ministrul de externe leton Edgars Rinkevics a declarat că speră ca în urma evaluării Comisiei Europene, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga să se decidă liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii georgieni.

Summitul Parteneriatului Estic va avea loc la Riga la sfîrșitul lunii mai și se va desfășura nu numai pe fundalul crizei din estul Ucrainei, dar și al discuției din cadrul Uniunii Europene privind regândirea sau abandonarea Politicii de Vecinătate, în forma sa actuală. Primele propuneri concrete au fost făcute la începutul acestei luni, într-un document pregătit de experții coordonatoarei politicii exerne europene, Federica Mogherini.