Moldova dorește să-și modernizeze sistemul național de securitate și apărare

Astăzi la Bruxelles

Întrevederile de la Bruxelles ale premierului Chiril Gaburici.

Aflat la Bruxelles în fruntea unei delegații guvernamentale, premierul Chiril Gaburici a avut o întrevedere cu secretarul-general NATO, Jens Stoltenberg. Premierul a declarat că Republica Moldova acordă o atenție deosebită planului individual de acțiuni Moldova-NATO și a precizat că R. Moldova este interesată în acest moment mai ales de reformarea și modernizarea sistemului național de securitate și apărăre, în conformitate „cu actualul context de securitate”.

Cu o referire tot la contextul actual de securitate, premierul Gaburici a mai spus: „suntem, în special, interesați de o colaborare cu NATO privind securitatea cibernetică, combaterea terorismului, neproliferarea armelor de distrugere în masă”.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, pe de altă parte, că „toate țările din Alianță sprijină suveranitatea, independența, integritatea teritorială a Republicii Moldova și respectă statutul de suveranitate din Constituția Moldovei”.

În cadrul întrevederii de la Bruxelles, Stoltenberg a promis, de asemenea, sprijinul NATO pentru reformele preconizate de guvernul de la Chișinău.

Jens Stoltenberg a precizat că în acest moment este examinată o nouă inițiativă de cooperare în domeniul defensiv, menită să ajute Moldova să-și modernizeze apărarea și securitatea.