Miroslav Lajcak: UE trebuie să trateze ţările Parteneriatului Estic într-un mod diferenţiat

„Este evident că cele 6 țări din Parteneriatul Estic sunt diferite și trebuie tratate diferit (...). Întrebarea la care va trebuie să răspundem la summitul de la Riga este cum ne uităm la Parteneriatul Estic în noul context geopolitic”, a declarat la Bruxelles, ministrul de externe slovac, Miroslav Lajcak, după reuniunea miniștrilor de externe din UE.

El a reamintit că summitul din luna mai de la Riga va fi prima reuniune de acest fel după izbuncirea crizei din estul Ucrainei, ceea ce dă o nouă dimensiune discuției despre relațiile cu țările Parteneriatului Estic. Lajcak a confirmat faptul că la Riga s-ar putea decide ca Georgia și Ucraina să primească un regim liberalizat de vize pentru Uniunea Europeană. Totodată, crede ministrul de externe slovac, Uniunea Europeană ar trebui să se gândească la îmbunătățirea relației cu Belarus, țară care a acționat „cu atâta responsabilitate” în contextul crizei ucrainene.

În ceea ce privește extinderea sancțiunilor economice împotriva Rusiei pentru rolul jucat în criza din Ucraina, Lajcak a declarat jurnaliștilor că unele țări membre cer extinderea sancțiunilor acum. Altele, între care și Slovacia, vor să aștepte până la vară cînd expiră oricum actualele sancțiuni „pentru a da o șansă” acordului de pace negociat în februarie la Minsk.