Summit la Bruxelles: UE caută să blocheze propaganda rusă

Propaganda Moscovei în Europa s-a întețit în urma intervenției din Ucraina.

La Bruxelles a inceput astazi Consiliul European, pe agenda caruia, subiectul cel mai important, si mai controversat, este legat de sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeana. Sancţiunile impuse Moscovei pentru anexarea Crimeii si susţinerea separatistilor pro-rusi din estul Ucrainei sunt valabile pînă în luna iunie si discutia de acum este daca sa fie prelungite si, eventual, asa cum sustin anumite tari, intarite.

La summitul european, care se ține astăzi și mâine la Bruxelles, liderii îi vor cere șefei diplomației europene Federica Mogherini să pună la punct o strategie de combatere a propagandei rusești. Intensitatea acestei propagande, pe întreg teritoriul țărilor membre in UE, în urma crizei din Ucraina, a arătat cât de descoperită și nepregătită este Europa în privința propagării propriei ei imagini.

Federica Mogherini va primi termen până la următoarea reuniune la vârf, din luna iunie, să pregătească un plan de sprijinire, cum spune textul concluziilor finale, a „libertății presei și a valorilor europene". Primul pas va fi pregătirea unei echipe de experți care să propună soluții și să-i țină informați pe oficialii UE despre autenticele tendințe din Rusia.

Conglomeratul rusesc Rusia Astăzi/Russia Today este foarte activ în majoritatea limbilor Europei occidentale, în vreme ce marile rețele media europene și-au închis, sau au diminuat, programele în rusă, de-a lungul sfertului de secol ce a urmat după încheierea Războiului Rece.

Cele mai afectate de propaganda rusească sunt, desigur, țările baltice, în care trăiește o importantă minoritate rusă și rusofonă, însă Russia Today este la fel de activă în Polonia sau Germania. Propaganda rusă în Europa s-a întețit în urma intervenției din Ucraina și este, desigur, cel mai activă și mai eficace acasă, în Rusia, unde o majoritate a populației e convinsă că ceea ce se petrece în Ucraina constituie o reacție spontană a populației din zonele estice, în fața unei junte fasciste ajunse la putere în Kiev.

O altă mare temă de discuții în această seară este viitorul sancțiunilor impuse Rusiei. Actualele sancțiuni expiră în iulie, iar o majoritate a statelor ar dori prelungirea lor până la sfârșitul anului. Ucraina a cerut încă înainte de summit tuturor capitalelor să mențină sancțiunile impuse Moscovei. Formula care va trebui găsită va fi una care să justifice menținerea și prelungirea sancțiunilor în condițiile în care acordul de încetare a focului în estul Ucrainei e încă în funcțiune și nu s-a ajuns deocamdată la un bilanț.

Angela Merkel este însă în favoarea menținerii sancțiunilor și la fel militează în favoarea lor președintele Consiliului European, fostul premier al Poloniei, Donald Tusk. Sosind la summit, președinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a atras chiar atenția asupra faptului că Rusia e pe cale de a desfășura rachete nucleare de tip Iskander în enclava Kaliningrad, rachete care, a amintit ea, „ar putea chiar atinge Berlinul”.