Ambasadoarea Suediei Ingrid Tersman: Moldova are nevoie de schimbări clare

Setul de recomandări prezentat guvernului Gaburici sub titlul de „Note informative” de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldovei cuprinde „recomandări destul de dure”, dar necesare pentru că în perioada electorală s-a observat o încetinire a reformelor, a declarat ambasadoarea Suediei la Chișinău, Ingrid Tersman, într-un interviu pentru Europa Liberă.

„În prezent, cu toţii ne dăm seama că Republica Moldova are nevoie de schimbări clare în mai multe domenii-cheie şi cred că acum este momentul potrivit ca noul Guvern să accelereze reformele în beneficiul cetăţenilor acestei ţări. Observ, în calitatea mea de reprezentantă a unui stat partener al Republicii Moldova, că anumite reforme au pierdut din viteză pe parcursul anului trecut...”, a declarat ambasadoarea Suediei, Europei Libere.

Domeniile care cer o atenție imediată sunt: lupta cu corupția, reforma în justiție și consolidarea sistemului financiar-bancar, cu sprijinul Băncii Mondiale și al FMI.

„Cred că Guvernul va face bine dacă va asculta îndeaproape îndemnurile partenerilor săi internaţionali (...) şi, de asemenea, va relua negocierile cu FMI în vederea semnării unui nou acord”, a mai declarat Ingrid Terman în interviul cu Europa Liberă.