Istoria bunicii ruse de pe Facebook, care l-a cucerit pe Charles Aznavour

Charles Aznavour la Erevan, Armenia, în timpul Festivalului „Caisa de Aur” din 2013

Povestea unei femei care iubește muzica franceză...

Lida Ivanovna – o femeie de 73 de ani, a devenit peste noapte o adevărată vedetă a Internetului din Rusia, datorită unui clip video în care interpreta un cântec de Edith Piaf, învățat pe de rost fără să cunoască franceza. Faima interpretei amatoare a crescut când Charles Aznavour, un cântăreț francez de origine armeană, a aflat de ea și de faptul că este fana lui, după care a invitat-o la concertul pe care-l va da la Moscova, pe 22 martie. O relatare semnată Daisy Sindelar.

Bunicile din Rusia rareori devin senzații pe Internet, însă Lida Ivanovna în vârstă de 73 de ani este o excepție. Jurnalistul de la publicația rusă Kommersant, Aleksandr Cernîh, a observat-o pe d-na Ivanovna la o stație de metrou, în timp ce ea se uita la copertele revistelor de la o gheretă cu ziare. „Un prototip clasic al femeii ruse în etate, îmbrăcată în palton și cu o basma pe cap” – așa a descris-o pe Lida Ivanovna jurnalistul, care a oferit să-i cumpere revista cu pricină.

Femeia a refuzat. De fapt, nici nu avea nevoie de revistă, privea coperta cu fotografia cântărețului ei preferat francez de origine armeană Charles Aznavour, cunoscut pentru cântecele „Emmenez-moi” („Ia-mă cu tine”). „El e atât de frumos”, își amintește Cernîh de cuvintele d-nei Ivanovna într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook. „Cântecele lui îmi plac foarte mult.”

În timp ce mergeau spre scara rulantă, d-na Ivanovna i-a povestit jurnalistului despre dragostea ei pentru interpreții francezi, precum Joe Dassin și Edith Piaf. A și început să cânte „Les Champs Elysees”, după care a continuat cu piesa lui Dassin „Et Si Tu N'Existais Pas” și „Je Ne Regrette Rien” a legendarei cântărețe franceze Edith Piaf.

„A fost mai mișcător decât versiunea lui Piaf. Are o voce extraordinară și un accent francez uimitor”, a scris pe Facebook jurnalistul, care a reușit să o filmeze pe d-na Ivanovna cântând „Milord” de Piaf.


Întrebată unde a învățat franceza, femeia a spus că în anii '60, pe când avea 20 de ani, a petrecut multe ore în librării, în secțiunile speciale în care se asculta muzică. A memorat cântecele pe de rost, neștiind franceza, dar visând la o lume în care ar fi putut-o învăța și vorbi liber.

Jurnalistul i-a dat numărul său de telefon în speranță că d-na Ivanovna îl va telefona și o va putea invita la concertul lui Aznavour. Mai târziu, a scris pe Facebook istoria Lidiei Ivanovna și a postat clipul video care a strâns peste 450.000 de vizualizări.

„Această istorie m-a făcut să plâng”, a scris un internaut pe Facebook. „Acum, Lida nu va mai fi singură. Este o doamnă în etate extraordinară.”

Povestea femeii care iubește muzica franceză a ajuns și la organizatorii concertului de pe 22 martie. L-au contactat pe Cernîh și i-au spus că Charles Aznavour a fost mișcat de istoria Lidiei și ar dori să se întâlnească cu ea după concert. Interpretul a și postat un video din Franța, spunând că a decis să ieftinească biletele la concertele sale, ca să și le poată permite și fanii în etate.

Din păcate, Cernîh nu a avut nicio posibilitate să o găsească pe d-na Ivanovna. Femeia nu i-a lăsat nici un număr de contact din simplul motiv că nu are telefon. Dar comunitatea internauților de pe rețelele de socializare a reușit să rezolve problema timp de 24 de ore. Jurnaliștii unui portal de știri armenesc Barev Today au întâlnit-o pe stradă pe Lida Ivanovna și au recunoscut-o din clipul video filmat de Cernîh.

Când jurnalistul s-a reîntâlnit cu Lida Ivanovna, au vorbit la o cafea până la miez de noapte. Femeia i-a povestit toată istoria vieții: că este originară din Moscova, că a trecut printr-un divorț și că a fost contabilă. Acum, trăiește într-un apartament mic cu nepoata, soțul și copilul lor. Cernîh a scris pe Facebook că „probabil, se plimbă toată ziua în centrul Moscovei pentru a nu-și deranja familia”, adăugând că Lida Ivanovna cunoaște toți muzicienii de stradă și le știe istoriile de viață.

Dar când i s-a propus să meargă la concert, Lida Ivanovna a refuzat categoric. „Nu mă simt bine, am dureri de cap, cum aș putea rezista tot concertul?”, i-a spus lui Cernîh. „Și toți oamenii vor fi îmbrăcați frumos, iar eu n-am nimic pentru a ieși în lume. Vor întreba: «Ce face aici femeia asta bătrână și fără dinți?»”.

Cernîh spune că totuși va încerca să o convingă să meargă la concert. Însă chiar dacă nu va reuși, istoria l-a făcut să se gândească la soarta oamenilor în etate din Rusia, care sunt nevoiți să trăiască „în umbră”.

„A muncit toată viața, niciodată n-a ieșit din Moscova, a trăit și a cântat – o viață de om simplu. Dar cu fiecare din noi se poate întâmpla un mic miracol. Acum, un cântăreț francez cunoscut în toată lumea vrea să întâlnească o bunicuță cu basma.”