Comentatorii de presă trag astăzi linia după victoria Irinei Vlah în alegerile găgăuze. „Nu Moscova a câștigat alegerile în Autonomia Găgăuză, ci Chișinăul le-a pierdut lamentabil. Nu Putin a fost tare, ci Timofti și Gaburici - nepregătiți de luptă”, scrie Nicolae Negru în „Ziarul Naţional”. Autorul speră că Irina Vlah e o persoană rezonabilă, că ea și găgăuzii au învățat lecția Ucrainei, că au tras concluzii din evenimentele din Donbas și nu se vor lăsa atrași în jocurile periculoase ale Moscovei. Nicolae Negru speră de asemenea că și liderii de la Chișinău au învățat câte ceva din înfrângerea găgăuză.
Analistul politic Cornel Ciurea vorbeşte într-un articolul publicat de „Politicon” despre un succes local al Rusiei, cel de a-şi vedea realizat planul de a-şi fi consolidat pozițiile în acest cap de pod prorus, înconjurat de forțe proeuropene, dar aflat la o distanță mică de un alt place d’armes important al Rusiei – Transnistria. „Kremlinul a tras din toate tunurile ca s-o vadă triumfătoare pe Irina Vlah chiar din prima manșă”, scrie Corneliu Ciurea. Pentru el, înfrângerea lui Dudoglo, dar și a lui Ianioglo, Croitor, Garizan, Stoianoglo probează limitele politicii Chișinăului în Găgăuzia,care este dezorientat și nu știe prin ce mijloace să se impună în autonomie.
Pe aceiaşi temă scrie „NewsMaker” reproducând un articol de analiză publicat de săptămânalul moscovit „Vlasty”: „Rusia a aplicat „puterea soft” în Găgăuzia. Pornită pre Vest, Moldova, pe care Moscova doreşte să o întoarcă pe orbita sa, a devenit un exemplu rar în vremurile noastre de utilizare de către Rusia a „puterii soft” în politica externă. Şi deocamdată, Kremlinul are succes”, notează autorii articolului. Într-un alt articol, „NewsMaker” îl citează pe Mihail Sirkeli, şeful organizaţiei „Piligrim – demo” care a monitorizat campania electorală din autonomie şi care a caracterizat-o drept „libere, dar necorecte şi necinstite”. „Am luat cunoştinţă de noul fenomen al resurselor administrative străine, utilizate în folosul unui singur candidat şi faţă de care resursele administrative locale nu avea cum să aibă efect. Au fost posibilităţi inegale”, este concluzia lui Sirkeli.
„Ziarul Naţional” citează un interviu acordat unei publicații din Crimeea, „Zerkalo Krîma”, de către cel pe care îl declară analist și consultant politic al PSRM, Vladimir Bukarski. Acesta vorbeşte în interviu despre un „triunghi geopolitic Tiraspol – Bălți – Comrat” care ar fi necesar de creat. „Elita politică de la Tiraspol trebuie să vadă că pe malul drept sunt forțe politice cu care ar putea crea un front comun și sunt regiuni prorusești cu care ar putea forma triunghiul geopolitic Tiraspol - Bălți – Comrat,” explică Bukarski. În viziunea sa, în Ucraina s-a instalat un regim ostil deschis în raport cu Rusia și Transnistria şi acum regiunea ar avea o singură cale – să se integreze treptat în spațiul politic moldovenesc pentru a-și uni forțele cu regiunile prorusești din R. Moldova.