Camera Reprezentanților din Congresul american a votat luni noapte pentru livrarea de arme letale Ucrainei. Nu este foarte des ca republicanii și democrații să mai fie de acord, mai ales acum că se pregătesc pentru prezidențialele din 2016 . Dar în cazul livrărilor de arme, votul a fost clar.
348 de voturi pentru și numai 48 contra. Acesta a fost rezultatul votului de luni din Camera Reprezentanților care pune acum și mai mare presiunea asupra administrației Obama.
Guvernul de la Kiev are nevoie de sprijinul militar american, are nevoie de arme letale pentru a apăra suveranitatea Ucrainei, amenințată de separatiștii pro-ruși din estul țării, se arată în decizia adoptată în Camera Reprezentanților.
Votul din Cameră nu înseamnă desigur, că Statele Unite chiar încep să livreze arme Ucrainei. Dar este un semn clar de nerăbdare din partea ambelor partide, democrat și republican.
Pentru moment, Casa Albă a vorbit numai de livrări de arme defensive, cum ar fi drone sau sisteme de observație pe timpul nopții și a anunțat că încă în această lună livrează astfel de arme în valoare de 75 de milioane de dolari. Acesta ar fi răspunsul administrației la informațiile că acordul de încetare a focului în estul Ucrainei, semnat în februarie la Minsk, este încălcat mereu, mai ales de separatiștii susținuți de Rusia.
Vorbind în Comisia pentru Forțele Armate din Senat, șeful Marelui Stat Major Reunit, generalul Martin Dempsey a declarat că ar fi „oricând de acord cu trimiterea de arme vitale în Ucraina” relatează agenția AFP. Iar în cursul audierilor pentru numirea în funcția de ministru al apărării, Ashton Carter a lăsat de înțeles că și el este de ce aceeași părere.
Președintele Camerei Reprezentanților, John Boehner, a atras atenția că votul din Cameră exprimă în esență poziția majorității din Congrens care crede că „Rusia va continua să acționeze fără nici o jenă, atâta timp cât administrația americană nu acționează”,
Inițiatorul votului de luni este democratul Eliot Engel, a declarat că „a venit momentul că înțelegem că ce se întâmplă în Ucraina nu este un conflict izolat”. El a avertizat, citat de AFP, că „Rusia amenință stabilitatea Europei, așa cum a fost construită după Războiul Rece”, iar președintele rus Vladimir Putin încearcă că arunce lumea înapoi „în mijlocul Războiul Rece”.