Cazul Gaburici și o întrebare despre dublele standarde în învățămînt

De ce aceia ajunși la putere nu pot să explice unde au învăţat şi în ce condiţii au obţinut diplomele?

La câteva săptămâni de la intrarea în funcţie, CV-ul premierul Chiril Gaburici conţine mai multe semne de întrebare legate de studiile pe care le-a făcut. Fiind întrebat zilele trecute ce şcoală a absolvit înainte de a intra la facultate, şeful guvernului a spus că va reveni altădată cu un răspuns. Între timp, criticii guvernării se întreabă cât de credibile pot fi reformele din educaţie dacă nici primul-ministru și nici ministrul educației Maia Sandu nu au clarificat o situaţie aparent simplă.

Diplomele de studii ale premierului Chiril Gaburici au ajuns subiect de interpelări parlamentare în urma unei investigaţii publicate de „Ziarul de gardă”. Drept urmare, s-a aflat Gaburici a fost de două ori exmatriculat, de la Colegiul Republican de Microelectronică şi Tehnică de Calcul şi de la Academia de Studii Economice, şi nu a promovat Bacalaureatul. Totuşi, şeful guvernului a absolvit o facultate, la Universitatea Slavonă, şi declară că este doctorand la Universitatea Academiei de Ştiinţe.

Ministra Educaţiei, Maia Sandu, nu a putut spune însă când şi unde i-a fost eliberată lui Chiril Gaburici diploma cu care a intrat la facultate. Ea a argumentat că atestatul de şcoală medie de cultură generală se află la posesor, căruia trebuie să-i fie adresate aceste întrebări. Gaburici a evitat să răspundă la întrebările jurnaliştilor, promiţând să revină în câteva zile cu informaţii.

Până se face lumină în acest caz, în mediul elevilor de clasele terminale se discută despre dublele standarde: pe de o parte, absolvenţii de liceu trebuie să susţină BAC-ul, considerat mai exigent decât în ultimii ani, pe de altă parte cei care ajung la putere nu pot să explice unde au învăţat şi în ce condiţii au obţinut diplomele. Una dintre propunerile lansate de liderul socialiştilor Igor Dodon e ca ministra Maia Sandu mai întâi să-l pună pe premier să dea bacalaureatul, după care să continue cu reformele. Iar internauţii au demarat procedurile de căutare a colegilor de şcoală şi de clasă ai lui Gaburici.

Alina Radu, directoarea „Ziarului de gardă”, publicaţie care a dezvăluit informaţii ascunse din CV-ul primului-ministru, a spus că din acest caz oamenii simpli înţeleg că la mijloc este o obscuritate. Ea afirmă că se pierde prea multă energie şi prin redacţii, şi în societate, şi pe la guvern ca să se afle o informaţie banală.

„Regretul nostru cel mare este că premierul nu a putut face faţă acestui exerciţiu de transparenţă. Eu cred că trebuia să explice foarte franc şi limpede: am picat acel examen sau nu l-am susţinut, nu am putut să merg, am, de fapt, acest document. Pentru că nu există o lege care să spună că un premier trebuie să aibă atâtea şcoli, dar există o lege care ne spune că trebuie să fie transparentă informaţia şi acest examen a fost picat”.

Deputatul liberal Valeriu Munteanu a făcut mai multe interpelări la acest subiect şi acum aşteaptă răspunsurile promise de ministra Educaţiei. El spune că în orice ţară de mai la vest de Republica Moldova o asemenea situaţie ar fi dus la demisia imediată a premierului şi, implicit, a Guvernului.

„Este o ruşine, este o stupoare, este o sfidare a tot ce-i normal. Avem în Republica Moldova zeci de mii de profesori, sute de mii de copii în şcoli care privesc şi discută de altfel. Am întâlnit pe stradă elevi de la licee şi mi-au spus că nu au nicio motivaţie, discută la lecţie în contradictoriu cu profesorii, pentru că nu este cinstit să li se ceară lor rigori în momentul în care au înţeles de la o poştă că premierul are probleme cu integritatea”.

Valeriu Munteanu afirmă că atâta timp cât premierul nu iese să lămurească lucrurile despre atestatul buclucaş, asupra lui planează bănuiala că l-a obţinut pe căi ilegale. Şi aici se intră pe domeniul penalului.

Există o categorie de oameni care cred că acum este mai important ca premierul să fie luat la bani mărunţi pe subiecte mai actuale, precum moştenirea guvernului precedent şi cum are de gând să scoată ţara din criză.