Protestatarii sunt îngrijorați de intenția guvernului de a mări de la 8 la 20 la sută Taxa pe Valoarea Adăugată pentru produsele agricole Ei au scos sute de tractoare și alte utilaje agricole pe marginea principalelor șosele ale Molovei. După cum veți auzi din relatarea Valentinei Basiul, fermierii cer nu doar beneficii noi, ci și respectarea unor promisiuni vechi.
Fiecare fermier care a ieşit astăzi pe marginea traseelor naţionale are propria durere. Pe Mihai Savin de la Jora de Mijloc, raionul Orhei, l-am întâlnit lângă localitatea Brăviceni. A spus că aşteaptă din septembrie anul trecut compensaţia pentru merele pe care le-a dat la prelucrare, urmare a interdicţiilor impuse de Federaţia Rusia. A sperat că până la primăvară va primi măcar puţinul promis de autorităţi. Nu a s-a ales însă cu un bănuţ. Astăzi, alături de alţi agricultori, a ieşit la protest, nădăjduind că de această dată vocea lui va fi auzită.
„În primul rând, noi am ieşit să ne exprimăm nemulţumirea faţă de mărirea TVA de la 8% la 20%, faţă de dublarea ratelor la dobânzi. De anul trecut, din septembrie, am dat merele la prelucrare şi nu am primit nici azi subvenţionarea. Noi acum o să ieşim în câmp şi, practic, stăm fără surse energetice, fără seminţe, fără îngrăşăminte”.
Mihai Savin spune că din cauza schimbării în fiecare an a TVA-ului pentru produse agricole e dificil să-şi facă planuri de viitor. El povesteşte că a avut de rambursat un credit în valută la sfârşitul lunii februarie, când leul o luase razna, ceea ce l-a costat scump.
Your browser doesn’t support HTML5
Agricultorii din toată ţara şi-au scos astăzi tehnica pe marginea traseelor naţionale, protestând paşnic. Au venit hotărâţi să nu cedeze. „Pentru bănci aţi găsit bani, faceţi rost şi pentru agricultură“, a fost una dintre revendicările lor. Ei spun că până acum au primit doar promisiuni.
„Se rupe răbdarea la agricultori, pentru că nu e primul an, conducerea nu ne ia în neserios. Eu nu cer de la dânşii personal, de acasă sau de altundeva, cerem pentru că plătim impozite să ne ajute în momentele grele ale agricultorilor. De pildă, cum a fost anul trecut embargoul, cred că ar trebui să mărească şi subvenţiile până la minim 1,2 miliarde de lei, dintre care jumătate să fie date la hectar pentru ţăranii, la alde noi mai mici, dar restul să se dea pentru proiecte investiţionale concrete ca să se poată dezvolta agricultura”.
„Vrem să fim auziţi şi să ni se răspundă la întrebările pe care le avem faţă de guvernare. Iată sunt fondurile ENPARD, guvernarea socoate că dacă ne-au dat UE ea nu mai trebuie să ne dea nimic [subvenţii] şi asta este o greşeală destul de mare, fiindcă odată ce îţi dă cineva ajutor şi tu trebuie să pui un efort ca agricultura să ajungă la un nivel la care vrem noi”.
Potrivit lui Alexandru Slusari, preşedintele asociaţiei producătorilor agricoli „Uniagroprotect”, unul dintre organizatorii protestului, astăzi au ieşit în stradă circa 4.000 de fermieri şi circa 2.000 de tractoare şi maşini. Mulţi protestatari au cerut acţiuni mai radicale, pentru a determina guvernul să întreprindă ceva concret în ajutorarea fermierilor. Totuşi, s-a decis că dialogul va continua încă o săptămână.
Ieri, premierul Chiril Gaburici a promis, după o întâlnire cu fermierii, că fondul de subvenţionare va fi mărit, va fi deblocată creditarea şi că se vor găsi soluţii pentru ieftinirea carburanţilor. Slusari a spus că dacă va continua politica de până acum – când premierul spune una, iar Ministerul Finanţelor alta – agricultorii vor trece la următorul pas: vor porni cu tractoarele şi uneltele agricole spre Chişinău, chiar dacă vor irosi din combustibilul foarte preţios în această perioadă a anului.