„Fiecare revedere reprezintă o sursă de energie pozitivă. Și sînt favorizată de soartă să am prieteni deosebiți”

Jurnalul săptămânal cu Valentina Badrajan.

Născută în orașul Durlești. A absolvit facultatea de economie a Universității de Stat din Moldova, specialitatea Finanțe și credite. A activat circa 20 ani în cadrul Ministerului Finanțelor, unde a deținut mai mulți ani și funcția de viceministru. De asemenea, a activat în diverse proiecte ale Băncii Mondiale, USAID și a implementat cu succes proiectul de reformare a sistemului de cadastru din Moldova. Din 2007 a fost implicată în activitatea de elaborare a Programului Compact, iar din 2010 deține funcția de director executiv al FPM Moldova, instituția care implementează Programul Compact, finanțat de Guvernul SUA. Director executiv al Fondului Provocările Mileniului Moldova

Luni

Dimineața a debutat cu un program destul de încărcat. De altfel, este un program ca în oricare altă sătptămînă. Ziua de muncă începe cu analiza și semnarea mai multor documente care vizează plățile pentru companiile care sunt antrenate în procesul de implementare a activităților prevăzute de Programul Compact. Este o rutină inevitabilă, dar fiecare plată semnată înseamnă încă un pas în realizarea obiectivelor ambițioase ale Programului, de care sunt responsabilă.

A urmat ședința tradițională de luni cu directorii de proiecte din echipa Fondului Provocările Mileniului Moldova. Noi îi spunem „management meeting”. Subiectele discutate la management meeting se referă evident la aspectele manageriale ale proiectelor noastre: probleme, riscuri apărute, soluții, dar și progresele înregistrate în reconstrucția sistemelor de irigare, exploatarea drumului Sărăteni-Soroca, recent reabilitat, Programul de credite pentru infrastructura post-recoltare. De regulă discutăm și aspecte ce țin de asigurarea transparenței, comunicarea cu beneficiarii fără de care nu poate fi posibilă funcționarea eficientă a FPM Moldova și implementarea Programului Compact.

Deși luni e o zi dificilă prin definiție, trebuie să reușești în regim de lucru să faci mai multe activități în paralel. În ora de masă, mă bucur că mi-a reușit să completez și să expediez în formă electronica declarația fiscală pentru anul precedent. Apreciez enorm reforma efectuată de autoritățile fiscale de simplificare a depunerii declarației pe venit în regim on-line pentru că reușesc să economisesc mult timp. Mi-a rămas timp să achit și facturile pentru serviciile comunale grație serviciului internet-banking. Progresul dat aduce economii de timp. Pentru un manager care are ziua planificată pînă la nivelul minutelor este un mare avantaj.

A urmat o altă ședință cu Echipa proiectului Reabilitarea drumurilor și viceministrul transporturilor la care s-au discutat aspecte privind ultimele ajustări de ordin tehnic a traseului reabilitat și elaborarea pachetului de documente corespunzător acestor acțiuni.

A doua parte a zilei a fost dedicată primordial examinării agendei și materialelor pentru ședința Consiliului de Observatori (CO) care va urma mîine. CO este organul superior de supraveghere al FPM Moldova, care este condus de Prim-ministru. Fiecare ședință înseamnă nu doar rapoarte, discuții și decizii, ci și un exercițiu de responsabilitate față de Guvern, Donator și beneficiarii Programului. În ședința de mîine, în calitate de membri vor participa mai mulți miniștri cu mandat nou în actualul Guvern, de aceea este important să-i informam despre progresul obținut în Programul Compact, dar și despre provocările pe care le avem. CO urmează să ne susțină în depășirea tuturor problemelor pentru a obține rezultatele pe care le așteaptă oamenii din teren.

Făcînd totalul zilei, obicei pe care îl am de mai mulți ani, realizez că am reușit să epuizez toate subiectele planificate pentru ziua de azi, inclusiv și chestiunile care au apărut spontan de-a lungul zilei.

Seara am prins ceva timp și pentru o carte bună. Cîteva pagini de lectură calitativă e un remediu eficient pentru o zi obositoare și, de ce nu?, pentru un somn mai bun. N-am rezistat tentației și am deschis înainte de somn laptop-ul. În mare parte sunt nevoită să fac acest lucru și din cauza diferenței de fus orar cu colegii de la Corporația din SUA pentru a citi corespondența de lucru și a discuta subiecte importante. M-am pregătit pentru a doua zi și am schițat în minte planurile pentru întreaga săptămînă de lucru.

Marți

Dimineața devreme am trecut pe la coafor. Indiferent de responsabilitățile, programul și grijile cotidiene, o femeie trebuie să găsească timp pentru a arăta bine. Chiar dacă aceasta înseamnă să fii la frizer la orele șapte dimineața.

Revenită la birou a urmat o rundă de apeluri telefonice și examinarea unor documente care necesitau aprobarea mea. Am citit atent încă o dată materialele care vor fi prezentate în cadrul ședinței Consiliului de Observatori. Mi-am punctat și cîteva idei noi.

Ședința Consiliului de Observatori a fost desfășurată într-o manieră productivă. Am reușit să prezentăm și să discutăm o agendă alcătuită din 8 subiecte – toate la fel de importante. Dat fiind faptul că CO are o componență nouă, membrii acestuia au avut mai multe întrebări de precizare vizavi de activitățile realizate în cadrul Programului Compact. Am fost mîndră de echipa pe care o conduc cînd Prim-ministrul și ceilalți membri ai Consiliului au apreciat rezultatele pe care le-am înregistrat în implementarea Programului Compact. Evident că o asemenea reacție ne motivează pe noi ca echipă să fim mai buni.

În regim de lucru au mai fost discutate pe parcursul zilei cîteva remanieri de cadre care vor fi operate în cadrul unei companii de construcție ce reabilitează sistemele de irigare. Plecarea sau venirea unor specialiști este un proces inevitabil în oricare organizație și comportă anumite riscuri. Important e să știi să gestionezi prompt și profesionist aceste situații.

Dat fiind faptul că săptămîna aceasta o misiune din cadrul Corporației Provocările Mileniului (SUA) se află în vizită în Republica Moldova pentru a monitoriza derularea lucrărilor de renovare a sistemelor de irigare, am discutat agenda de lucru și așteptările experților din misiune.

Seara am participat la ședința Rotary Club. Implicarea în activitățile de caritate pentru persoane aflate în dificultate și în cele de susținere a copiilor talentați oferă o mare satisfacție morală și un sentiment de împlinire pentru mine. Sunt ferm convinsă că activitățile care necesită implicare civică, socială, culturală ne fac mai sensibili și mai responsabili în tot ceea ce facem zi de zi, indiferent de poziția socială sau funcția pe care o deținem.

Miercuri

Se mai întîmplă ca în zilele cu agendă încărcată, cei apropiați au mare nevoie de noi. Dis de dimineață am mers cu mama la medic pentru niște investigații, dat fiind faptul că s-a înrăutățit starea sănătății ei. Povara anilor și a grijilor nu trece fără urmări. Părinții au nevoie de sprijinul copiilor.

M-am întors la birou, deoarece urma să fie o ședință importantă privind modificările Programului de credite al FPM Moldova. Prin intermediul acestuia acordăm împrumuturi pentru infrastructura post-recoltare: procesarea fructelor și legumelor, construcția depozitelor frigorifice, echipamente pentru sere și irigație. Deja 3 ani FPM Moldova acordă credite de la 5000 pînă la 600.000 dolari sau echivalentul acestora în lei sau euro pentru antreprenorii agricoli.

Au urmat alte două ședințe în care am discutat subiecte privind progresul lucrărilor de reconstrucție a sistemelor de irigare și nemijlocit care vizează lucrările privind rețelele electrice. Între timp am fost am răspuns la apeluri importante, am semnat cîteva zeci de documente, care necesită și o analiză în paralel.

Avînd în vedere că ne aflăm în ultima fază de punere în practică a Programului Compact, care se va termina la 1 septembrie curent, am discutat cu departamentul financiar și cel de comunicare procedura de arhivare și păstrare a tuturor documentelor elaborate și aprobate pe durata implementării Programului. Este foarte important ca experiența acumulată de FPM Moldova în implementarea Programului Compact să fie transmisă și altor entități care implementează astfel de activități.

Seara zilei promite să fie una ceva mai relaxantă. Am dat curs invitației unei prietene care s-a mutat la casă nouă. Graficul de lucru supraîncărcat de regulă ne ține departe de prieteni și oamenii dragi. De aceea fiecare revedere reprezintă o sursă de energie pozitivă. Și sînt favorizată de soartă să am prieteni deosebiți.

Joi

Dimineața a început cu o ședință importantă. Am discutat cu departamentul juridic și cel financiar Planul de debursări pentru următorul trimestru, am lucrat intens la comentariile Corporației. Acesta reprezintă un proces responsabil deoarece ține de gestionarea eficientă a fondurilor Programului pe ultima sută de metri.

Este totuși o zi foarte tristă pentru mine. Acum 11 ani, tatăl meu a plecat la ceruri. Împreună cu fratele meu am mers în pauza de prînz la cimitir să ne reculegem la mormîntul părintelui. Poate e și bine să ai o agendă încărcată în asemenea zile pentru a uita un pic de aceste dureri irecuperabile.

După masă a urmat o discuție cu un fermier, care este interesat să contracteze un credit prin intermediul Programului de credite Compact. Mă bucură că există oameni care au curaj să investească și să dezvolte afaceri în agricultură. Prin aceasta consider că Programul Compact își atinge obiectivele.

A urmat o altă ședință nu mai puțin importantă privind derularea auditului în cadrul proiectelor noastre. Suntem deja la al patrulea audit. Verificările anterioare au fost foarte pozitive pentru activitatea FPM Moldova și nu au identificat nici o deficiență în gestionarea corectă și eficientă a fondurilor Compact.

Seara zilei a adus cu sine și un moment plăcut. Mi-am vizitat nepoțelul recent născut. El poartă numele tatălui meu – Alexandru. E speranța familiei noastre și continuarea neamului nostru. Pentru mine primăvara anul ăsta a venit mai devreme odată cu nașterea lui. Copii aduc energia pozitivă, liniștea și echilibrul pe care ni le dorim.

Vineri

Productivă dimineață și chiar plăcută. Am participat în cadrul unei ședințe cu experții Băncii Mondiale, care au fost interesați de bunele practici de asigurare a transparenței în toate procesele Programului Compact.

Faptul că am fost și suntem deschiși în comunicarea cu comunitățile pentru care lucrăm, cu mass-media și organizațiile obștești, servește drept model de urmat. Probabil din aceste considerente Banca Mondială ne-a solicitat să împărtășim experiențele și mecanismele utilizate de noi. Nu spun că în acești ani ne-a fost ușor să comunicăm toate problemele și succesele. Ba din contra, este un proces extrem de responsabil, dar inevitabil, dacă îți propui să obții rezultate. Am fost deschiși să împărtășim experiența acumulată și să comunicăm despre lecțiile învățate, care pot fi utile în activitatea altor programe de asistență, dar și a autorităților publice.

A urmat o altă ședință cu reprezentanții programului moldo-nipon 2KR privind detaliile unui nou mecanism de susținere a producătorilor agricoli, pe care urmează să îl lansăm săptămîna viitoare în cadrul unui eveniment public. Apoi am realizat un interviu în procesul de recrutare a personalului.

După masă am discutat cu colegii aspecte ce țin de Planul de finalizare a Programului Compact – care este un document destul de complex și necesită o abordare pe măsură. Finalizarea Programului Compact, care va avea loc pe 1 septembrie 2015, implică mai multe aranjamente de încheiere a activităților, de transmitere a bunurilor către instituțiile beneficiare, de asigurare a durabilității activităților în care s-au investit resurse considerabile pe parcursul celor cinci ani de derulare a Programului.

Seara merg la un concert extraordinar „Dorurile noastre toate” cu participarea lui Nicolae Botgros, Sofia Vicoveanca, Gheorhe Zamfir și remarcabila orchestră Lăutarii. De fiecare dată, cînd se organizează concerte cu participarea acestor artiști îmi fac timp să merg să-i ascult. Au un repertoriu deosebit, iar cîntecele lor îmi sunt aproape sufletului și îmi place să le cînt celor apropiați de fiecare dată cînd am vreo ocazie. Cred că e un mare noroc să fim contemporani cu aceste legende ale muzicii populare.

O săptămînă de muncă asiduă trebuie să fie răsplătită frumos și muzica este cea mai frumoasă „valută” pentru mine în acest sens.