Bulgaria se pregătește pentru o eventuală criză a gazelor

Bulgaria, Grecia și România au constituit un grup de lucru în vederea creării unui nou gazoduct Sud-Nord pentru tranzitul de gaze.

Interconexiunea transfrontalieră Russe-Giurgiu a sistemelor de gazoducte bulgar și român va fi construită de o altă companie, după ce probleme de ordin tehnic au împiedicat realizarea proiectului de către un consorțiu în frunte cu compania română „Cala”. După cum informează ziarul sofiot „Sega”, primul contract a fost anulat. Va urma un nou concurs.

Nerespectarea graficului inițial a stat la bază concedierii directorului companiei „Bulgargaz”, Kiril Temelkov. În noiembrie 2014, el a anunțat că un tub rupt în zona Dunării împiedică realizarea conexiunii.

Prima sapătură la gazoductul cu o lungime de aproximativ 24 de km, a fost făcută în august 2012. Prin acesta, în perioada de criză, Bulgaria va putea primi ajutor din partea României, care dispune de un sistem mai dezvoltat de depozite subterane. Capacitatea conductei este de 1,5 miliarde m.c. de gaze pe an. O treime din costul proiectului /27 de milioane de euro/ a fost asigurată din Programul european pentru reconstrucție.

Acum operatorul român, „Transgaz”, a împuternicit compania „Bulgargaz” de a iniția o procedură comună cu investiție suplimentară evaluată la 4,7 milioane de euro fără TVA. Noul contract va trebui semnat până la data de 15 iunie. Interconexiunea va deveni operațională până la finele anului.

Primul ministru Boiko Borisov a declarat că Bulgaria așteaptă sprijin financiar din partea Bruxelles-ului și pentru realizarea interconexiunii cu Grecia Komotini-Haskovo, cu o capacitate de pînă la 5 miliarde m.c. pe an, ce va face legătura cu viitorul gazoduct transadriatic. Construcția interconexiunii în valoare de 160 de milioane de euro va fi finanțată de BERD și din programele Uniunii.

Bulgaria, Grecia și România au constituit un grup de lucru în vederea creării unui nou gazoduct Sud-Nord pentru tranzitul de gaze. Prima reuniune a grupului va avea loc în finele lunii martie la Sofia. La acest grup va putea adera și Ungaria.

Alte două grupuri de experți vor elabora propuneri pentru realizarea de noi conexiuni transfrontaliere.