Victor Osipov şi Nina Ştanski s-au întîlnit Chişinău

S-a discutat despre așa-numita carte verde auto pe care o dorește Tiraspolul.

O nouă întâlnire a reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană Victor Osipov şi Nina Ştanski, a avut loc la Chişinău. Cei doi au discutat, între altele, despre asigurările obligatorii de răspundere auto, numite cartea verde, pe care Tiraspolul vrea să le introducă inclusiv pentru autoturismele înmatriculate în dreapta Nistrului. Relatează Alla Ceapai

Negocierile în problema asigurării auto, începute ieri la Tiraspol, au continuat astăzi la Chişinău. La ele au luat parte şi experţi de pe ambele maluri ale Nistrului din cadrul grupului de lucru în domeniul transporturilor. Vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov şi reprezentanta Tiraspolului Nina Ştanski au declarat că ar fi ajuns la un compromis în problema asigurării auto obligatorii. Părţile au convenit asupra celor șapte puncte ale viitorului mecanism, propus de Tiraspol, prin care, s-ar exclude potrivit Ninei Ştanski „dublarea poliţelor de asigurare”. Vicepremierul Victor Osipov a precizat ce prevede mecanismul convenit de părţi:

„Operatorii din domeniul asigurărilor vor trebui să interacţioneze între ei în baza unui cadru foarte clar, astfel încât conducătorii de mijloace auto sau părţile pătimite în cadrul unor accidente să-şi poată recupera daunele indiferent de faptul unde sunt emise polițele obligatorii de răspundere civilă şi indiferent de faptul unde se pot întâmpla accidentele.”

Victor Osipov a mai notat că în regiunea transnistreană deocamdată nu există sistemul asigurării auto obligatorii de răspundere civilă. Proiectul deciziei de protocol la care s-a ajuns astăzi prevede inclusiv crearea acestui instrument, ceea ce ar însemna ca şi partea transnistreană ar urma să elibereze poliţe de asigurare.

„Astfel încât reciprocitatea să devină posibilă. Să avem poliţe emise de ambele părţi şi respectiv să asigurăm instrumentarea lor, achitarea daunelor, toate procedurile.”

Negociatoarea din partea Tiraspolului Nina Ştanski a menţionat că înţelegerea la care s-a ajuns presupune în esenţă recunoaşterea reciprocă a poliţelor de asigurare auto. Ceea ce ar însemna că indiferent unde a fost eliberată poliţa, în dreapta sau în stânga Nistrului acesta va avea putere juridică.

„Este vorba de recunoaşterea reciprocă a poliţelor de asigurare. Deţinătorii de autoturisme din Transnistria vor putea procura poliţă de asigurare în Transnistria şi în baza acestora vor fi protejaţi pe tot teritoriul Republicii Moldova. Astfel nu va mai fi nevoie de a transmite dosarul de asigurare companiei din stânga Nistrului care a asigurat pentru a primi despăgubiri. Respectiv, în cazul şoferilor moldoveni ei nu vor mai fi puşi în situaţia de a procura două poliţe de asigurare. Cea obţinută de la asigurătorii din dreapta Nistrului va funcţiona şi în Transnistria.”

Proiectul deciziei protocolare comune ar urma să fie definitivat şi aprobat la un nivel de premierul moldovean şi liderul de la Tiraspol au sugerat cei doi negociatori.

Ei şi-au exprimat speranţa că decizia va fi adoptată până la 14 aprilie, când Tiraspolul ar urma să introducă asigurare auto obligatorie la intrarea în regiunea transnistreană. Măsura care viza şi transportatorii moldoveni urma să intre în vigoare de la 1 aprilie. Premierul moldovean Chiril Gaburici şi liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk au convenit la telefon amânarea măsurii până în 14 aprilie.