Reforma în justiția bulgară

La un protest al judecătorilor la Sofia

Guvernul Boiko Borisov va propune amendarea Constituției ce va face posibilă împărțirea Consiliului Suprem de Justiție în două consili separate.

Guvernul Boiko Borisov va propune amendarea Constituției ce va face posibilă împărțirea Consiliului Suprem de Justiție în două consilii – cel al judecătorilor și cel al procurorilor și anchetatorilor penali. Un cuvânt mai greu de spus la constituirea primului consiliu va avea asociația judecătorilor, iar la cel de al doilea, Parlamentul.

Procurorul șef, care acum este practic intangibil pe durata mandatului de șapte ani, va putea fi controlat și sancționat de către Parlament.

„Se urmărește întărirea independenței tribunalelor”, a declarat ministrul justiției, Hristo Ivanov. Primul ministru Boiko Borisov a anunțat că partidul său va căuta obținerea unei majorități de 180 din totalul de 240 de deputați ce va face posibilă amendarea Constituției în cadrul actualului Parlament. Borisov și-a exprimat convingerea că reforma va avea drept rezultat renunțarea la mecanismul de cooperare și verificare. Schimbările vor fi votate la prima lectura până la vacanța parlamentara de vară.

În favoarea proiectului de amendare a Constituției s-au declarat, în afară celor cinci formațiuni din coaliția de guvernământ, partidul etnicilor turci și ultranaționaliștii din „Ataka”. Proiectul a fost sprijinit de președintele Rosen Plevneliev, de procurorul general Sotir Țațarov și de președintele Tribunalului suprem. Țațarov a acceptat în principiu ideia controlului parlamentar. El însă a cerut paralel cu amendarea Constituției să fie amendate Codurile de procedură penală, civilă și fiscală.

Probleme vor putea veni din partea Curții constituționale. O decizie sa mai veche impune ca orice modificare la actualul sistem de organizare a justiției să fie efectuat de o Mare adunare populară. Se pare însă că actuala Curte constituțională va putea considera suficient votul în Parlament.

Proiectul de reforma în justiția bulgară a fost salutat de Comisia europeană în ultimul raport de țară.