Tirotex şi-a sistat activitatea

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Una din cele mai mari întreprinderi din stânga Nistrului – fabrica de textile Tirotex – şi-a sistat activitatea. Şeful administraţiei Evgheni Şevciuk propune ca întreprinderile aflate în dificultate să treacă în administrarea guvernului transnistrean. Opinii ale experţilor şi locuitorilor din Tiraspol.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Premierul moldovean Chiril Gaburici și liderul de la Tiraspol Evghenii Şevciuk au convenit ca introducerea asigurării auto la intrarea în regiunea transnistreană să fie amânată până în 14 aprilie. Măsura urma să fie introdusă începând cu 1 aprilie. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Chișinău, Gaburici și Șevciuk au convenit, în 1 aprilie, ca grupul de lucru pentru consolidarea încrederii dintre Chișinău și Tiraspol în domeniul transportului să se concentreze pe găsirea de soluţii clare în domeniul asigurărilor auto de răspundere civilă.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, şi şeful Sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla, au convenit să se întâlnească săptămâna aceasta la Chişinău. Potrivit Moldpres, cei doi au discutat la telefon, miercurea trecută, şi au stabilit să examineze, citez, „o eventuală agendă comună de acţiuni în favoarea cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului”. Cu doi ani urmă, Chişinăul anunţase că şi-ar dori o reluare a dialogului parlamentar cu regiunea transnistreană, dar nu a realizat şi paşi concreţi în această privinţă. Negocierile privind soluţionarea conflictului le poartă reprezentanţii politici ai celor două părţi, în timp ce legislativele nu fac parte din nici un format de discuţii. Chişinăul şi Tiraspolul au reuşit să-şi extindă dialogul la nivel parlamentar numai o singură dată, pentru o scurtă perioadă de timp, prin medierea OSCE, cu mai bine de 15 ani în urmă.

Şeful administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk s-a întâlnit joi, 2 aprilie, la Moscova, cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Într-o postare pe Facebook, Rogozin a scris că a discutat „cu liderul Transnistriei” Şevciuk despre „situaţia din regiune, agravată de factorii externi”. Oficialul rus a spus că în finalul discuţiei s-au dat indicaţii instituţiilor de resort, fără a preciza însă ce anume. Tiraspolul şi Moscova acuză Moldova şi Ucraina de instituirea unei blocade economice asupra regiunii transnistrene, în timp ce Kievul şi Chişinăul afirmă că exportatorii transnistreni nu pot activa în afara regulilor de comerţ internaţionale.

Executivul transnistrean a anunţat că pentru luna februarie nu ar mai avea restanţe la plata salariilor bugetarilor, achitate însă în proporţie de numai 70 la sută. Potrivit autorităţilor, din aprilie au început să fie achitate şi restanţele pentru luna martie. Totuşi, veniturile în buget au fost luna trecută de 103 milioane de ruble sau de 1,5 ori mai mici decât în martie 2014, iar veniturile care au putut fi îndreptate spre plata salariilor şi a pensiilor au fost de 1,7 ori mai mici decât în perioada similară a anului trecut.

Chişinăul şi Tiraspolul se acuză reciproc de încălcarea dreptului la libera circulaţie. Departamentul de relaţii externe al nerecunoscutei administraţii transnistrene a protestat faţă de reţinerea, vineri, în Aeroportul Internaţional Chişinău, a colaboratorilor săi care se întorceau de la Moscova. Delegaţia transnistreană ar fi fost reţinută mai bine de o oră, iar unii membri ar fi fost interogaţi despre scopul vizitei lor, după care a putut să-şi urmeze calea mai departe. Tiraspolul a numit incidentul drept o provocare, avertizând că acesta va avea urmări negative asupra procesului de negocieri şi relaţiilor dintre cele două părţi. În aceeaşi zi, delegaţia moldoveană în Comisia Unificată de Control a emis un comunicat în care a calificat în termeni duri incidentul din 1 aprilie când structurile transnistrene au îngrădit accesul poliţiştilor moldoveni în oraşul Bender. Chişinăul a calificat incidentul drept o derogare unilaterală a Tiraspolului de la angajamentul de a asigura libera circulaţie în Zona de Securitate.

Şi tot săptămâna trecută s-a relatat că pe segmentul transnistrean de la granița dintre Republica Moldova și Ucraina ar fi avut loc un incident armat, soldat cu rănirea gravă a unui locuitor al regiunii transnistrene. Agenția InfoPrut citează KGB-ul de la Tiraspol cu declarația că doi transnistreni ar fi încercat să treacă graniţa cu Ucraina evitând punctul de control, iar un soldat ucrainean ar fi deschis focul asupra lor, rănindu-l grav pe unul dintre ei. Tot InfoPrut relatează pe de altă parte că autorităţile ucrainene, citate de Interfax, au afirmat că grănicerii regiunii transnistrene ar fi deschis focul asupra a doi cetăţeni ai Republicii Moldova, în apropiere de frontiera ucraineană. Administraţia de la Kiev este îngrijorată că militari sau provocatori ruşi din regiunea transnistreană ar putea trece granița în Ucraina pentru a destabiliza situaţia din Odesa.

Europarlamentarul român Siegfried Mureşan i-a cerut premierului moldovean Chiril Gaburici să clarifice situaţia microbuzelor românești destinate şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, care nu au fost livrate până în acest moment. Este vorba despre 3 microbuze din cele 100 donate Republicii Moldova în 2014 de către Guvernul României. Într-o scrisoare oficială trimisă lui Gaburici, Mureșan reaminteşte că în ultima Rezoluţie a Parlamentului European privind situaţia din regiunea transnistreană, adoptată în februarie 2014, legislativul european a atras atenţia asupra problemelor cotidiene legate de transport pe care le întâmpină elevii din această regiune.

„Susținem integritatea și suveranitatea Republicii Moldova și sperăm că veți reuși să soluționați conflictul transnistrean pe calea dialogului diplomatic”, a declarat ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, la întâlnirea avută joi la Chișinău cu premierul Chiril Gaburici. Demnitarul turc a oferit Moldovei sprijin pentru reformele cerute de apropierea de UE și a promis că Parlamentul de la Ankara va ratifica degrabă Acordul de Liber-Schimb moldo-turc, încheiat în septembrie, anul trecut.

În aceeaşi zi, într-un interviu pentru redacţia în limba turcă a postului rusesc de radio de stat „Sputnik”, reprezentanta politică a Tiraspolului, Nina Ştanski, a spus că relaţiile regiunii transnistrene cu autonomia găgăuză se dezvoltă activ în domeniul cultural şi al învăţământului, mai mulţi tineri găgăuzi înscriindu-se la universitatea din Tiraspol care activează după standarde ruseşti. Nina Ştanski a salutat alegerea la Comrat a unui başcan pro-rus şi ceea ce a numit tendinţa găgăuzilor de-şi întări relaţiile cu Rusia şi Uniunea Euroasiatică.

Premierul Republicii Moldova Chiril Gaburici și omologul său rus Dmitri Medvedev au discutat la telefon despre reluarea schimburilor comerciale moldo-ruse, şi despre colaborarea bilaterală dintre R. Moldova şi Rusia. Potrivit unui comunicat de presă al guvernului de la Chișinău, Dmitri Medvedev s-a declarat de acord cu o întâlnire între el și Gaburici, după o viitoare întrunire a comisiei bilaterale de cooperare economică.

***

Europa Liberă: De la 1 aprilie, gigantul transnistrean de textile „Tirotex” își suspedă activitatea. Angajații fabricii au fost anunțați despre decizie de însuși directorul general al întreprinderii, Andrei Mejinschi, care a declarat că măsura este una impusă de circumstanțe. Relatează, Lina Grâu.

Andrei Mejinski

Până la sfârșitul lunii, administrația fabricii planifică să oprească în întregime procesul de lucru și să pună la păstrat întreg echipamentul de înaltă performanță. Astfel, de la 1 iunie, toți angajații fabricii vor fi disponibilizați, după ce le vor fi achitate compensațiile prevăzute de lege. „A fost o decizie extrem de dificilă. O decizie dictată de realitatea tristă și cifrele nemisloase”, a spus Andrei Mejinski.

Indicatorii economici ai SA „Tirotex” sunt de-a dreptul decepționanți: în 2014, exportul producției în Rusia a scăzut la jumătate, în Ucraina – s-a redus cu 80 %, ceea ce a dus la o pierdere de 7 milioane de dolari. În cele trei luni ale anului curent, compania care ocupă locul patru în lista celor mai mari contribuabili din regiune a mai pierdut alte 3,5 milioane de dolari.

Conducerea „Tirotex” spune că s-a adresat în repetate rânduri executivului transnistrean, cerând să fie revăzute impozitele mult prea mari, impuse acum doi ani întreprinderilor private. Inițial, administrația de la Tiraspol a redus ușor tarifele și impozitele fiscale, dar în actuala situație economică, potrivit reprezentanţilor „Tirotex”, conducerea transnistreană nu este pregătită să extindă acest sprijin până în 2017, așa cum a solicitat întreprinderea reieșind din realitățile pieței.

Sprijinul cerut a fost extins doar până la finele anului curent, fapt care nu poate salva situația în cazul „Tirotex”, unde, spune conducerea întreprinderii, ciclul complet de producție este de 9-10 luni, iar pentru o bună funcționare este necesară o planificare cu 2 ani înainte a cheltuielilor, plăților fisclale și a salariilor pentru angajați. În baza acestor indicatori este stabilit prețul produselor fabricate, factor ce definește, în cele din urmă, nivelul de prezență a întreprinderii atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În 2014, administrația transnistreană i-a oferit fabricii „Tirotex” 2,2 milioane de dolari, în timp ce însăși întreprinderea i-a adus o contribuție de 10 ori mai mare, din taxe și impozite.

Potrivit directorului general al fabricii de textile, la ora actuală, întreprinderea s-a pomenit într-o situație când nici nu poate visa la profit. Sarcina principală a fabricii, afirmă conducerea „Tirotex”, este să rămână una funcțională, să plătească la timp salariile angajaților și să poată acoperi toate cheltuielile legate de consumul de energie, și să achite toate plățile la buget. Executivul condus de Tatiana Turanskaia însă nu a fost gata să satisfacă cererea întreprinderii.

În plină criză la „Tirotex”, liderul de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, transmite legislativului din regiune un proiect de lege intitulat „Cu privire la unele măsuri guvernamentale suplimentare care vizează minimizarea impactului negativ al factorilor economici”.

Unul dintre punctele acestui document propune acordarea unor împuterniciri speciale executivului transnistrean. Și anume, a dreptului de a prelua, în situații de criză, managementul oricărei întreprinderi, indiferent de forma de proprietate a acesteia. Prin „situație de criză” se înțelege: neplata salariilor pentru angajați timp de mai mult de trei luni, disponibilizarea a mai bine de 20% din lucrători, stagnarea producției pentru o perioadă mai mare de o lună.

Introducerea unor astfel de măsuri Șevciuk o explică prin nevoia, cităm, „de a preveni stoparea activității întreprinderilor din Transnistria și oprirea producerii de bunuri și servicii, precum și a concedierii în masă a angajaților, în condiția unui impact extern dificil, greu de prognozat”.

Suspendarea activității „Tirotex” a fost și una din temele discutate în cadrul unei conferințe de presă susținută de Anatoli Dirun, liderul mișcării «Народное единство», „Unitatea Poporului”. Întrebat de un reporter dacă nu cumva lipsa de înțelegere dintre guvernanți și conducerea fabricii „Tirotex”, a cărui proprietar este firma „Sheriff”, ar avea vreun subtext politic, Dirun nu a exclus acest lucru.

Deputatul de opoziție a calificat drept ilegale atât decizia administraţiei transnistrene de a reține 20% din salariile bugetarilor în vara trecută, cât și recenta hotărâre de a reduce cu 30% pensiile şi salariile. Dirun a criticat în termeni duri acțiunile executivului, care, potrivit lui, a devenit unul ineficient și a provocat un declin economic fără precedent în regiune.

***

Europa Liberă a încercat să afle şi opiniile unor locuitori de rând din Tiraspol şi Bender despre situaţia de la Tirotex şi dacă nu s-ar putea repeta şi la alte întreprinderi mari din regiune?

Связано, наверное, с нашей блокадой, с тем, что экономическое положение такое сложное. Просто нечем людям платить зарплату – это первое. А второе – то, что они уже в убытках, они уже в долгах. Очень обидно, потому что, во-первых, люди без работы. Во-вторых, и так наша экономика… Вот я пенсионерка, инвалид второй группы. Как я могу? У мужа у меня украинская пенсия. Вообще на наши деньги это получается 500 рублей. Просто безумство. И вот в таком положении работает бюджетник. Получил 40% оклада в этом месяце, и, выходит, там часть им заплатили с предыдущего. А если молодая семья и жена в декрете, да? На одну зарплату прожить, платить за квартиру, питаться, содержать ребенка… Это невозможно. И то, что они тронули пенсионеров, это вообще ужасно просто. Я 37 лет отработала, ветеран труда – и сейчас получаю 1047 рублей.

Ну, в принципе, понятно, что Тиротекс приостановил работу просто для того, чтобы выбить себе скидку. Обычный шантаж.

Я не могу сказать, как это обернется для Приднестровья, но я думаю, это не массовая и это временная мера по поводу вот этих кризисов в России, в стране. Сказать точно не могу, но, боюсь, что года на два, может, три.

Конечно, плохо, когда предприятия останавливаются. Люди же теряют работу, значит – денег нет, а семью кормить надо. А почему он остановился? Наверное, товар лежит, а это же надо еще материал купить. Надо рабочим деньги заплатить, а если продукция не продается, то, конечно… Кто его знает, может, специально нам делают это. Обложили нас со всех сторон. Ждать – лучше будет или не будет, кто его знает? Как Бог решит…

Будем надеяться, что это временно. Конечно, сейчас тяжело, и в связи не только с этим, но еще и со многими другими факторами, то, что сократили зарплаты, пенсионерам пенсию… Но будем надеяться, что это временно.

Просто, наверное, очень тяжелое действительно экономическое положение и внешнеполитическое. Я думаю, наверное, нет интереса закрывать просто предприятие само по себе. Но, видимо, обстановка политическая, общая вокруг Приднестровья все накаляется, становится все сложнее и трудно искать выход в данных условиях. То есть мнение такое: что это не от хорошей жизни и вынужденная мера. Надеюсь, это скоро можно будет исправить.

Europa Liberă: Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

***

Administraţia lui Evgheni Şevciuk

Europa Liberă: Despre adâncirea crizei economice în regiunea transnistreană, colega mea Lina Grâu a stat de vorbă cu analistul economic din Tiraspol Serghei Melnicenko.

Serghei Melnicenko: Dinamica încasărilor bugetare este negativă începând cu sfârșitul lunii decembrie 2014 și nu este nicio tendință de îmbunătățire. Din contra, în comparație cu perioada similară a anului trecut se observă o scădere a încasărilor atât la bugetul regional, cât și la cele locale. Scăderea se observă mai mult la bugetul regional decât la cele locale, pentru că reducerea cea mai mare a veniturilor s-a produs la capitolul plăților vamale. Dacă e să comparăm luna martie a anului trecut cu martie 2015, scăderea este de trei ori la acest capitol. Se reduce în primul rând atât volumul exporturilor – în martie, cu 25 la sută – dar și al exporturilor – cu 30 la sută. Iată de ce impactul maxim este asupra colectării impozitelor anume la bugetul republican.

Europa Liberă: Și cum se explică aceste evoluții negative?

Serghei Melnicenko: Se explică prin scăderea volumelor de producție și ale livrărilor către export. Întreprinderile ajung în situația în care în condițiile reducerii volumelor către export se reduce volumul de producție și evident că proprietarii întreprinderilor iau măsuri în primul rând pentru optimizarea cheltuielilor, în al doilea rând pentru vânzarea activelor cu profil diferit. În plus situația ajunge până la faptul că la unele întreprinderi este introdusă așa-numita zi de muncă redusă sau săptămâna de muncă redusă. La unele întreprinderi, de exemplu la Litmaș, fosta uzină Kirov, au fost concediați 120 de angajați.

Dar situația cea mai dramatică acum este la fabrica de textile Tirotex. Și asta, din cauza faptului că s-a redus capacitatea de cumpărare atât în Ucraina, care era una din piețele de desfacere pentru Tirotex, cât și pe piața internă și în Occident, unde pe acest segment concurența este destul de mare. Și acum, situația este de așa natură încât proprietarii întreprinderii au decis să oprească activitatea, deocamdată pentru trei luni. A fost o adunare a colectivului de muncă, în cadrul căreia angajații au fost puși la curent cu această decizie. Singurul lucru pe care îl poate face întreprinderea este să plătească fiecărui angajat în calitate de compensație pentru concediul forțat câte 1000 de ruble transnistrene, sau în jur de 90 de dolari. Aceste plăți se vor face timp de trei luni. Dacă în acest interval situația nu se va îmbunătăți, conjunctura pieții nu se va schimba, una din variantele anunțate este că 2500 de angajați vor trebui concediați. Asta, în contextul în care acum la Tirotex lucrează 3000 de oameni.

Europa Liberă: Care, din punctul Dvs. de vedere sunt cauzele reale ale închiderii întreprinderii de textile și care vor fi consecințele sociale pentru Transnistria, având în vedere că Tirotex este unul dintre plătitorii mari de taxe în bugetul regiunii?

Serghei Melnicenko: În jurul acestei întreprinderi acum sunt multe zvonuri și multe speculații cu privire la cauzele acestor evoluții și decizii. Începând cu aprilie 2014 Tirotex este susținut de stat în sensul unei anumite reduceri a prețurilor la gazele naturale, a unor scutiri la impozitarea a jumătate din veniturile de bază ale întreprinderii. Și se presupunea că executivul, în conformitate cu acordul existent, va prelungi acest regim preferențial de lucru pentru Tirotex până la 1 decembrie. Administrația întreprinderii cerea însă prelungirea acestui regim preferențial până la sfârșitul anului 2017, pentru a-și putea face planuri de viitor. Dar acestea sunt lucrurile care se spun public, care sunt la suprafață.

Dar după unele informații este vorba de fapt de o confruntare de ambiții dintre conducerea politică a regiunii transnistrene și proprietarii Tirotex-ului care ține de grupul de companii Sheriff. Se zvonește că ar fi vorba despre o procedură de cedare a acțiunilor în favoarea statului și aici au apărut divergențe între proprietarii întreprinderii și stat. Mai mult decât atât, există și informații că un scenariu similar s-ar putea aplica și pentru fabrica de vinuri și coniac de la Tiraspol Kvint, care la fel este în proprietatea companiei Sheriff, dar și la alte întreprinderi ale acestui holding.

Este evident că toată această situație va agrava și mai mult starea bugetului regional și, ce e cel mai important, a fondului de asigurări sociale din care se plătesc pensiile. Mai mult decât atât, aceste evoluții vor influența și starea așa-numitului cont al plăților pentru gaze, care este folosit de autoritățile transnistrene tot pentru necesitățile sociale. Banii acumulați pe acest cont pentru consumul de gaze nu sunt achitați furnizorului.

Cu toate acestea, chiar și în actuala situație, statul oferă anumite preferințe întreprinderilor în sensul reducerii cotei impozitelor, a prețurilor la gaze. Dar este de la sine înțeles că statul se așteaptă ca businessul, întreprinderile cărora le oferă beneficii și preferințe să aibă o atitudine socială responsabilă în sensul păstrării locurilor de muncă și achitării salariilor, ceea ce asigură completarea fondului asigurărilor sociale și a bugetului.

Iată de ce se poate spune, categoric, că situația economică este cea mai proastă din câte au fost în cei 25 de ani de existență a statalității.

Mai ales că în ultimul timp aceasta se agravează prin decizia adoptată pe 18 martie de Cabinetul de miniștri al Ucrainei, care va intra în vigoare de la 1 mai și care prevede că prin punctele vamale de frontieră pentru automobile Cuciurgan și Platonovo, precum și prin punctul feroviar Cuciurgan, nu se vor mai putea importa mărfuri accizabile – adică produse din tutun și alcool.

Europa Liberă: De ce spuneți că această decizie este atât de gravă pentru Transnistria?

Serghei Melnicenko: După unele date, până la sfârșitul acestui an pierderile pentru buget vor constitui 20 milioane dolari. În al doilea rând, întreprinzătorii, agenții economici vor fi nevoiți să livreze aceste produse pe la punctele vamale apropiate, situate la hotarul Ucrainei cu Republica Moldova. Care vor fi consecințele, mă întrebați? În primul rând, o logistică incomodă, în al doilea rând, cheltuieli de transport suplimentare, iar în al treilea rând mai apare o problemă pentru care nu există soluții – agenții economici vor trebui acum să plătească taxa vamală în bugetul Republicii Moldova. Evident că asta înseamnă pierderi pentru bugetul Transnistriei.

Din câte înțeleg, se încearcă o soluționare a acestei probleme. La ultima întâlnire a șefilor grupurilor de experți pe domeniul economic care a avut loc la Tiraspol partea transnistreană a ridicat această problemă și a cerut asistența părții moldovene în soluționarea acestei probleme. Lucru care în principiu este total necaracteristic procesului de negocieri în general.

Partea moldovenească deocamdată nu a reacționat în niciun fel, a rugat Tiraspolul să elaboreze un proiect de adresare către Cabinetul de miniștri ucrainean și s-ar fi promis că se va căuta o soluție. Dar cum se va soluționa această problemă până la urmă nu se știe.

Politologii spun că este vorba despre continuarea liniei de strangulare economică a Transnistriei, cu scopul de a obține cedări politice din partea Tiraspolului oficial.

Europa Liberă: Cel mai probabil acest subiect va fi discutat și în cadrul întâlnirii despre care s-a discutat telefonic și care a fost anunțată de serviciul de presă al Parlamentului de la Chișinău pentru săptămâna aceasta, întâlnire dintre președintele Legislativului, Adrian Candu, și președintele Sovietului suprem de la Tiraspol, Mihail Burla?

Serghei Melnicenko: Nu știu de unde aveți această informație, dar eu lucrez în Sovietul suprem și din partea noastră nimeni nu confirmă această întâlnire. Agențiile noastre de știri au publicat și ele această informație cu referire la serviciul de presă al Parlamentului de la Chișinău, iar noi l-am întrebat pe speakerul de la Tiraspol și el neagă această informație.

Dar cred că înțelegeți și Dvs. că o întâlnire a președinților de legislative nu va decide nimic în plan economic. În plus, se știe că gestionarea politicii externe și relațiile externe sunt de competența exclusivă a liderului regiunii Evghenii Șevciuk și a ministerului de externe. Deci, nu sunt așteptări prea mari, chiar dacă o astfel de întâlnire va avea loc. Cel puțin în Transnistria nimeni nu le are.

Europa Liberă: Ce legătură există între ceea ce se întâmplă în domeniul economic și situația cu închiderea Tirotex, în special incapacitatea unor agenți economici de a achita salariile la timp, cu legea inițiată de liderul regiunii Evghenii Șevciuk care prevede trecerea în proprietatea statului a întreprinderilor care nu achită salarii timp de trei luni?

Serghei Melnicenko: Nu este vorba deocamdată decât de un proiect de lege. Dar toată lumea înțelege că este de fapt o renaționalizare. Acest lucru contravine tuturor legilor existente și practicii internaționale.

Europa Liberă: De la începutul anului ajutorul financiar rusesc prin care se suplimentau pensiile în Transnistria nu a venit în regiune. Recent însă Moscova a alocat o tranșă de ajutor. A soluționat acest lucru cel puțin o parte din problemele sociale din Transnistria?

Serghei Melnicenko: Da, se poate constata că ajutorul într-adevăr a venit, cel care era oferit tradițional pensionarilor. Dar acesta a fost redus de la 165 de ruble la 100 de ruble transnistrene. Acest lucru s-a produs din cauza devalorizării valutei rusești. Iată de ce pierderile pentru fiecare pensionar – iar în Transnistria sunt 141 mii de pensionari – sunt mai mult decât semnificative.

Europa Liberă: Din această perspectivă, a asistenței rusești pentru Transnistria, ce efecte a avut vizita de săptămâna trecută a lui Evghenii Șevciuk la Moscova? Ce informații au fost făcute publice?

Serghei Melnicenko: Nu avem niciun fel de informații oficiale, în afară de postarea lui Rogozin de pe Twitter în care acesta spune că „s-a discutat situația economică și politică externă”. Adică s-au spus doar câteva cuvinte formale. Deocamdată nu sunt niciun fel de mișcări pozitive.

Singurul lucru care poate fi văzut sub aspect pozitiv în economia din Transnistria cred că este creșterea volumelor de producție la Uzina metalurgică din Râbnița – acolo au început să vină plățile în valută pentru produsele livrate anul trecut. În ianuarie uzina a fost închisă pentru lucrări de mentenanță, iar în februarie au intrat primii bani în valută. În plus, pentru uzina metalurgică a fost deschisă o linie de creditare în Emiratele Arabe Unite pentru cumpărarea fierului vechi în calitate de materie primă. Și este interesant că acum fierul vechi va fi livrat nu doar din Ucraina, Moldova, România, din Transnistria și Kazahstan, ci se încearcă aducerea acestuia din porturile din Turcia și din Germania. Acolo fierul vechi este de o calitate mai bună, ceea face ca și produsul final să fie mai calitativ. Mulți pun aceste evoluții pe seama noului director general, a oligarhului și producătorului de petrol kazah Talgat Baitaziev.

Este practic singurul semnal pozitiv. Dacă se va dezvolta sau nu acesta în ceva mai mult, se va vedea cu timpul. Un nou proprietar a venit și la uzina de ciment de la Râbnița. Acesta nu este anunțat oficial, dar se vorbește că ar fi vorba despre o persoană originară din raionul Râbnița. La uzină a fost schimbat directorul general, în această funcție a fost numit Vitalii Kalin, un localnic, și, respectiv, și investitorul. Știm că anterior întreprinderea aparținea oligarhului rus Alișer Usmanov.

Europa Liberă: Analistul economic din Tiraspol Serghei Melnicenko, în dialog cu Lina Grâu.

***

Europa Liberă: Să adăugăm să săptămâna trecută, la oficiul din Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova a avut loc întâlnirea grupului de experţi în domeniul economic. Agenţia „Novosti Pridnestrovia” transmite că administraţia transnistreană a prezentat „un spectru larg de iniţiative”, între care proiectul unui „mecanism de comerţ liber între Transnistria şi Moldova” şi o listă a măsurilor de cooperare prioritare în domeniul economic, listă la care experţii de pe ambele maluri ale Nistrului au şi început să lucreze. S-a convenit şi asupra unor întâlniri a specialiştilor din domeniul bancar şi cel privind controlul fito-sanitar şi veterninar. Tiraspolul a abordat şi chestiunea înregistrării agenţilor economici transnistreni la Chişinău şi relaţia lor cu organele fiscale moldovene, şi a cerut explicaţii privind urmărirea penală a unor întreprinzători din regiune pe fapte de contrabandă şi spălare de bani. Reprezentanţii administraţiei din Tiraspol au cerut Chişinăului să discute împreună cu autorităţile ucrainene decizia Kievului din 18 martie de a exclude două puncte de trecere de pe segmentul transnistrean al graniţei din lista punctelor prin care se pot trece mărfuri supuse accizelor – alcool şi tutun. Potrivit sursei citate, delegaţia moldoveană, la rândul ei, a solicitat includerea pe agendă a problemei accesului fermierilor moldoveni din raionul Dubăsari la terenurile lor agricole. De anul trecut, Tiraspolul nu le mai recunoaşte dreptul la proprietate şi le-a propus să-şi ia în arendă propriile terenuri. La întâlnirea de joi a grupului pentru domeniul economic, reprezentanţii administraţiei transnistrene au repetat că nu văd o problemă în faptul că fermierii moldoveni sunt obligaţi să arendeze terenurile ca să aibă acces la ele.

***

Europa Liberă: Hotărârea Executivului de la Tiraspol, care-i obligă pe șomeri să muncească gratuit în folosul comunității, este în contradicție cu normele Constituției de pe malul stâng al Nistrului. Aceasta este concluzia publicată pe site-ul Uniunii forțelor stataliste din Transnistria sub semnătura lui Alexandr Olşakov, șeful adjunct al unității de control a instituţiei ombudsmanului din regiune. Revine la microfon, Lina Grâu.

La 1 februarie 2015, administrația de la Tiraspol i-a obligat pe șomerii din regiune să presteze lunar, timp de patru zile pe lună, anumite genuri de servicii, fără ca să fie remunerați pentru munca lor. Doar cu această condiție, persoanele în cauză își pot ridica îndemnizațiile de șomaj. Experimentul a început deja în raioanele Grigoriopol, Slobozia și Râbnița.

Astfel, toți șomerii înregistrați oficial sunt impuși fie să participe la lucrări agricole sezoniere, fie să lucreze în calitate de muncitori auxiliari în construcții sau la repararea clădirilor publice, fie să participe la diverse lucrări de amenajare a teritoriului sau a spațiilor verzi. Lista serviciilor pe care sunt invitați să le presteze fără nicio remunerare persoanele aflate în stare de șomaj este, de fapt, mult mai mare și conține, în fond, orice tip de muncă ce nu necesită vreo pregătire profesională specială.

O astfel de abordare nu a făcut decât să trezească nemulțumirea localnicilor, unii dintre care i-au adresat scrisori reprezentantului special pentru Drepturile Omului în Transnistria, Vasilii Kalko, cu o rugămintea de a da o apreciere juridică situației.

După ce a studiat problema, ombudsmanul a spus că, în conformitate cu articolul 35 din actuala Constituție a Transnistriei, muncă forțată este interzisă în regiune. Același act normativ spune că orice persoană are dreptul la un serviciu în condiții de respectare a securității și igienei muncii; dreptul la protecție împotriva șomajului; precum și dreptul la retribuție plătită pentru munca îndeplinită, și anume - o remunerare acordată fără discriminare, la un nivel care este deasupra salariului minim legal.

Legea „Cu privire la bugetul asigurărilor sociale de stat”, pe care s-a bazat executivul transnistrean la aprobarea hotărârii sale, se referă la capitolul „implicarea șomerilor în activități social-utile, organizate de autoritățile locale, câte patru zile lunar”. Nicăieri însă în legea la care se face referire NU se spune că aceste „activități social-utile” trebuie să fie efectuate de șomeri în mod forțat și absolut gratuit.

Astfel, în opinia reprezentantului pentru Drepturile Omului în Transnistria, Hotărârea „Cu privire la organizarea de activități social-utile pentru șomeri”, aprobată de executivul de la Tiraspol pe 17 februarie 2015 (mai exact, punctul 6 din prima secțiune a documentului) este în totală contradicție cu normele constituționale și încalcă drepturile cetățenilor aflați în șomaj. Ombudsmanul afirmă totodată că a expediat un apel șefului administrației transnistrene în care cere ca acest punct să fie eliminat.

În cazul în care solicitarea sa va fi ignorată, reprezentantul pentru Drepturile Omului este decis să atace hotărârea executivului la curtea constituțională din Transnistria.

Conform datelor din 16 martie 2015, în stânga Nistrului sunt oficial înregistrați peste 5.700 de șomeri, cu 16% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

Mărimea medie a ajutorului de șomaj este de 427 de ruble transnistrene (circa 38 de dolari americani), ceea ce constituie mai puțin de o treime din nivelul minim de existență, care în Transnistria este de 120 de dolari.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.