O discuție în studioul Europei Libere între analistul Gh. Cojocaru și Vasile Botnaru pe tema aniversării unui an de la liberalizarea regimului de vize europene.
Gheorghe Cojocaru: „La un an de la liberalizarea regimului de vize cu țările Uniunii Europene, în presa de la Chișinău apar avertismente cu privire la riscul de a pierde acest privilegiu, în contextul în care reformele promise bat mai mult pasul pe loc, iar Uniunea Europeană își înăsprește politicile migraționale. În tot acest interval, relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au urmat un curs aparent încurajator, însă, în realitate, între timp s-a pierdut mult din elanul european, mai ales că anume sub guvernarea forțelor democratice și pro-europene s-a produs devalizarea masivă a unor bănci, furtul unor sume uriașe din banii publici, caz fără precedent în istoria recentă a Republicii Moldova. Drept urmare, s-a prăbușit și încrederea cetățenilor în partidele de orientare europeană, iar, din punct de vedere sociologic, cursul spre integrare europeană este mult sub cel de orientare eurasiatică.”
Europa Liberă: Acum nu stăm să punem pe cântar ce îi preocupă mai mult pe cetățenii moldoveni: furturile sau vizele, dar totuși, ce ar trebui sau ar putea să se întâmple pentru ca să se ajungă chiar la suspendarea sau, și mai rău, la anularea acestei preferințe sau privilegiu de care se bucură toți cetățenii Republicii Moldova și pe care continuă să îl viseze, de exemplu, georgienii sau ucrainenii?
Gheorghe Cojocaru: „Ar trebui să se întâmple ceva ieșit din comun, cum ar fi, de exemplu, respingerea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană prin votul unei majorități parlamentare ostile cursului european, ceea ce ar fi, iarăși, un caz fără precedent în istoria relațiilor Uniunii Europene cu statele aspirante la integrarea europeană și ar conduce la o criză totală în Republica Moldova. Prin urmare, nu este nici în interesul Uniunii Europene, în ciuda tuturor problemelor cu care se confruntă aceasta în sfera migrației, nici al cetățenilor Republicii Moldova să se ajungă la un asemenea deznodământ. Dimpotrivă, ceea ce s-a câștigat trebuie păstrat și să se depună eforturi conjugate pentru a extinde pas cu pas și consecvent spațiul de cooperare cu Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Autoritățile de la Chișinău au anunțat, de o manieră cam triumfalistă, că au beneficiat de acest drept jumătate de milion de cetățeni, în realitate probabil fiind vorba de 500 de mii de intrări. Lăsând la o parte aceste nuanțe, totuși, liberalizarea regimului de vize a dat sau nu efectele scontate despre care se vorbea înainte de semnarea acestui document istoric?
Gheorghe Cojocaru: „Sigur, putem vorbi deja despre o statistică impresionantă privind călătoriile în străinătate fără viză, doar în baza
La nivelul percepției publice, liberalizarea regimului de vize cu statele UE este văzut drept ceva bun, dar impactul său social real este unul limitat...
pașaportului biometric, astfel încât oamenii s-au și obișnuit cu acest regim, neimaginându-și că ar putea fi puși din nou în situația să stea la cozi pe sub pereții ambasadelor. În plan politic, partidele pro-europene de la guvernare și-au înscris această reușită în conturile proprii.
La nivelul percepției publice, liberalizarea regimului de vize cu statele UE este văzut drept ceva bun, dar impactul său social real este unul limitat.”
Europa Liberă: Și totuși, de ce nu există un impact despre care vorbiți?
Gheorghe Cojocaru: „Pentru că în condițiile sărăciei de astăzi, o călătorie în străinătate fără viză este o prioritate pentru un număr relativ de cetățeni, altele fiind prioritățile oamenilor simpli astăzi din Republica Moldova. Nemaivorbind de faptul că, înainte de a călători în străinătate, mulți dintre cetățeni nu-și pot permite nici procurarea acestui act de identitate, fiind vorba despre pașaport, care este mult prea scump pentru buzunarul lor, mai ales, pe de altă parte, când toată lumea vede că se fură ca în codru, iar legea rămâne astăzi o literă moartă...”