Recent, un grup de experţi de la Centrul de Studii Est Europene şi deputaţi lituanieni, în frunte cu social-democratul Juras Pozela, s-au întâlnit la Chişinău cu membri ai partidelor de stânga, cel al Comuniştilor şi al Socialiştilor, pentru a le explica de ce integrarea europeană este cea mai bună cale pentru Republica Moldova
Juraz Pozela: „Personal, reprezint social-democraţii din Lituania, iar unii colegi de-ai mei au făcut în trecut parte din fostul Partid Comunist al ţării. Prin urmare, mesajul meu la Chişinău a fost următorul: noi, deşi reprezentăm stânga, am decis foarte clar că viitorul nostru este alături de Europa. Colegi care au fost în trecut membri ai Partidului Comunist şi-au îndreptat atenţia spre valorile social-democraţiei europene, au devenit membri ai familiei Partidelor social-democrate din Uniunea Europeană şi, prin munca depusă zi de zi, au stimulat integrarea europeană şi euro-atlantică a Lituaniei. Deci, mesajul meu pentru colegii socialişti şi comunişti din Republica Moldova a fost: ar trebui să faceţi la fel. Nu cred că viitorul ţării voastre o reprezintă valorile din Est, singura şansă de prosperare a Republicii Moldova, din punctul meu de vedere, este integrarea în Uniunea Europeană. Din cîte am înţeles, majoritatea partidelor care se află la guvernare înţeleg acest lucru, însă comuniştii şi socialiştii nu împărtăşesc aceeaşi viziune. Deci, am încercat din răsputeri să-i conving că viziunea tuturor partidelor în ceea ce priveşte viitorul Republicii Moldova ar trebui să fie aceeaşi, în beneficiul ţării voastre.”
Europa Liberă: Şi în ce măsură credeţi că acest mesaj a fost înţeles aici, în Republica Moldova?
Juraz Pozela: „Rezultatul se va vedea ulterior, însă sper că am fost înţeleşi pentru că, repet, nu există o altă cale pentru Republica Moldova decât integrarea europeană. Semnele de ezitare pe care le-am surprins la Chişinău nu sunt în beneficiul ţării. Faptul că avansaţi mai greu în ceea ce priveşte economia şi vă număraţi printre cele mai sărace ţări ale Europei sunt rezultatul acestei ezitări. Mi-a părut rău să constat această stare de lucruri, or aveţi o ţară frumoasă, cu oameni frumoşi, care merită o viaţă mai bună, alături de familia statelor europene.”
Europa Liberă: Dle Pozela, în această lună, Lituania marchează 11 ani de când ţara a devenit membră a Uniunii Europene. Cum s-a schimbat viaţa oamenilor pe parcursul acestor ani?
Juraz Pozela: „Aş spune că într-un mod spectaculos. Astăzi, nimeni nu îşi mai aminteşte viaţa din anii 1993 sau 1994, însă, trebuie să recunosc, ce am văzut la Chişinău părea să fie rupt din acele timpuri. Mă refer la salarii mici, economie în stagnare, confuzie în rândul cetăţenilor. De la Uniunea Europeană am primit sprijin şi încrederea că ne îndreptăm pe calea cea bună. Deci, ne-am spus că suntem parte a Europei şi că scopul nostru este să atingem nivelul de trai de care se bucură cetăţenii europeni. Când acest scop a fost foarte clar stabilit, ne-a fost uşor să-l atingem, pentru că am realizat un şir de reforme, e adevărat, pe alocuri dure, însă care ne-au adus beneficii mai târziu. Cred că ţara noastră a reuşit să atingă acest scop doar pentru că toate partidele politice şi-au unit forţele în acest sens.”
Europa Liberă: Astăzi, spun experţii, corupţia din Republica Moldova a atins cote îngrijorătoare. Cum a fost depăşită această problemă în Lituania?
Juraz Pozela: „Nu pot să afirm că suntem o ţară pe zero la capitolul corupţie, însă cred că stăm mai bine decât alte ţări. Cum poate fi depăşită? În primul rând, să nu fie tolerată de cetăţeni, oamenii nu trebuie să accepte politicieni corupţi. De asemenea, nici ei nu trebuie să dea mită. Corupţia este înaltă doar în ţările în care funcţionarii care au un asemenea comportament ştiu că nu vor fi pedepsiţi.”
Europa Liberă: Dle Pozela, dar într-o regiune instabilă, Ucraina aflată în conflict cu Rusia, ce şanse are Republica Moldova să se apropie de Uniunea Europeană?
Juraz Pozela: „Înţeleg că încercaţi să împăcaţi atât o parte, cît şi pe alta, însă, din păcate, trebuie să faceţi o alegere. Este imposibil, de exemplu, pentru o femeie, să trăiască cu doi bărbaţi şi să le spună că-i iubeşte în acelaşi fel. Nu, ea trebuie să ia o decizie. Cam în aceeaşi situaţie se află acum Republica Moldova, trebuie să decideţi.”