Dileme de Ziua Victoriei

Un „vizitator” în fața Muzeului Istoric de Stat, la Moscova...

Cum să sărbătorească ucrainenii marea victorie sovietică asupra nazismului, când de fapt aceea marchează și revenirea lor sub regimul stalinist?





Ucraina trăiește această dilemă de aproape un sfert de secol, încă din 1991, din momentul independenței. O generație deja. Ucraina a pierdut 8 milioane de oameni în război. Ucrainenii au luptat însă și în Armata Roșie, dar și împotriva rușilor și sovieticilor, până în anii 1950.

Astăzi, ucrainenii naționaliști le reproșează rușilor că au deturnat istoria celui de-al Doilea Război în folosul lor unic, de parcă rușii singuri ar fi învins Germania.

Rusia lui Putin are în continuare nevoie de memoria acelui război și a victoriei, mai ales în condițiile sale actuale de izolare.

Anul acesta, însă, liderii occidentali îl evită pe Putin și nu vor merge la Moscova de Ziua Victoriei. Simbolismul defileului militar din Piața Roșie apare ca inacceptabil în condițiile invadării Ucrainei.

Toți liderii europeni, și occidentali în general, au respins invitația, cu excepția președintelui ceh și a liderilor grec și cipriot, care n-au de ales, deoarece speră să obțină sprijin financiar de la Putin.

O oarecare confuzie a fost însă creată și de anularea participării la ceremoniile din Moscova a dictatorului nord-coreean Kim Jong-un.
„Kim Jong-un îi dă cu tifla lui Putin !…” scrie de pildă presa în România.

Intr-adevăr, Kim și-a anulat vizita la Moscova, dar nu ca să-i „dea cu tifla” lui Putin, de care are nevoie cu disperare, de când până și chinezii sunt iritați de deriva totală a regimului de la Fenian. Realitatea e cu totul alta.

Pe 10 mai, după ceremonii, vine scurt la Moscova, ca să se vadă în doi cu Putin, Angela Merkel. Merkel sosește pe 10, ca să nu fie nevoită să asiste la paradă, pe 9.

Kim Jong-un trebuia să vină și el, însă cu trenul blindat, traversând Siberia, căci, ca și tatăl lui, Kim nu zboară niciodată. Or, venind cu trenul în ajun de 9 mai, dictatorul coreean nu avea cum să plece înapoi cu trenul tot pe 9 mai, in ziua paradei, deci ar fi fost acolo și pe 10.

Or, Merkel știind că el e în Moscova, a căutat să evite cu orice chip să-l întâlnească. Protocolul universal al șefilor de stat impunea o întâlnire cu el, căci nu pot fi doi lideri în vizită la al treilea în aceeași zi fără să se vadă.

Așa că Merkel i-a cerut lui Putin să-i spună lui Kim să nu mai vină. Aceasta e cea mai simplă explicație, iar nu că izolatul dictator nord-coreean i-ar fi „dat cu tifla” singurului său protector.

Toate aceste dileme și confuzii se adună în jurul unei aniversări solemne care îi divizează pe foștii aliați mai mult ca oricând de la căderea comunismului încoace.