Vladimir Socor: „Criza economică și creșterea euroscepticismului în Europa nu puteau să nu se reflecte și în Moldova”

Un interviu cu analistul de la München al Fundației Jamestown.

Într-un interviu acordat lui Mark Backer, corespondent al Radio Europa Liberă, Vladimir Socor, analist al Fundației Jamestown, spune că, pentru NATO și Uniunea Europeană, securizarea Republicii Moldova ar trebui să fie o prioritate la fel de importantă ca cea a Ucrainei, pentru a avea o situație liniștită pe flancul estic, în vecinătatea Rusiei.

Analistul Vladimir Socor a vorbit la început despre scăderea popularității ideii de integrare europeană în Republica Moldova, care fusese declarată drept prioritate de politică externă în 2005, de către Partidul Comuniștilor, aflat pe atunci la începutul unui nou mandat la guvernare.

Vladimir Socor: „În deceniul care s-a scurs, tendințele din opinia publică au tins să se inverseze. Curba sprijinului pentru opțiunea europeană a descrescut continuu, iar curba sprijinului popular pentru opțiunea eurasiatică a mers neabătut în sus, până când cele două s-au intersectat cu aproximativ un an în urmă. Anul acesta, cel mai recent și mai credibil sondaj, intitulat Barometrul Opiniei Publice, arată un avantaj clar în favoarea opțiunii eurasiatice conduse de Rusia față de opțiunea europeană”.

Analistul pune această tendință în legătură cu declinul Partidului Comuniștilor, care a revenit între timp la o politică „multi-vectorială”, încercând, în cuvintele lui Vladimir Socor, să ajungă la un echilibru între cele două opțiuni. Dar aceasta nu este singura sa explicație.

Vladimir Socor: „Criza economică din Europa și creșterea euroscepticismului din Europa însăși, desigur, nu puteau să nu se reflecte și în Moldova. În al doilea rând, explicația rezidă în impactul devastator al televiziunilor rusești asupra opiniei publice moldovene. Canalele televizate rusești se bucură de acces nerestricționat în Moldova. Moldovei îi lipsește ceea ce se numește securitate informațională. Dar fundalul pentru aceste evoluții este eșecul alianței guvernamentale care se cheamă Alianță Pro Europa”.

Un fundal care, de rând cu toate celelalte, a propulsat în față la alegerile din noiembrie trecut Partidul Socialiștilor care pledează pentru reapropierea de Moscova. Dar ce rol a jucat criza ucraineană în schimbările din opinia publică moldoveană?

Vladimir Socor: „În privința Ucrainei, opinia publică moldoveană este mai degrabă împărțită. Moldova tinde să dea crezare liniei propagandistice rusești despre Ucraina. Nu este nici pe departe un sprijin covârșitor pentru linia rusească, dar este un sprijin public majoritar. Și mai dureros este faptul că minoritatea ucraineană din Moldova a votat compact pentru partidele pro-ruse la alegerile recente, în ciuda faptului că președintele ucrainean Petro Poroșenko a vizitat Chișinăul cu puțin timp până la alegerile moldovene și a îndemnat minoritatea etnică ucraineană să voteze cu partidele pro-europene. Moldova este singura fostă republică sovietică unde etnicii ucraineni reprezintă cea mai numeroasă minoritate, depășind minoritatea rusă. Dar cei mai mulți etnici ucraineni din Moldova sunt rusificați din punct de vedere lingvistic și tind să se comporte politic în același fel în care o fac rușii”.

De ce ar trebui să-i pese unui occidental de ceea ce se întâmplă cu orientarea externă a Republicii Moldova, a fost întrebat în final Vladimir Socor?

Vladimir Socor: „Moldova este parte a unui tablou mult mai vast, care se întinde de la Marea Baltică până la Marea Neagră și se numește vecinătate estică a Uniunii Europene și a NATO. Această vecinătate este foarte nesigură și expune țările membre ale NATO și Uniunii Europene pericolului de re expansiune a Rusiei. Aceasta este o zonă de vacuum de putere pe care Rusia simte că îl poate umple.

Dacă Rusia umple acest vacuum de putere de care s-a și apucat, atunci întregul flanc estic al NATO de la Marea Baltică și până la Marea Neagră va fi nesigur. Concret, statele baltice, Polonia și România vor nimeri sub o amenințare directă. În cazul Moldovei, Rusia lui Putin ar dori să devină din nou vecinul ei direct, precum și vecinul României și al Gurilor Dunării, prin intermediu Ucrainei. Regiunea Odesa este epicentrul acestui proiect al lui Putin, Novorossia, datorită acestei vecinătăți.

Iată de ce Moldova trebuie securizată, tot așa ca Ucraina. Moldova și Ucraina fac parte din același pachet de securitate. Moldova este partea mai mică a acestui pachet, dar pachetul este același – vecinătatea estică a NATO și Uniunii Europene care trebuie făcută sigură”, a mai spus analistul Vladimir Socor de la fundația Jamestown Foundation în interviul cu corespondentul Europei Libere, Mark Backer.