Baza militară de la Deveselu, în Sudul României, care găzduiește scutul antirachetă, va funcționa sub autoritatea Comandamentului NATO de la Neapole.
Acest subiect a fost discutat de ministrul Apărării Mircea Dușa și Mark Ferguson, șeful Comandamentului Aliat din Neapole.
Scutul antirachetă va fi operațional spre finele acestui an, dar oficialul român a ținut să spună și la această întâlnire că arma sofisticată de la Deveselu este defensivă.
Nu se prea mai pomenește despre direcția pe care va fi orientat scutul, dar recent adjunctul misiunii americane la NATO a continuat să spună că această „forță defensivă” ar fi necesară pentru a apăra Europa de Est de un eventual atac al Iranului.
44 de rachete ghidate (tip Standard Missile-3 Block IB) au fost deja comandate de către americani companiei Raytheon pentru a fi trimise la Deveselu până la finele acestui an.
Acest tip de rachete poate distruge rachete balistice în spațiu, folosind doar impactul fizic, care este echivalent cu cel produs de un camion de zece tone la viteza de 966 de kilometri pe oră.
Venirea șefului Comandamentului Aliat din Neapole, Mark Ferguson, la București într-o vizită de două zile vizează nu doar aranjamentele referitoare la administrarea Scutului antirachetă care provoacă atâta nervozitate la Moscova, ci și pentru exercițiul multinațional care va avea loc în luna iunie în România.
Este vorba despre 1.000 de militari din Comandamentul de la Neapole care vor veni în România pentru antrenamente la poligonul de la Cincu, aflat în județul Brașov, la marginea unei foste colonii săsești întemeiate în anii 1.300.
Soldați din 21 de state vor participa la această „relocare”, după cum a numit-o Mark Ferguson, care „va testa capabilitatea operațională completă a personalului” din Neapole prin „schimbarea comenzii și a controlului între Comandamentul de la Neapole și elementele ce vor și trimise la Cincu, în România”.
Pentru o lună Comandamentul de Forțe Aliate de la Neapole, Italia va fi relocat, deci, în poligonul militar de la Cincu.
Forțele NATO exersează în diferite combinații posibilitatea de a reacționa la un eventual atac venit din Est.
Mobilizarea care are loc acum în Marea Nordului va fi urmată de cea din România.
Între timp însă, soldații din statele Alianței fac exerciții „bilaterale”, cum este cel dintre militarii români și cei portughezi care se desfășoară vreme de două luni, până la sfârșitul lui iunie la Câmpia Turzii, în județul Cluj.
Au avut loc mișcări de forțe ale Aliaților și în Marea Neagră, dar în această zonă lucrurile se schimbă foarte repede, iar Rusia își consolidează prezența militară, fără să țină cont de navele americane ancorate pe malul românesc.
Prin aceste exerciții „NATO se transformă și se adaptează la noile provocări de securitate cu care se confruntă Alianța”, a spus comandantul forțelor NATO de la Neapole.
În același timp ministrul apărării susține că „România este o oază de stabilitate în zonă”, promițând că viitoarea Strategie militară și Cartea Albă a Apărării vor fi puse în acord cu măsurile NATO de reasigurare de pe flancul Estic.