Franța și afacerea Jean-Marie Le Pen

Liderii FN au decis să-l suspende pe fostul lider pentru că a repetat declarații anti-semite pentru care fusese condamnat în trecut de tribunale franceze.

O dramă politică de familie ține capul de afiș al actualității franceze. Președinta formațiunii de extremă-dreapta Frontul Național, Marine Le Pen, încearcă să-și reducă la tăcere tatăl de 86 de ani, fondatorul partidului, iar veteranul Jean-Marie Le Pen spune că e gata să lupte până la capăt.

După ce biroul executiv al partidului Frontul Național i-a suspendat calitatea de membru, Jean-Marie Le Pen a spus marți că îi este rușine că fiica sa îi poartă numele, îndemnând-o într-un interviu radiofonic să se mărite cu „concubinul” ei ca să se numească altfel. Le Pen a mai spus că și-a repudiat fiica, pentru că și-a tratat tatăl într-o manieră „scandaloasă”.

AP amintește că tensiunile tată-fiică au căpătat proporțiile unei crize politice după ce luni liderii FN au decis să-l suspende pe fostul lider pentru că a repetat declarații anti-semite pentru care fusese condamnat în trecut de tribunale franceze. De asemenea, conducerea partidului și-a acordat un răgaz de trei luni pentru a consulta toți membrii formațiunii dacă să-i retragă lui Le Pen titlul de președinte de onoare. Frontul Național nu-l poate retrage pe veteran din Parlamentul European.

Jean-Marie Le Pen a participat la întemeierea formațiunii anti-imigraționiste Frontul Național în 1972, cu sloganul „Francezii înainte de toate”, transformându-l într-o forță politică redutabilă cu rol adesea decisiv în alegerile franceze. Le Pen a șocat lumea întreagă în 2002, când a ajuns în turul decisiv al alegerilor prezidențiale. La rândul ei, Marine Le Pen s-a străduit după ce i-a urmat la conducere tatălui ei în 2010 să „modernizeze” imaginea partidului.

Marine Le Pen la Praga, la 6 mai

Vorbind duminică, înaintea suspendării tatălui ei, Marine Le Pen a spus că Jean-Marie Le Pen nu poate fi lăsat să se exprime în continuare în numele FN, pentru că „declarațiile sale sunt absolut contrare liniei politice a FN”. Marine Le Pen, care vrea să câștige alegerile prezidențiale din 2017, a pornit o campanie mai amplă de înlăturare a „veteranilor” și a interzis declarațiile anti-semite.

Ultima picătură a venit când bătrânul și-a repetat opinia că în istoria celui de-al Doilea Război Mondial camerele de gazare naziste au fost doar un detaliu, și l-a lăudat pe Philippe Petain, șeful guvernului colaboraționist francez din vremea războiului.

Jean-Marie Le Pen a spus mereu că se simte trădat: „Nu-mi imaginez cum poate fi sancționat liderul de 40 de ani al FN de către niște oameni care s-au alăturat formațiunii poate în urmă cu doi sau trei ani. Este ridicol”, a spus Le Pen-senior.

Marine Le Pen nu-și trădează însă tatăl în privința altor teme dragi lui și alegătorilor cu vederi de dreapta: ea deplânge, de pildă, ceea ce consideră a fi „islamizarea” Franței.

Un expert parizian citat de AP, Jean-Yves Camus, a spus că lupta celor doi Le Pen semnalează o simplă schimbare de generație, dar programul de bază al FN „rămâne absolut identic”. Alt expert, Sylvain Crepon, a spus că în ciuda „vitriolului” din familia Le Pen, partidul nu va avea de suferit pe termen lung.

Partidele tradiționale franceze au profitat însă de ocazie pentru a sugera că FN este în criză. „Dacă nu este în stare să-și rezolve disputele de familie, cum va conduce o țară?”, s-a întrebat retoric deputatul conservator Luc Chatel, într-un interviu cu ziarul Le Figaro.