Bulgaria rămâne în urmă României în drumul spre zona euro, avertizează un studiu elaborat de profesorul Tatiana Hubenova din Academia bulgară de științe. Iata una din concluzii - în timp ce conducerea Băncii centrale bulgare este criticată pentru politica greșită ce a dus la falimentul celei de a patra ca mărime bănci bulgare – KTB, Banca centrala de la București a lansat inițiative ce netezesc calea spre zona euro.
În raport se constată că pregătirea României pentru aderarea a trecut prin etapa unei armonizări rapide în conformitate cu criteriile Uniunii bancare. A fost atins totodată un grad mai mare de stabilitate monetară, concomitent cu îmbunătățirea calității învățământului în materie de finanțe.
După prăbușirea, în urmă cu un an, a băncii KTB care a costat până acum bugetului peste patru miliarde euro, guvernul Borisov și-a exprimat dorința de a accelera procesul de aderare la zona euro. În acest mod, prin adoptarea unor criterii mai rigide pentru băncile bulgare, vor putea fi evitate alte dezastre financiare.
Ministrul de finanțe Vladislav Goranov, însă, a avertizat că Bulgaria va putea introduce moneda europeană numai cu acordul celor 19 țări membre ale zonei. „Ne dăm seamă că nu suntem încă pregătiți”, a avertizat Goranov. „Nu ne putem gândi la aderarea mai devreme de 2020. Este posibil însă să intrăm în 2018, în așa zisă sala de așteptare – mecamismul ERM2.”
Până la 2013 Sofia îndeplinea indicatorii tehnici pentru aderarea la zona euro – deficit sub 3%, datorie sub 65% din PIB și inflație sub 2%. Nivelul învățământului financiar însă rămăne și acum departe de criteriile zonei. Întretimp în urmă contractării forțate în acest an a unor noi credite în valoare de 8 miliarde euro deficitul bugetar se va situa peste limita acceptabilă de 3%.
România își propune ca scop intrarea în zonei euro până la anul 2020.