Nouă acuzații din raportul lui Boris Nemțov „Putin. Război”

Ilia Iașin, activistul al opoziției din Rusia, la prezentarea raportului „Putin. Război”, 12 mai 2015

Susținătorii lui Boris Nemțov, unul dintre liderii opoziției ruse, au publicat un raport de investigație la care Nemțov lucra înainte să fi fost împușcat mortal în apropierea Kremlinului, la sfârșitul lui februarie. Nemțov intenționa să scoată la iveală ceea ce a numit „războiul” președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, însă colegii și prieteni lui din opoziție au fost nevoiți să finalizeze investigația, pe care au prezentat-o oficial marți. Principalele nouă acuzații din raport au fost rezumate de corespondentul Europei Libere la Moscova Tom Balmforth.

Operațiune planificată

În raport se spune că anexarea Crimeei la Rusia și intervenția în Ucraina de Est au fost planificate în prealabil, în detalii. Se susține că Putin căuta o metodă de a-și reafirma autoritatea în cel de-al treilea mandat prezidențial, după protestele masive ale opoziției din 2011-2012. Dovada ar fi un sondaj de opinie prezentat în raport, în care se indică dinamica popularității lui Putin: 45% în februarie 2014, comparativ cu 70% în lunile recente.

Implicare activă

În dosarul de război al lui Nemțov se spune că trupele ruse au fost active în Ucraina de Est. Drept dovadă sunt citate câteva mărturii ale unor parașutiști militari din orașele ruse Kostroma și Ivanovo, care au fost capturați de forțele din Kiev în estul Ucrainei și chestionați de Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU), alături de spusele unor soldați dintr-o unitate de tancuri, capturați în august 2014 în apropiere de Ilovaisk – teritoriul unor bătălii sângeroase în perioada conflictului.

Numărul decedaților

În raportul „Putin. Război” se spune că cel puțin 220 de soldați ruși au fost uciși în luptele din estul Ucrainei, dintre care 150 au fost omorâți lângă Ilovaisk, în august 2014, în ofensiva forțelor ucrainene. În ianuarie și februarie, după domolirea conflictului, au fost uciși cel puțin 70 luptători, printre care 17 parașutiști militari din Ivanovo. În raport se mai scrie că rudele soldaților s-au adresat lui Nemțov după ajutor, fiindcă nu pot primi compensație de la stat. Guvernul rus a promis că famiiliile fiecărui soldat decedat vor primi câte trei milioane de ruble și alte beneficii.

Tehnică militară rusă

În raport se scrie și despre diverse tipuri de armament și tehnică din Rusia folosite de separatiștii pro-ruși ce au preluat controlul asupra unor regiuni din Donețk și Luhansk. Autorii investigației susțin că echipamentul militar a fost fabricat în Rusia și nu era destinat exportului, ceea ce contrazice versiunea că separatiștii pro-ruși folosesc echipament militar ucrainean. Drept dovadă, în raport este prezentată fotografia din februarie a unui sistem de rachete sol-aer Panțir-S1, de la Luhansk.

MH17

În raport se susține că avionul companiei Malaysia Airlines, zborul MH17, a fost doborât de separatiști cu un sistem de rachete Buk. Autorii spun că au ajuns la această concluzie, în mare parte, sistematizând informația disponibilă publicului larg. În investigație se menționează și postările de pe rețelele de socializare, citate de unele publicații ruse de stat, în care separatiștii pro-ruși confirmă că au doborât un avion, după care însă postările au fost șterse. Este citată și o investigație a unor jurnaliști occidentali și a unor anchetatori din Australia, Belgia, Malaezia, Olanda și Ucraina care au conchis că MH17 a fost doborât, cel mai probabil, de un Buk. În urma catastrofei, au fost uciși toți cei 298 de oameni la bord.

Boris Nemțov și Ilia Iașin la marșul de pace în sprijinul Ucrainei, 15 martie 2014

Voluntari vs. Mercenari

Insurgenții pe care Moscova îi numește „voluntari” sunt, de fapt, „mercenari” angajați, se mai spune în investigație. În cadrul prezentării raportului, activistul Ilia Iașin a spus că birourile militare de înrolare regionale și organizațiile veteranilor, cu susținerea statului, au instruit, înarmat și plătit mercenarii pentru luptele în Ucraina, ca să consolideze rândurile separatiștilor pro-ruși. Iașin a spus că salariile lunare ale insurgenților au fost în medie echivalentul a 1180 de dolari, la unii ajungând și la peste 1700.

Luptători ceceni

În raport se susține că luptătorii din Cecenia, republica rusă condusă de Ramzan Kadîrov, care e susținut activ de Kremlin, au jucat un rol extrem de important în acest conflict. Pentru prima dată, cecenii au apărut în mai 2014, se spune în raport. Au intrat în rândurile separatiștilor din batalionul Vostok și au participat în lunga și sângeroasa luptă pentru aeroportul din Donețk. Au fost și primii care au suferit pierderi mari: un camion de tip Kamaz cu luptători ceceni a fost lovit, mulți au fost omorâți și răniți. În raport se spune că al doilea val de ceceni a fost în august, după înaintarea forțelor guvernamentale, când situația s-a întors în favoarea separatiștilor.

Controlul Kremlinului

Entitățile separatiste sau așa-zisele republici populare Donețk și Luhansk sunt sub controlul direct al administrației Kremlinului, se mai menționează în investigație. Unul dintre principalii oameni de ajutor președintelui Vladimir Putin a fost Vladislav Surkov. În raport mai sunt câteva nume notorii ale foștilor sau actualilor lideri ai insurgenților care au cetățenie rusă. Se mai menționează că unii dintre ei au venit de la Moscova și că au avut legături cu un antreprenor rus. Un fost lider separatist este citat, spunând că Surkov a oferit „suport considerabil” și că a fost „omul nostru în Kremlin”.

Prețul „războiului”

În primele zece luni de conflict în Ucraina de Est, Rusia a cheltuit 53 de miliarde de ruble (un miliard de dolari), se spune în raport. Circa 21 de miliarde au mers către susținerea celor șase mii de așa-ziși „voluntari” ruși dislocați în Ucraina. Alte 25 de miliarde au fost puse la dispoziția celor aproximativ 30 de mii de insurgenți din estul Ucrainei, în timp ce șapte miliarde de ruble au mers pentru exploatarea și întreținerea tehnicii militare. Se mai scrie că circa 80 de miliarde de ruble au fost cheltuite din bugetul de stat pe fluxul masiv de refugiați din estul Ucrainei în Rusia, numit „catastrofă umanitară”. În raport, se estimează și că rușii au pierdut două trilioane de ruble din salarii și 750 de miliarde de ruble din economii din cauza anexării Crimeei, care a provocat sancțiuni, contra-sancțiuni și inflația rublei.