Gh. Cojocaru: „R. Moldova trece astăzi printr-un moment de cumpănă din care încă nu se știe cum va ieși”

Un punct de vedere săptămînal în dialog.

Gheorghe Cojocaru: „Imaginea Republicii Moldova în presa internațională, în ajunul deschiderii lucrărilor reuniunii la vârf a Uniunii Europene de la Riga, este dezolantă, este imaginea unei țări mici în care dispar peste noapte miliarde de euro din banii publici și nimeni dintre factorii responsabili nu știe ce se întâmplă!

Spre deosebire de reuniunea precedentă de la Vilnius, din 2013, când Republica Moldova era plasată printre fruntașii Parteneriatului Estic, reușind ulterior să obțină și eliminarea regimului obligatoriu de vize pentru spațiul comunitar, astăzi ea este privită ca un stat cvasitotal „capturat” de corupție și îngenunchiat de criminalitatea organizată.

Pe de altă parte, sondajele de opinie înregistrează o scădere a aspirațiilor europene printre cetățenii Republicii Moldova, iar noua Comisie Europeană și un număr important de state ale Uniunii Europene nu mai sunt dispuse să accepte noi membri.”

Europa Liberă: Și astfel cercul vicios se închide. Unii spun că Republica Moldova de fapt se autoexclude de pe lista aspiranților la integrarea europeană…

Gheorghe Cojocaru: „Nu se autoexclude, deși nu puține sunt forțele care și-ar dori ca anume aceasta să se întâmple, dar decepția provocată de autoritățile care au îmbrățișat cursul integrării europene este mult prea mare, având ca urmare subțierea încrederii în perspectiva europeană. Cu un Acord de Asociere la Uniunea Europeană, Republica Moldova trece astăzi printr-un moment de cumpănă din care încă nu se știe cum va ieși: mai tare, mai hotărâtă să continue în aceeași direcție sau, dimpotrivă, va fi tentată să schimbe și actorii de la putere, și direcția.”

Europa Liberă: Șeful cabinetului de miniștri, Chiril Gaburici, ca exponent al autorităților, dă toate asigurările că vor continua „implementarea reformelor şi responsabilităţilor pe care le avem în cadrul Acordului de Asociere”. Mai mult decât atât ce se poate spune?

Gheorghe Cojocaru: „Întreaga coaliție de la putere declară același lucru, ceea ce este un fapt pozitiv, asigurându-se astfel, cel puțin verbal, o susținere succesivă a proiectului european al

S-a ajuns într-un punct în care parcă totul s-a oprit: corupția face ravagii, economia este într-un declin tot mai apăsător, a crescut nesiguranța în ziua de mâine...

societății. Numai că s-a ajuns într-un punct în care parcă totul s-a oprit: corupția face ravagii, economia este într-un declin tot mai apăsător, a crescut nesiguranța în ziua de mâine, iar cuvântul guvernanților nu mai este luat în seamă.

Totodată, se creează impresia că anumite forțe politice de la guvernare și-au însușit doar rolul de prim beneficiari ai ajutoarelor europene, refuzând să interpreteze rolul adevărat pentru care au primit mandatul popular – cel de a ajusta standardele locale de viață la cele ale Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Cetățeanul care va fi urmărind summitul de la Riga ce ar trebui să aștepte de la această reuniune?

Gheorghe Cojocaru: „Cetățeanul care realizează că locul și viitorul Republicii Moldova este în Europa liberă și democratică nu poate aștepta decât ca o asemenea perspectivă, în ciuda realităților curente, să fie clar formulată în deciziile Uniunii Europene. Cel care are o altă opțiune nu-și pune astfel de întrebări sau va găsi o confirmare a punctului său de vedere în neluarea în calcul de responsabilii europeni a statutului de stat candidat într-un viitor previzibil pentru Republicii Moldova.”