Surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale din Polonia a fost confirmată duminică, în turul de balotaj: președintele Bronislaw Komorowski a fost învins de contracandidatul conservator Andrzej Duda, susținut de partidul „Justiție și Ordine”. Victorie a lui Duda este și revenirea partidului conservator al fraților Kacinski, ceea ce ar putea anunța și o alunecare spre dreapta a celei mai mari economii din estul Europei. Un rezumat al informațiilor oferite de agențiile presă.
Ultimele rezultate parțiale arată că Duda (43 de ani) a câștigat cu 53% din voturi. Iar președintele în exercițiu și-a asumat eșecul și i-a urat „succes la președinția țării”.
Victoria tânărului jurist, fost consilier al președintelui Lech Kacinski, - decedat în 2010, în accidentul de avion de la Smolensk care a decimat conducerea de atunci a Poloniei - anunță nu numai posibila alunecare a Poloniei spre o dreaptă clasică, „pură și dură”, dar și o complicare a relațiilor cu Bruxelles-ul. Andrzej Duda este văzut drept urmașul de „drept” al președintelui Lech Kacinski sau persoana pusă în fruntea țări de fratele geamăn al fostului președinte, Jaroslaw, care se pare că nu a crezut în șansele sale de victorie și i-a cedat locul lui Duda.
Andrzej Duda însuși se vede reprezentatul următoarei generații de politicieni conservatori din „Justiție și Dreptate”, povestind de multe ori că înainte de a muri, în 2010, președintele Lech Kacinski spunea că a venit timpul unui schimb de generatii. Alegerile prezidențiale care au urmat dispariției lui Kacinski au fost câștigate însă de Bronislaw Komorowski, cu 20 de ani mai în vârstă decât Duda. Tânărul jurist s-a retras atunci în politica locală după care a ajuns în Parlament și mai departe în Parlamentul European.
Timp de aproape zece ani, scena politică poloneză a fost dominată de Platforma Civică a președintelui Komorowski, o lungă perioadă de opoziție pentru partidul „Justiție și Ordine”. „Cu victoria de duminică, vedem din nou lumina de la capătul tunelului”, declara Adam Lipinski, vice-președintele partidului „Justiție și Ordine”, agenției Reuters. „Acum putem spera într-o victorie în alegerile generale de la sfârșitul anului”, a mai declarat Lipinski.
În 2005, după ultima victoriei a partidului în alegerile generale, Duda a fost consilierul juridic al fracțiunii parlamentare la elaborarea Legii lustrației. Ulterior s-a ocupat, cu mai puțin succes, și de modificarea Legii pentru întărirea controlului asupra băncilor.
Pe 6 iunie, Andrzej Duda depune jurământul în calitate de președinte al Poloniei, funcție în care devine și comandantul armatei și unul din principalii arhitecți ai politicii externe. Președintele are, de asemenea, un cuvânt greu de spus în politica monetară a țării prin faptul că numește guvernatorul Băncii Naționale. Motiv pentru care mulți analiști se așteaptă și la o modificare a relațiilor cu și în cadrul Uniunii Europene. Până acum Polonia a fost, mai ales în probleme financiare, un aliat apropiat al Germaniei, dar Duda și partidul său fac parte din „tabăra” euroscepticilor care pledează în general pentru o politică centrată pe Polonia și problemele sale.