Economistul rus Konstantin Sonin părăseşte Rusia lui Vladimir Putin și va lucra la Universitatea din Chicago. Într-un interviu pentru serviciul rusesc al Europei Libere, economistul Sonin vorbește despre motivele ce l-au determinat pe profesorul de la Școala Superioara de Economie de la Moscova să prefere Statele Unite.
Europa Liberă: Dmitri Peskov (purtătorul de cuvînt al președintelui rus Vladimir Putin – n.r.) a spus că regretă când economiști buni pleacă peste hotare și că se bucură când vin să muncească în Rusia. După părerea liberalilor ruși exodul intelectual e o reacție la comportamentul greșit al autorităților. Acest lucru influențează cumva economia sau e o opinie greșită?
Konstantin Sonin: „La drept vorbind, revoluții sau șocuri pe acest fundal în Rusia nu sunt. Oricum privești cuvintele lui Peskov referitor la venirea și plecarea economiștilor, el are dreptate. Anul acesta cred că vor veni mai mulți economiști de talie mondială. Pleacă câțiva, vin câțiva, dar cred că mai mulți vor veni. Școala economică rusă și universitatea „Școala economică superioară” au angajat economiști noi. Desigur, s-ar fi vrut să vină mai mulți în Rusia și să plece mai puțini, dar ceea ce vedem e un proces absolut normal.”
Europa Liberă: Deci, imaginile apocaliptice ale colapsului economiei ruse nu au dreptul la viață?
Konstantin Sonin: „Cu siguranță, nu putem vorbi despre „imagini apocaliptice”. Economia rusă nu se oprește, ea se dezvoltă încet, mai încet decât s-ar vrea și decât ar putea. Dar acest lucru nu înseamnă stagnare totală. Cred că emigrarea unui economist din Rusia nu se poate reflecta nicicum asupra situației economice din țară. Această ipoteză nu are dreptul la viață.”
Europa Liberă: Înseamnă că atunci când vorbim despre exod intelectual, creăm o reprezentare falsă a realității?
Konstantin Sonin: „E o afirmație prea puternică. Totuși, acest fenomen ilustrează ceva. Nu e de mirare că un economist nu va pleca din America, foarte puțini o fac. Aș spune că acest fapt trebuie să pună pe gânduri, dar nu mai mult. Dacă plouă o picătură, nu înseamnă că ești ud leoarcă, dar nici nu înseamnă că ai rămas la fel de uscat ca până acum. La fel și în acest caz, e un mic semnal. Nu putem spune că e unul major, așa că Peskov are dreptate. Dar să spui că nu înseamnă nimic, tot nu ar fi adevărat.”
Europa Liberă: Ce fel de semnal?
Konstantin Sonin: „Dacă oamenii pleacă, înseamnă că ei își văd viitorul în această țară în culori pesimiste, iar dacă oamenii vin, înseamnă că au o viziune optimistă. Desigur, fiecare decizie personală e legată de o serie de alți factori. De exemplu, dacă un fotbalist din echipa Spartak trece în Real Madrid, nu înseamnă numaidecât că nu-i place atmosfera politică de la Moscova. Chiar dacă într-adevăr nu-i place atmosfera politică, el trece în Real pentru că e o echipă foarte puternică.”
Europa Liberă: Să ne întoarcem la ceea ce a spus Peskov. Unii economiști vin, alți economiști pleacă, Dvs. aveți o perioadă de muncă prestabilită la Chicago?
Konstantin Sonin: „Nu, este un post stabil. Dar cum aș putea face planuri? Acum, îmi pare că plec pe mult timp, dar nu intenționez să rup relațiile cu Moscova, cu Școala Superioară de Economie. Voi participa la toate proiectele în cadrul cărora m-aș putea implica de la distanță, voi oferi suportul maxim. Cred că voi supraveghea studenți și voi oferi lecții permanent, dar nu cu regularitate.”